08 October 2007

Bilişim 2007

Forum-Bilişim'07'nin 'Vizyon toplantıları' etkinlikleri adı altında TESİD tarafından düzenlenen '2. Türk Elektronik Forumu', Aneltech'in ana sponsorluğunda Interexpo Karadeniz Salonu'nda gerçekleştirildi. Forumun açılışında konuşan Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan, TESİD'in üstlendiği önemli görevlerden birinin de elektronik sektöründeki verilerin sektör ve basınla paylaşması olduğunu söyledi.

Baysan, 2006 yılında elektronik sektörü 9.5 milyar dolarlık üretim gerçekleştirdiğini, bu süre içinde ihracat rakamının 5 milyar dolar, ithalatın da 11.1 dolar kaydedildiğini bildirdi. Baysan, 2006 yılında elektronik sektörü 9.5 milyar dolarlık üretim gerçekleştirdiğini, bu süre içinde ihracat rakamının 5 milyar dolar, ithalatın da 11.1 dolar kaydedildiğini bildirdi. Elektronik sektöründe AR-GE'ye büyük önem verilmesinin bir gelişme olduğunun altını çizen Baysan, bu sektörün geçtiğimiz yıl AR-GE'ye 170 milyon dolar ayırdığını, bu rakamın sektörler içinde Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde oluğunu kaydetti.


Toplantıda konuşan AVEA Genel Müdürü Cüneyt Türktan, elektronik sektörün iş gücü en büyük sektör olduğunu söyledi. Bu sektörde ABD, Japonya ve Avrupa'nın başarılı olduğunu özellikle AR-GE çalışmalarına önem verdiğinin vurgulayan Türktan, son yıllarda bu sektördeki üretimin maliyeti düşük ülkelere kaydığını kaydetti. Çin'in elektronik Pazar payının her geçen gün büyüdüğünü anlatan Türktan, kısa süre önce oyuncak pazarı konumundaki Çin'in günümüzde elektronik pazarında söz sahibi ülkeler arasında yer aldığını bildirdi. Türkiye'nin mobil telefon hat sayısı bakımından 12. sırada bulunduğunu, cep telefonunda Avrupa'dan 2,5 kat fazla büyüyeceğini belirten Cüneyt Türktan, kısa bir sürede İngiltere'yi yakalayabileceğini söyledi. Türktan, sektör içindeki rekabetin tüm şirketlere yarayacağını da sözlerine ekledi. Toplantıda daha sonra söz alan Berlin Teknik Üniversitesi, DAI-Labor Başkanı Prof. Dr. Şahin Albayrak da telekomünikasyon alanında yaşanan hızlı gelişmenin önümüzdeki süreçte daha da ivme kazanacağını söyledi. Albayrak, yeni teknolojilerle, gelecekte her şeyin boyutunun daha da küçüleceğini, günlük yaşamda kullandığımız beyaz eşyadan giyime kadar her tür eşyanın elektronikle bütünleşeceğini ve insanlığın kullanımına sunulmasıyla gündelik yaşamın kolaylaşacağını vurguladı. Daha sonra ise moderatörlüğünü TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan'ın yaptığı 'Türk elektronik sektörü nasıl atılım yapar; büyüme ve yatırım fırsatları' konulu panelde söz alan, Aneltech, Mobil Şebekeler İş Birimi Yöneticisi Dr. Mustafa Aykut, elektronik sektörün ekonomilerde önemli bir yer oluşturduğunun belirtti. Aykut, ABD'de 1987 yılında yarı iletken endüstrinin toplan endüstri içinde 17'ince sıradayken 1996 yılında 1'inci sıraya sıçrama gösterdiğini belirten Aykut, aynı sektörün eş zamanlı olarak dünyada da bir ivme kazandığını bildirdi. Panelde söz alan öteki konuşmacılar da elektronik sektörün Türkiye'de ve dünyada ulaştığı nokta ve sorunları konularında bilgiler sundu. Kamu yetkilileri, reel sektör temsilcileriyle akademisyen ve çok sayıda davetlinin izlediği forumda, elektronik ve bilgi teknolojileri sektöründeki sorunlar ve çözüm yolları gibi konular ayrıntılı olarak tartışıldı.