02 November 2009

145 Kişiye İş Kapısı Çıkacak

20 milyon dolarlık yatırım yapıldı

ANEL Grup CEO ' su Suat Baysan , daha önce Türkiye ' de sadece Aselsan ' ın cep telefonu üretimi yaptığını belirterek , " Diğerlerinin tamamı ithaldi . Raks ' m bir tasarımı oldu ancak üretime girmedi . İlk seri üretime General Mobile giriyor " dedi . Cep telefonu üretimi için yapılan yatırımı söylemeyen ancak elektronik üretiminde kullanmak üzere 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını vurgulayan Suat Baysan , " Cep telefonu üretiminin de yapılacağı bantları içeren ek bir tesis kuruldu .

Ancak bu tesis bütün elektronik üretimi için kullanılacak . Burası AB standartlarına uyumlu bir tesis " diye konuştu .

Türkiye ' de 3 milyon cep telefonu üretecek , 500 milyon dolara çıkacak
145 kişiye iş kapısı olacak ANEL Grup CEO ' su Suat Baysan , cep telefonu üretimi ile Türkiye ' de ciddi istihdam artışı sağlanacağını belirterek , " Yaklaşık 145 kişiye iş imkanı sağlanacak . Yurtdışına 15 milyon dolar daha az döviz çıkacak . Devlete de 19 milyon dolarlık ilave gelir sağlamış bulunuyoruz " dedi .
Yeliz ÖZ

ANEL Grup şirketlerinden Aneles ' le işbirliğine giden General Mobile Türkiye’de cep telefonu üretmeye başlıyor . General Mobile Türkiye Müdürü Muzaffer Golcü , 3 yılda 3 milyon adet cep telefonu üretmeyi , 500 milyon dolar ciro hedeflediklerini söyledi . Golcü , ük aşamada piyasada satılan çift sim kartlı DST 500 modeli ile üretime başlayacaklarını , ardından Türk mühendislerin tasarımı olan " Made in Turkey " imzalı DST 800 ' ün ve Fenerbahçe markalı 3G ' li modelin geleceğini söyledi . Golcü , daha önce cep telefonlardaki tasarımların dizayn ve geliştirmenin Avrupa ve ABD ' den , üretimin ise Çin ve Tayvan ' dan sağlandığını vurguladı.


ÖTV teşvik etti


General Mobile Türkiye olarak Türkiye ' de üretim dönemini başlattıklarını vurgulayan Muzaffer Golcü " Anel Grupla iki yıldır görüşüyorduk . İlk aşamada Türkiye ' de üretmek aklımızda yoktu ancak bazı modelleri baz aldığımızda ithalattan yüzde 810 daha uygun Türkiye ' de mâl ettiğimizi gözlemledik " dedi . 1 Temmuz ' da başlayan en düşük 40 TL ' lik cep telefonundaki ÖTV ' yle bu düşüncelerinin daha da ön plana çıktığını belirterek , " Çalışmalarımıza hız verdik , modelleri belirledik . Onları tekrar masaya yatırdık . Bu iş burada yapılır diye karar aldık . Birlikte geleceğe imza attık . Hem sektörde hem teknolojide bazı ilkleri burada yapacağımız kanaatine vardık . 3 yılda yüzde 15 ' lik pazar payı hedefliyoruz " diye konuştu.


130 milyon ithalat
Türkiye ' de 1994 ' ten bu yana 130 milyon cep telefonu ithalatı yapıldığını anımsatan Muzaffer Golcü , şunları dile getirdi : " 13 milyar dolar gibi rakamı yurtdışına göndermiş bulunuyoruz ve Türkiye ' de üretimle artık yurtdışına gidecek dövizin bir kısmının Türkiye ' de kalmasını , burada istihdam sağlanmasını başaracağız . En önemlisi Türk mühendislerin yapacağı ArGe çalışmalarıyla biz artk gözleri Türkiye ' nin üstün çekmeyi hedefliyoruz . " '
Yüzde 100 yerli ' diyemeyiz


Muzaffer Golcü , cep telefonlarının yazılımlarının tasarımlarının ve kutu içindeki malzemelerin Türkiye ' den sağlandığını , yurtdışından ise telefonun ana kart parçalarının geldiğini söyledi . Bunların kontrollerini Türk mühendislerin yaptığını belirten Golcü , şöyle konuştu : " Ana karta dizilmiş komponentlerin testleri ve montajı bu tesislerde yapıyor . Paketleme ve son kontroller de bu tesislerde yapılıp tüketiciye sunuluyor . Ama bir telefonun ekranı Türkiye ' de üretilmiyor . Yüzde 100 yerli dememiz söz konusu değil . Ancak telefon yazılım ve donanım olarak ikiye ayrılır . Bizim katma değerimiz yazılım üzerine . Cep telefonu üretiminde kaldıraç tasarım ve yazılımdır . "
Ana merkez New York ' ta , üretim Ümraniye ' de


GENERAL Mobile Türkiye Müdürü Muzaffer Golcü , General Mobile İn " New World New Ideas " sloganıyla 2005 ' insen çeyreğinde yeniden yapılanarak mobil sektörde üretim yapmak ArGe geliştirmek , dizayn , tasarım yapmak teknolojisini geliştirmek üzere yeniden yapılandığını vurguladı . Ana ofislerinin New York ' ta olduğunu belirten Muzaffer Golcü , Türkiye ' deki ArGe merkezlerinin Ümraniye ' deki Anel Grup tesislerinde faaliyet göstereceğini vurguladı.


' Made in Turkey ' aralıkta vitrinde
GENERALE MobileAnel işbirliği çerçevesinde ilk aşamada piyasada satılan çift sim kartlı DST 500 modelinin üretimine devam edilecek . Bu model başlangıçta 400 ardından 5 bin adet üretilecek . Ancak piyasa fiyat 279 TL ' den 249 TL ' ye düşecek . Tasarımı ve yazılımı Türk mühendislere ait DST 800 ' ün üretimi ise önümüzdeki ay başlayacak , arkasında " Made in Turkey " yazacak . İlk etapta 50 bin adet üretilecek . Türk üretimi üçüncü telefon ise Fenerbahçelileri sevindirecek . General Mobile ' m Fenerbahçe ' yle yaptığı anlaşma kapsamında 3G ' li yerli telefon yılbaşında taraftarla buluşacak . Türkiye ' de üretilecek cep telefonları piyasa değerinden yüzde 10 daha düşük fiyata satılacak .