20 May 1988

Irak - Bağdat SESA Teknoloji Transfer

.

Irak - İran savaşı sona ermiş ancak henüz anlaşma imzalanmamış. Bağdat seyahatimiz zorluklar içinde gerçekleşiyor, havalimanından kontrolleri ve nihayetinde Meridien otele varış. hemen karşı kıyıda Irak Başkanı Saddam Hüseyin'in sarayı net ve berrak duruyor

Bağdat Dicle nehrinin ikiye böldüğü harika bir şehir, İran'dan sürekli düzenlenen muhtemel roket atışları karşısında şehirde gece oldukça karanlık, sakin ve huzursuz. Türkiye ile haberleşmek için telefon kaydı istiyoruz, maalesef görüşmek imkansız, ailelerimiz ile iletişim olanak dışı. Çevreden etkilenmiş olarak, özveri ile başladığımız görevi tamamlamak üzere tedirgin, sıkıntılı bir gece geçiriyoruz.

Amacımız SESA (Selahattin State Establishment) ile görüşmeler yapmak, DRX4 Santrallerimizin üretimini Irak'ta gerçekleştirmek ve ülkenin ihtiyacını yerel kaynaklar ile karşılayabilmek. Ertesi gün Irak Haberleşme Bakanlığı ile planlanan görüşmeler teknik ve ticari ağırlıklı olumlu sonuçlanıyor. Ardından Büyükelçimiz talebimizi karşılayarak bizi kabulü ve uyarılarını dikkatle not ediyoruz.

Akşam otelde Dicle nehri tatlı su balıklarından ızgara Masouf yiyoruz, kılçıklı, lezzetli. Dicle nehrinin Bağdat için bir yaşam pınarı olduğunu gözlemliyoruz.

Fabrika ziyaretine ancak araç ile gidilecek olması bizi ürkütüyor. 300 km lik güzergahta konvoy ve yüksek hız bakanlık yetkilileri eşliğinde ustalık ile tamamlanıyor.

Fabrika ciddi büyüklükte ve elektronik sistemler üretimi kesintili de olsa devam ediyor. FECİR donanım temelli bütünleşik iletişim sistemleri yerel ancak teknoloji olarak oldukça verimsiz. DRX4 Mikro İşlemcileri, enerji sistemleri, yazılım ve tüm devre ASIC leri ile teknoloji olarak oldukça karmaşık ve yenilikler içeriyor. Mekanik ve görsel tasarımı, çevre şartlarına uyumu, güvenilirlik yapısı ile pazar koşullarına kolaylıkla hizmet verebileceğinin anlaşılması beğeni sağlıyoruz. Uzun süren elektrik kesintilerinin iletişimi aksatmaması amacı ile dayanıklı enerji sistemleri (KEBAN) ve AKÜ yedeklemesi çözümümüzün kullanımının tamamlayıcı parçası olarak görüşmelerde önemli etken oluyor.

Dört gün süren toplantılar sonucunda toplam değeri 4 M$ olan teknoloji transferi ve üretim anlaşması imzalanıyor. Bağdat dönüşü, ve daha sonra İstanbul'a merakla bekleyen ailelerimize özlemle kavuşma. 

Belgin büyük bir merak içinde bekleyişi, cesaret ile sürekli fedakarlığı, 3 yıllık evliyiz, oğlumuz Berk 1 yaşında.

Güncelleme: Maalesef deneme sistemlerinin gönderilmesinden sonra teknoloji transferi bölgesel sıkıntılar ve finansal nedenlerle gerçekleşemedi. Musul'da denemeler ise çok başarılı oldu.