12 January 1993

İran - Şiraz


Şİraz

ITI (Iranian Telecommunications Industries) ile görüşmeler yapmak üzere Şirazdayız. Amacımız daha önce başlatmış olduğumuz Dicle sistemlerimizin İran'da üretimi. Teknoloji transferi, fabrika ziyareti, yapılacak yatırımlar, sistemlerin saha kurulumları sözleşmede yer alacak şekilde konuşuluyor.

sistemlerimizde kullanmaya başladığımız ilk "ASIC" yerel geliştirdiğimiz tüm devre ticari olarak inanılmaz rekabetçilik sağlıyor. Malzeme listesi, yazılım kodları üzerinde durulan alanlar, yazılım işletim sistemimiz telif hakları dolayısıyla hiçbir kodunun paylaşamayacağı bildiriliyor. İşte yerel ürün avantajı. 

Hafızın anıt mezarını ziyaret ediyorum, aşağıda kendisi ile ilgili bir bağlantı paylaşıyorum.

"Şiraz’da uğruna türbe yapılan önemli şairlerden bir diğeri de Hafız. Aslında Hafız yaşadığı dönemde pek de halk tarafından sevilmeyen bir şairmiş. O da öldükten sonra hikmeti anlaşılan şairlerden biri olmuş. Bugün İran’da birçok evde Kuran’ın yanında Hafız’ın divanı yer alıyor. İran’da içi sıkılan, kafasına bir şey takılan Hafız’ın ruhuna bir Fatiha okuduktan sonra Hafız’ın divanını açıp rastgele bir sayfa açıp okuyorlar. Buna da Hafız’ın divanı ile fal bakmak diyorlar. Okudukları sayfanın onlara yol göstereceğine, kafalarındaki soruya cevap bulmalarına yardımcı olacağına inanıyorlar.

Hafız’ın Türbesi açıkçası, Sadi’nin Türbesi’ne göre çok daha büyüleyici bir ambiyansa sahip. Burası özellikle gece aydınlatması nedeniyle gece ziyaret edilmesi gereken bir yer. Arkada sürekli okunan gazel de sizi ayrı bir dünyaya götürüyor."