22 October 2002

AB 6. Çerçeve Forumu


AB 6. Çerçeve Programı ” 

Prof. Dr. Deniz Gökçe'nin başkanlığında yapılan foruma IBM'den Aysun Barın, Microsoft'tan Haluk Maga, Cisco'dan Suat Baysan, Netaş'tan Ali Akurgal ve Eczacıbaşı EBİ’den Tarık Aşkın konuşmacı olarak katıldılar

Forum Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) lider yapımcılığında gerçekleşti. Forumda, Türkiye'nin 22 Ekim 2002'de imzalayarak dahil olduğu 6. Çerçeve Programı kapsamında  Türkiye'nin   şimdiye  kadar  gösterdiği performans değerlendirildi.
Forumda bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişme kapasitesinin ekonomik ve sosyal gelişmeyi de olumlu yönde etkileyecek şekilde güçlendirilmesi için yapılması gerekenler katılımcılarla paylaşıldı.
Türkiye'nin geçen yıl dahil olduğu ve AB'den projesi olanların kaynak bulabildiği “AB 6. Çerçeve Programı” formu bu yıl da Bilişim Zirvesi'nde önemli bir yer oluşturdu. AB'nin ArGe programı olan Çerçeve Programlardan ilk beşine katılmayan Türkiye'nin, Bilişim Zirvesi bünyesinde gerçekleştirdiği 6.Çerçeve Programının 'Hoş geldiniz ' konuşmasını TBV Genel Sekreteri Behçet Envarlı yaptı. ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) Genel Sekreter yardımcısı Tunay İnce'nin; ”Türkiye'nin Yararlanabileceği AB Fonları ve 6. Çerçeve Programı” konu başlıklı konuşmasının ardından söz alan, Prof. Dr. Türker Gürkan Avrupa Araştırma ve İnovasyon Alanı ve Türkiye'nin 6.ÇP'daki konumu ile ilgili bilgiler verdi. Forumda Türkiye'nin 6.Çerçeve Programı içinde şimdiye kadarki performansı da tartışıldı.
AB 6. Çerçeve Programı dahilinde, Birlik Üyeleri Avrupa'nın 2010 yılında GSMH'nin %3'ünü ArGe faaliyetlerine ayırmayı planladığından bu uygulama sonucu AB'nin, dünyanın en dinamik ve rekabet gücü en yüksek bilgi ekonomisi haline gelmesi sürecinde, Türkiye'nin Çerçeve Programlarını kullanarak bu hedefe nasıl katkıda bulunabileceğine ilişkin yaklaşım ve yöntemler masaya yatırıldı. AB 6. Çerçeve Programı ile  ilgili deneyimler ve başarı öykülerinin de katılımcılarla paylaşıldığı forum, başkanlığını Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cemil Arıkan'ın üstlendiği “Türkiye'nin 6. Çerçeve Programı'ndaki Performansı” konulu bir panel katılımcıların soruları  ile devam etti. Bilişim Zirvesi '03'ün son günü kapsamında, üniversite son sınıfta okuyan ya da yeni mezun olmuş  Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencileri, TBV yapımcılığında düzenlenen “Geleceği Yönlendirenlerin Yarışı” forumu sayesinde sektörün işverenleriyle bir araya geldiler. Forumda Türkiye'nin büyük bilişim şirketlerinin yöneticileri öğrencilere kariyerlerini şekillendirme konusunda öğütler verdiler. Prof. Dr. Deniz Gökçe'nin başkanlığında yapılan foruma IBM'den Aysun Barın, Microsoft'tan Haluk Maga, Cisco'dan Suat Baysan, Netaş'tan Ali Akurgal ve Eczacıbaşı EBİ’den Tarık Aşkın konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar öğrencilere ortak olarak kendilerini geliştirmelerini, gerekli bütün eğitimleri almalarını ve sürekli öğrenme  felsefesiyle  hareket etmelerini salık verdiler. Diplomanın iş hayatı için sadece ilk adım olduğunu anlatan konuşmacılar, iletişim becerisi, ekip çalışmasına yatkınlık, problem çözme kapasitesi, yaratıcı düşünce, öğrenmeye açık olma, esnek çalışma düzenine ayak uydurma, ürün ve teknolojileri iyi tanıma gibi özelliklerin işe almada büyük artılar olduğunun altını çizdiler. Öğrencilere mikrofon uzatılan bölümde, öğrenciler mezun oldukları zaman nelerle karşılaşacakları konusundaki soru işaretlerini yöneticilerle paylaştılar. Forumun son kısmında ise 4. sınıf öğrenciler arasında düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.