30 November 2007

Bilim Teknik

TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan: “Elektronik ve bilgi teknolojileri alanında, hızlı teknolojik değişimler sayesinde kullanıcı ihtiyaçlarının karşılanması için her geçen gün yeni ve değişik seçenekler sunuluyor.

Küresel rekabet ve teknolojik gelişimin hızı göz önüne alındığında, teknolojik yenilik (inovasyon) ve yaratıcılık en önemli kriterler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ödül aracılığıyla, Türkiye'de hizmet veren şirketleri teşvik etmeyi ve ödüllendirmeyi hedefliyoruz.”
TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri finalistleri B Artesis Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Duyar (ortada) inovasyon büyük ödülünü alırken Artesis AŞ. İngiltere Ofisi Direktörlerinden Laurie Reynolds (solda) ve Andy Bates (sağda) ile birlikte görülmektedir. Soru: Dünyada başka hangi şirketlerde veya kurumlarda kullanılmakta? Türkiye dışında ürün satışı son 18 aydır yapılmakta. ABD, İngiltere, Kore, Malezya, Çin, Ortadoğu, Şili, Kanada, Brezilya, Avustralya da bayilerimiz var. Şu anda satışlarımızın %60’ı yurtdışı satışlar.

Soru: Ürün, geliştirme masraflarını karşılayabildi mi? Yanıt: Hayır. Artesis 19992003 arası araştırma ve geliştirme yaptı. Geliştirme 2005'e kadar sürdü, bu arada deneme ve ilk satışlar da yapıldı. Artesis 2006 yılına kadar zarar etti. 2007'de başa baş gelmesi beklenmekte. Kârlılıkta ve ürün satışlarında ilk başta gecikmiş gibi görünsek de, yeni özgün ve iddialı ürünle ortaya çıkan firmalar bu süreçten geçmekte. Hedeflerimiz çok iddialı. %90'ın üzerinde bir brüt kar marjımız var. Önümüzdeki 5 yıl içinde %90 brüt kâr marji ve düşük işletim maliyeti ile bir kaç yüz milyon YTL lik ciro hedefliyoruz. Pazar penetrasyonumuzun diğer yenilikçi ve başarılı firmalarda olduğu gibi birden hızlanması beklentimiz.

Soru: Artesis'in başka hangi ürünleri var? Hangi konular üzerinde yoğunlaşıyor şirket? Yanıt: Artesis'in misyonu kendi özgün teknolojisini geliştirip Lisans yolu ile teknoloji satmak. Kârlı duruma geçince de teknolojiyi başka alanlarda da uygulamak (örneğin insan sağlığı, havacılık gibi). Şu anda teknoloji geliştirmesini bitirip ürünü pazarın kabul etmesi üzerinde uğraşıyoruz.

Aynı zamanda ürünümüzü yonga “chip” içinde başka firmalara lisanslamaya başladık. Bizden MCMSoC adını verdiğimiz yazılım gömülü kartları kullanarak başka firmalar kendi ürünlerini çıkarıyorlar ya da bizim ürünü kendi ürünlerine entegre ediyorlar Türkiye’de Federal Elektrik firması bizden aldığı Lisans ve MCMSoC ile elektronik role cihazı çıkarmak üzere. Brezilya da KRON firması yine aynı şekilde bir Enerji Analizörü sundu pazara. İngiltere’de James Fisher Mimic bizim ürünü de kullanarak toplam çözüm sunuyor değişik sektörlere. Ayrıca Slovenya da ISKRA firması ve KORE de TGE firması bizim ürünü kendi markaları altında çıkarıyor. u yıl sekizincisi düzenlenen TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri için toplam 18 şirket ve proje başvurdu. Konusunda uzman akademisyenler ve sanayiciler tarafından değerlendirilen projeler arasından TESİD Ödül Yürütme Kurulu'nun seçtiği 14 firma finale kaldı. 'Büyük Firma' alanında seçilen beş finalist firma: Airties, Aselsan, Avea, Turkcell ve TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü. (UEKAE). 'KOBİ' alanında ise Argela, EAS, Entes, Ergin, Formül, MobinexVenus, Pavo, Telenity ve Vodafone.

TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri 2007'de, kazananlar 6 Aralık 2007 günü son jüri değerlendirmesinden sonra belirlenecek ve kazanan firmalar aynı gün Kadir Has Üniversitesi'nde yapılacak bir törenle ödüllerini alacak. Ana sponsor Türk Telekom'un yanı sıra Alcatel Lucent, Aselsan, Beko, Havelsan, Sun Microsystems, TTGV, Turkcell ve Vodafone TESİD Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri 2007'yi destekleyen firmalar arasında. CBT 1080/7 30 Kasım