22 January 2013

Kuantum Mekaniği - Giriş

Üniversiteden Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirerek tamamlamanın ötesinde, Manchester Üniversitesini Fizik ve Matematiği derinlemesine öğrenmeden, sınavları geçmeden, tamamlamanın imkansız olduğunu okul yıllarımda anlamıştım.

Bu durumda iş başa düştü, kolları sıvadım, özellikle Kuantum Teorisi en sevdiğim ders ve konuların içerisinde yer almaya başladı.

Kuantum Mekanik, çok merak edilen ancak bir anda basite indirgenemeyen bilim dalı. KM, günümüzde Astroloji ile karıştırılan ancak anlatım sonrasında Fizik merakını görünür hale getiren sebeplerin önünde yer almaya devam ediyor.

Albert Einstein görecelik kavramlarından başlayarak, Özel ve Genel teorileri klasik Fizik teorilerini gizemleri ortadan kaldırarak net olarak açıklamıştır. Genel Görelilik teorisi yerçekiminin de ışık hızıyla hareket eden zaman/mekan düzleminin bozulması olarak açıklamaktadır.

Ancak KM il olarak Max Plank tarafında ışık ve lamba üzerinde gerçekleştirdiği deneyler sonunda tesadüfen ortaya atılmıştır. Sürekliliğin, devamlılığın olmadığı, ışığın kesintili küçük paketler olarak yayıldığı ispatlamıştır. Olasılık, çakışıklık, üstdüşüm kavramları hayal gücünü zorlayarak farklı düşünmemize yol açmıştır.

Sunum ve konuşma için beni davet eden başkanımıza ve dikkatle dinleyerek açıklanması zorluklarla dolu sorular ile merakımızın artmasını sağlayan üyelere çok teşekkür ediyorum.