17 March 2010

''SIFIR HATA İLE ÜRETTİK''

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise normal yollarla Türkiye'nin yılda 15-16 milyon cep telefonu ithal ettiğini belirterek, ''Bunun yüzde 20'si, 3 milyon adet telefon Türkiye'de üretilse ve tanesi 150 dolardan satılsa 500 milyon dolar yapar. Gençcell'in hedefini görünce bunu revize etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu üretimler artacak. Tek bir firma yok, değişik kuruluşlar çalışıyor'' diye konuştu.


Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile yaklaşık 4,5 yıl önce İstanbul'da sektördeki firmaları tek tek ziyaret ettiklerini anlatan Acarer, Yıldırım sayesinde sektörün 5 yılda önemli bir ivme kazandığını, Türkiye'de global kriz ortamında bilgi teknolojileri ve iletişim pazarında büyüme yaşandığını kaydetti.
MOBİSAD Başkanı Murat Dursun da bu üretimin ''Türkiye'nin 1994'ten beri 27,5 milyar dolar mal olan, insanların hayatını değiştiren cihaza ödediği bedeli geri dönüştüreceğini'' söyledi. Bu adımın devamının da geleceğini ifade eden Dursun, ''Bu aslında hepimizin ürünü'' dedi.
Gençcell Yönetim Kurulu Başkanı Necati Genç, kurdukları tesisin, yılda 1 milyon cihaz üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Mobil telefonun ilk ihracatını geçen hafta Sırbistan ve Hırvatistan'a yaptıklarını belirten Genç, Bakan Yıldırım'a verdiği destekten ötürü teşekkür etti.
Anel CEO'su Suat Baysan da üretim ve Ar-Ge'nin aynı mekanda olması sayesinde cep telefonunu ''sıfır hata ile yüksek standartta üretmeyi başardıklarını'' söyledi.
Cihazın üretildiği fabrikada 145 kişinin, ürünün satışına kadar uzanan tüm aşamalar göz önüne alındığında da yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Baysan, yarattıkları katma değerin, cep telefonlarındaki ÖTV'nin kalkmasıyla artacağını ifade etti.