Suat Baysan

Suat Baysan Adana’da doğdu. Lise eğitimini Adana Yeni Lise’de tamamladıktan sonra, 1977’de The University of Manchester Onur Derecesi ile Elektronik Mühendisi olarak mezun oldu.

International Institute for Management Development (IMD, İsviçre) ve Management Centre Europe (MCE, Belçika) kurumlarından üst düzey yönetim bilimleri sertifikaları aldı.

İş hayatına Netaş’ta tasarım mühendisi olarak başladı. Ar-Ge bölümünde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı bu süre zarfında Türk markalı Telekom ürünlerinin tasarımı, pazarlaması ve Kanada Nortel yazılım geliştirme bölümünün İstanbul biriminin kurulumu gerçekleşti. Tasarlanan yazılım temelli ürünler Çin ve Güney Amerika İşletmecilerinde kullanıldı. Turk Telekom ile gerçekleştirilen teknoloji transfer sözleşmesi çerçevesinde DMS yazılım tasarımı merkezi Türkiye'de kurularak CCITT No7 Sayısal işaretleşme ve diğer yazılım yerel olarak üretilmesinde yönetim kadrosunda yer aldı.  Yazılım geliştirme için diğer Nortel iştirakleri Telrad İsrail ve Kapsch Avusturya ile işbirliği araştırmasında bulundu.

Görevine Telekom, Savunma (TASMUS), Bilgi Teknolojileri ve Enerji pazarını kapsayan Satış, Pazarlama, Ürünler ve Servisler’den Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak devam etti. Coğrafi alan sorumluluğu 25 ülkeyi kapsayan geniş bir alan çerçevesinde; Doğu Avrupa, Romanya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, MakedonyaOrtadoğu, İran, Irak, SuriyeAfrika, Cezayir, Fas, NijeryaBağımsız Devletler Topluluğu Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Asya’ya Pakistan, Bangladeş, kadar genişledi. Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Azerbaycan'daki ortak işletmelerin yönetim kurullarında görev aldı.

1999’da Cisco Systems Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandı, 6 yıl boyunca bu görevde kalarak Cisco’yu Türkiye’de pazar lideri konumuna getirdi. Üniversitelerde Cisco Network Academy’nin kurulmasına öncülük etti. E-Dönüşüm sürecinin Türkiye’de farkındalığının arttırılmasını gündemde tutarak birçok kurum ve kuruluşta sistemin uygulanmasında etkin rol aldı. Savunma ve Kamu projelerinin içinde yer alarak kusursuz tamamlanmasını sağladı. TAFICS, JEMUS, MERNIS, HVBS, VEDOP.

Kariyerine Teknoloji Holding’de CEO olarak devam etti. Grubun yapılandırılması, Ar-Ge süreçlerinin tanımlanması, birleşme ve satın almalar üzerine çalıştı. Bu dönemde Inteltek hisselerinin Intralot Yunanistan'a (İddaa) satılmasını yönetti. Grubun Mısır, İran ve ABD’deki teknoloji faaliyetlerini yürütecek şirketlerin kurulumunu gerçekleştirdi.

2005’te, Telekom, yenilenebilir enerji, savunma ve Ar-Ge alanlarına yönlendirilmesi amacıyla Anel Grup'a katıldı. Grup şirketlerinden Innova’nın Türk Telekom’a satılması, Solectron Türkiye'nin Grup bünyesine alınması ve Türkiye'nin ilk Güneş Paneli üretim fabrikası kurulumunu yönetti. Azerbaycan, Katar ve Suudi Arabistan'daki telekom faaliyetlerini yürütecek şirketlerin kurulumunu gerçekleştirdi. Savunma Sanay Müsteşarlığı (SSM), milli gemi ve tüm elektrikli gemi projelerinde yakıt pili kullanımı konusunda projeler geliştirdi. 

2011 yılında Acmena Teknoloji Yönetim ve Yatırım şirketinin kurucu ortağı olarak Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Acmena, Samsung Türkiye'nin dış ilişkilerinin 5 yıl boyunca yürütülmesine ve Fatih projesi ile 4.5G ihale süreçlerine katkı sağlamıştır. Samsung Kore ile Risk Yönetimi ve Kurumsal Sorumluluk projelerine yürütücü olarak destek olmuştur. 

2017 itibari ile Acmena Sayısal Dönüşüm metodolojisi temelli ürün ve bilgi ile Uluslararası ve Türk şirketleri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Acmena dönüşüm yöntem bilimi amaçlı yerli ve milli çözümler üretmiş ve marka tescilini tamamlamıştır. ürünler dönüşüm sürecinde sayısal gündem oluşturma ve olgunluk tespiti temelli LBOT ile seçilen projelerin kıymetlendirilmesi amaçlı PICS olarak pazarda kullanılmaktadır. 5G, E4.0 gibi konularda proje geliştirmektedir. Tübitak Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında Okan Üniversitesi ile birlikte geliştirilen Yapay Zeka ile enerji yönetimi projesi devam etmektedir. Projenin patent başvurusu kabul edilmiştir.

Proje değerlendirme çerçevesinde Detecon, P&G, Türkcell, Foxconn ile dönüşüm projelerinde işbirliği yapılmıştır..

Acmena, Pearson Professional ile danışmanlık, eğitmenlik sürecinde birlikte proje üretmeye devam ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İleri Teknoloji Araştırmaları Vakfı’nın (ITU-ETA) kurucuları arasında yer aldı ve Türkiye’de ilk Tüm Devre (ASIC) Tasarımını gerçekleştirildi. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın (TBMV) Yönetim Kurulu’nda Türkiye’nin ilk Bilim Müzesi’nin kurulmasına katkı sağladı.

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) başkanlığı, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Sanayiciler Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu üyeliği yaptı.

Halen Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu’nda görevini sürdürmektedir, Kamu ve Tübitak projelerinde yer almaktadır.

ICTMedia ve BTHaber danışma kurulu üyeliğini sürdürmektedir.

İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Belgin Baysan ile evlidir ve iki yetişkin çocukları vardır.