23 May 2012

Güneş Ağacı'ndan Elektrik Üretimi

Fındıklı İlköğretim Okulu öğrencilerinin "Güneş Ağacı" adını verdikleri Güneş Enerjisi Paneli, deprem gibi acil durumlarda kesintisiz elektrik enerjisi sağlayacak.

Acil Durumlarda Kesintisiz Elektrik Enerjisi  Temiz enerji kaynaklarının kullanılması ve çevre dostu teknolojilerinin geliştirilmesi ülkemizin olduğu kadar Rotary'nin de gündeminde. Fındıklı Rotary Kulübü Başkanı Suat Baysan, “Güneş paneli sayesinde deprem gibi acil durumlarda, şebeke sistemlerinde elektrik kesilse bile okulda elektrik kesintisi yaşanmayacak” dedi. Türkiye’de enerji yasasının çıktığını belirten Baysan, “İlgili yönetmelikler de çıktıktan sonra, yakın bir gelecekte, Fındıklı İlköğretim Okulu yazın okul tatil dönemindeyken ürettiği elektriği şebekeye geri aktararak önemli bir enerji kaynağını harekete geçirmiş ve gelir elde etmiş olacak” diye vurguladı.


Fındıklı İlköğretim Okulu öğrencilerinin “Güneş Ağacı” adını verdikleri Güneş Enerjisi Paneli, deprem gibi acil durumlarda kesintisiz elektrik enerjisi sağlayacak, küresel karbondioksit salınımı azaltılmasına da katkıda bulunarak, doğaya yılda 3 yeni ağaç kazandıracak!

Genç nesillerin çevre duyarlılığını da arttıracak olan güneş enerjisi ile elektrik üretimi projesi, bu alanda bir ilk gerçekleştirilerek, İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü (RK) tarafından, Fındıklı İlköğretim Okulu’nda 21 Mayıs 2012 tarihinde hayata geçirildi.   Açılışa Kağıthane Belediye Başkan Yard. M. Oğuz Toktekin, Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Fındıklı RK Başkanı Suat Baysan, Kağıthane Okullarından Cemil Meric İÖO Md., Çağlayan İÖO Md., Cevdet Şamikoğlu İÖO Md. Yard., İmece İÖO Md. Yard., Rotary 4. Grup Guv. Yard. Mustafa Ağaçkesen katıldılar.   Fındıklı Rotary Kulübü’nün sağladığı maddi destek ile Som Enerji tarafından yapılan güneş enerjisi paneli ile Fındıklı İlköğretim Okulu’nun tükettiği elektriğin bir kısmı güneşten karşılanacak, böylece enerji tüketiminde tasarruf sağlanmış olacak.

Güneş panelinin yıl boyunca üretmiş olduğu yaklaşık 700kws enerji ile her sene dört adet ağacın hayatı kurtarılacak. Sistemde üretilen elektrik anlık olarak takip edilebilecek ve doğaya salınan zararlı gazların (CO2) ne kadar engellendiği kayıt altına alınacak. Panelin özel ekranı sayesinde bu bilgiler öğrenciler tarafından da anında öğrenilebilecek. Uygunluk izinleri Kağıthane Belediyesi'nden, Valilik'ten ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan. “Güneş ağacı” sayesinde hem elektrik üretilecek, hem de öğrencilerin temiz enerji ve doğa konusunda daha bilinçli hareket etmelerine olanak sağlayacak bilgilerle donatılmaları sağlanacak.

Karbon Kotasından Gelir İmkanı  Avrupa Birliği’nde halen uygulanmakta olan Karbon Borsa’sının Türkiye’de de 2015 yılına kadar kurulacağını belirten Baysan, “Panel sayesinde, okulumuz belli miktardaki elektrik ihtiyacını yenilebilir enerjiden karşılayarak, daha az enerji tüketmiş ve karbon salınımını azaltmış olacak, böylece saptanmış olan karbon kotasını doldurmadığı için, kotasını ihtiyacı olan başka şirketlere satarak gelir elde edebilecek” diye ekledi.