15 May 2022

Brain Wash - Shinrin Yoku

Baba Dr. David Perlmutter ve Oğul Dr. Austin Perlmutter… “Brain Wash” Modern kültürün ve yaşam tarzının bir makinenin kablolarını yeniden şekillendirmek benzeri beynimize nasıl zarar verdiğini çok yönlü anlatıyor. Salgın ile birlikte geliştirdiğimiz çağdaş sanal bağlantılı kalabilme duygusu sağlığımızı virüsten daha fazla tehdit ediyor.

Gerçek zaman boyutunda çevrim içi bulunmak rahatımız içinde beğendiğimiz her şeyi sipariş edebilmek basit bir parmak oynatma ile mümkün. Sayısal mecralarda zamanı unuttuğumuz süreler geçirmek hepsi artık olanaklı.

Sanal gerçekliği alışkanlık haline dönüştürmenin karşılığı hareketsizlik ve beraberinde zihinsel yavaşlama ile mi neticelenecek? İlerleyen zaman içinde başarmak istediğimiz bağlantılı kalabilme arzusu, tam tersi bir etki ile sarmala dönüşebilir. Açıkçası sanal ortamlarda vakit geçirmenin bir tutkuya dönüşmesi, davranışlarımızın istendiği doğrultuda yönlendirmesine sebep olacaktır. Artık sonsuz seçenekler yerine bize sunulan dar kapsamlı öneriler ile yetinmek zorunda kalacağız.

Daha çok beğeni peşinde koşarken daha fazla yalnızlığa, huzursuzluğa, korkuya, kaygıya, kuşkuya kapılacak mıyız?

Sosyal medya, sosyal yaşamdan, doğadan bizi koparacak mı? Birbirimize olan yakınlığın yerini asla dolduramayacak sanal ortamlarda gezinmeyi azaltmalı mıyız? Yeniden kucaklaşmayı, sohbet etmeyi özledik.

Japonlar doğanın iyileştirici gücüne hep inanmışlardır. Yeşile olan saygıları kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Ormanın havasını soluma deyimini bu amaçla kullanmaktalar. “Shinrin Yoku”. Japon bilim insanları ormanda geçirilecek vaktin bağlantısızlık belirtisinin tedavi yetisini araştırmaktalar.

“Brain Wash” çıkmaza sürüklenişin durdurulması için yemek kültürümüze, uykumuza, sessizliğe yeniden kavuşmamızın anahtar hatırlatmalarını gün yüzüne çıkarıyor.

Keyifli okumalar diliyorum, sağlıcakla kalın.

İcrayı San’at Eyle