31 August 2020

Bilişim500 - Çevrimiçi 2020

Tiyatro bir sahne sanatıdır, oyuncuların yerinde gerçek mekân ve zamanda canlı olarak, yalnızca o anda seyredenler için ortaya koydukları bir gösteridir. Elbette tekrarı olacaktır, ancak her oyunun birbirinden farklı yanları olduğu hakikati de yaşanmaya devam edecektir.

Farklı çarpıcı bir örnek ile konumuzu sürdürelim, spor müsabakaları sahaya yansımasının ötesinde yerinde gerçek zamanda bir kez daha izlemesi mümkün olmayan neredeyse dokunarak duygulandığımız bir karşılaşmadır. Naklen yayın, yerinde izlemenin tadında kesinlikle olamayacak ancak ortamı iki boyutlu kendi rahatımızda hissetmemizi sağlayacaktır. Yayıncılık kuralları gerekliliği olarak içeriğin ulaştığı yerel mekânların tanımlı olduğunu hatırlayalım.

Gerçek ortamın, sanal ortam üzerinde eşitlenmesi ve canlı özdeşmesi de naklen yayın benzeri gibi düşünülebilir. Aradaki farklılık içeriğin IP dönüşümü neticesinde sanal dünyada küresel dağılımı ve erişimi olacaktır. İlave olarak görüntünün işlenmesi nedeniyle ekran deneyiminin çeşitliliği cazibe olarak izleyiciye yansıyacaktır. Adına Sanal veya Arttırılmış Gerçeklik (AR/VR) diyemeyeceğimiz yeni karışım, sanal ortamda sanal içerik ile gerçek içeriğin birlikte uyum ve görsellik ile yarattığı çekiciliğinin beğenisi olacaktır.

@bilişim500 etkinliği, çevrimiçi sanal ve gerçek içeriği son derece etkin harmanlaması ile birlikte seyir zevki yüksek, dikkat koşulları azalmayan, sürekli ilgi ile beslenen alanında ki ilk perde olarak hatırlanacaktır. Katılımcıları, değerli konuları kutluyorum @murat göçe ve ekibini gönülden tebrik ediyorum.