10 May 1992

Netaş - ArGe Binası

Yapı Proje Merkezi tarafından inşaatı tamamlanan ArGe binamız 1993 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açıldı.

Yapının toplam bodrum kat dahil 5600 m2 kullanım alanı bulunmaktaydı. Mimarisi konusunda sürekli toplantılar yapılmış ve çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda kararlar alınmıştır. Netaş proje yöneticisi Kunter Akyürek inşaatın üretim aşamasında ayrıntıları titizlikle uygulamaya almıştır.

Araştırma/Geliştirme bölümlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevim süresinde iletişim, tasarım ve kullanıcıların en yüksek verimlilikle çalışabilmeleri için gereksinimleri belirleme sorumluluğunu üstlenmiştim. 1992 yılına 400 üzerinde ArGe çalışanı ile başlamıştık. Nortel Kanada için küresel pazar uyumluluğu yazılım geliştirme faaliyetlerimizi sürdürüyorduk. Yerel ürünlerin geliştirilmesin de ise hatasız donanım ve yazılım üretmenin ciddiyeti çerçevesinde yönetim sistemlerimizi de değiştiriyor, dönüşüyorduk.

Yerleşim birimimizin etkin ve verimli bir merkez olması için düşüncelerimizin yaşama geçirilmesinde öncelikli olarak almış olduğumuz kararları sıralamak istiyorum.

1 - Mimarinin dikey olmasına rağmen yataymış gibi algılanmasını sağlayacak her katın var olduğunun bilinci içinde bulunulacak tasarım. Bu sebeple binanın iç mekanında büyük bir açıklık bırakılması. Boşlukta aşağı bakıldığında iç bahçenin görünmesi. Yukarı bakıldığında ise cam tavan ve gökyüzü. Görkemli bir ortamın sağlanması ve böylece geliştirmenin sınırsız boyutlarının vurgulanması. Düşünmeye, fikirlere, yenilikçiliğe açık geniş bakış açılarının yeşermesi için uygun ortam.

2 - Yüksek teknoloji kullanılarak mekanik, elektrik, veri bağlantılarının yıldız şeklinde kurgulanması ve uygulanması. Örneğin asansörlerin yukarıdan çekim ile değil alttan itim ve pistonlar ile çalışması. Makine bölümünün şeffaf olması böylece işleyişin görülebilmesi.

3 - Bütün bağlantıların çalışır yedekli olması, yükü paylaşması. Bir devrenin arızalı olması durumunda paralel sistemin tüm yükü üzerine alabilmesi. Araştırmada kesintisizlik ilkesinin benimsenmesi. Erişebilirlik her masada mevcut kendi ürünlerimizin yetenekleri sayesinde inanılmaz özelliklerin kullanımı ile sağlanıyor.

4 - Camlarda güneşi engellemeyecek, ancak aşırı aydınlık ta olmayacak film teknolojisinin kullanılması.

5 - Her katın güvenlik sorumlusunun resimli, telefon numarası kayıtlı panosunun en görünür yerde asılı bulunması.

6 - Her katın acil tahliye planı, yangın söndürücüleri ve hasta sedyelerinin çalışır durumda bulunması. Örnekleme temelli testlerin gerçekleştirilmesi. Yangın durumunda kırılacak can ve düğmelerin gerçekten çalışıp hizmet verebilecek durumda olduklarının tatbikatının yapılması.

7 - Acil durumlarda tahliye gerektiren durumlarda geniş merdivenlerin kullanılması ve dışarda toplanma sahasında hangi bölümün nerede bekleyeceğinin belli olması. Hızlı gözlem ve sayımla içerde kalmış olabilecek kişilerin hızla tespiti.

8 - Katların içinde çepeçevre yerleşmiş bulunan uzmanların masa ve ayraçlarının yüksekliklerinin ışığı engellemeyecek, öte yandan sessiz ve rahat bir ortam saylayacak şekilde hesaplanması. Ayak duran bir arkadaşımızın tüm katı görebilmesi ve çalışmak için sandalyesine yerleşmesi sonucunda ise özel bir mekana sahip olması.

9 - Lavabo ve tuvaletlerin her katta karşılıklı sıcak su dahil olmak üzere tasarlanması.

10 - İletişim panolarının kat girişlerinde geniş bir ortamda konumlandırılması. Kattan ayrılan veya giriş yapan herkesin rahatlıkla görebilmesi imkanın sağlanması.

11 - İletişim panolarında her gün yeni bilgilerin bulundurulması ve bu amaç için iç iletişim bölümü ile yakın temas ve çalışma içinde olunması.

12 - Odak noktaları oluşturulması, böylece çalışanların buluşup konuşabilecekleri, ağlarının geliştirebilecekleri mekanların tasarlanması. Kahve, çay, su içebilecekleri konuşabilecekleri bu mekanların her katta bulunan küçük mutfaklar ile desteklenmesi.

13 - Yönetici odalarının cam duvarlar ile donatılması. Hem ışık açısından hem de gizlilik yerine açıklık politikasının desteklenmesini sağlamak.

14 - Toplantı odalarının boyutlarının daha küçük tasarlanması aynı şekilde cam duvarlar bulunması. Odak odalarında sadece iki kişinin bulunabileceği esnek birebir odak mekanlarının tasarlanması. 

15 - Bilgi işlem odasının birinci katta yer alması, alt katta kurulu laboratuvarlar ile bağlantısının yüksek hızla gerçekleştirilmesi. Ziyaretçilerin en fazla etkilendikleri mekanların laboratuvar olduğunun farkında olarak gezi için düzgün yerleşim planı yapılması.

16 - Yönetim binası ile cam bir koridor içinden bağlantısının sağlanması. Bu mekana aramızda "yarın" koridoru ismini takmıştım. Fabrika Bugün ile Araştırma Yarını birbirine bağlıyordu.

17 - Sadece bağlantı koridorlarında özel olarak imal edilmiş sigara odalarının bulunması.

18 - Renklere gelince ağırlıklı olarak gelecek, teknoloji ve araştırma ile özdeş turuncu rengin benimsenmesi. Laboratuvarlarda ise "Bluesky" maviliklerin derinliğini ifadesi renklerin tercih edilmesi.

19 - Giriş ve çıkışlarda kart okuyucu sistemleri sayesinde ilave güvenliğin gereksinimi ve zorunluluğunun yerine getirilmesi.

20 - Endüstriyel tasarım laboratuvarında oluşabilecek toz ve atıkların hassasiyetle dışarı atılması. Titreşim testlerinin aynı şekilde dışarı ses iletmeyecek kapılı alanlarda gerçekleştirilmesi.

Ciddi planlama, uygulama ve sonucunda dünyanın beğenisini kazanmış bir Araştırma Geliştirme Yuvası. 10 yıl boyunca böylesine anlamlı bir yapının liderliğini yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyorum.