20 November 2003

İstanbul Patlama

20 Kasım 2003 Perşembe, her zaman ki sakinliğimiz ile aydınlık bir sonbahar sabahı Maslak ofisimizdeyiz.

Alışılmadık, ne olduğunu birden anlayamadığımız birbiri ardından iki şiddetli gürültü ve sarsılan binamız. Endişe içinde ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz, panik kesinlikle yok, sakin, telefonlarımız ile iletişim kurmaya çalışıyoruz. çok kısa bir süre içinde sabit ve mobil hatlarımız devre dışı kalıyorlar. Televizyonu açıyoruz, haberlerden korkunç gerçeği öğreniyoruz. Büyük Britanya Başkonsolosluğu ile Bir bankanın Levent binasına bomba yüklü kamyonlarla saldırı düzenlenmiş. Hasar büyük yaşamını yitirenler ve yaralananların sayısı yüksek. 5 gün önce 15 Kasım Cumartesi günü iki sinagog saldırısı olmuş ve 27 kişi yaşamını yitirmişti.

Saldırı ve patlama haberi tüm dünyada anında duyulmuştu. San Francisco merkezden güvenlik birimi ile hemen uydu telefonlarımız üzerinden iletişim sağlıyoruz, acil olarak tüm çalışanlarımıza erişmemizi ve durumları ile ilgili bilgi vermemizi istiyorlar. Bir süre sonra uydu iletişimi de yoğun trafikten erişilemez oluyor. Maslak'tan çıkıp bir an önce sevdiklerine kavuşmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyemiz henüz erken yolların tamamı kapatılmış olduğu, beklemek daha doğru olacak.

İnternet hizmet vermeye devam ediyor ve San Francisco ile video bağlantısı sağlanıyor internet üzerinden mesaj yazabiliyoruz. Aradan geçen kısa süre içinde ofis dışında olan çalışanlarımız ile temas kuruluyor ve bilgi hemen merkeze iletiliyor. Ancak bir arkadaşımız ile iletişim kuramamanın sıkıntısını yaşıyoruz.

Aradan geçen sıkıntılı uzun saatler sonrasında Erenköy bizim evden anında internet üzerinden haberleşme ile son ulaşılamayan arkadaşımız Altan Cengiztekin'de her şeyin yolunda olduğunu bildiriyor. Acil durumlarda Anadolu yakası toplanma mekanı bizim ev.

Merkez güvenlik birimine tüm arkadaşlarımız ile erişimin sağlandığı bilgisini derin bir nefes alarak bildiriyoruz. Yurt dışından gelmiş olan bir yabancı konuğumuzu çalışmakta olduğu mekanda buluyor bizzat erişip havalimanına götürüyoruz.

Öğleden sonra bir sonraki günü tatil ilan ediyoruz. Dimdik duruşumuzla terörü lanetliyoruz ailelerimiz ile buluşmak üzere ofisten ayrılıyoruz.