20 November 2002

Diyarbakır Dicle Üniversitesi - Network Akademi

Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ile UNDP Türkiye Temsilcisi Alfredo Witschi Cestari bir anlaşma imzalayarak Diyarbakır CNAP uygulamasına start verdi.

DÜNYANIN en büyük anahtarlama (switching) ve yönlendirme (routing) şirketi Cisco Systems, Birleşmiş Milletler (BM) ile Diyarbakır'da ağ mühendisi yetiştirecek. Cisco ile BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi arasında imzalanan anlaşma ile Diyarbakır Dicle ve Elazığ Fırat Üniversitelerinde, internet ve telekomünikasyon altyapılarının verimli bir şekilde oluşturulmasında çok önemli rol oynayan ‘‘Ağ Mühendisleri’’ yetiştirilecek.

Cisco'nun 149 ülkede 10 bin akademide uyguladığı Networking Akademisi Ağ Mühendisliği Programı (CNAP) çerçevesinde eğitime alınacak kişilerin temel mühendislik dallarından birinde eğitim alması yeterli görülüyor. 

İmza töreninde konuşan Baysan, Cisco'nun dünyada 290 bin, Türkiye'de 2 bin kişiye CNAP eğitim verdiğini, bu eğitimi Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ne kaydırmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Diyarbakır'da başlatılan eğitim programının, bir sonraki aşamada Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde devreye sokulacağını belirten Baysan, ‘‘Programlarımızı tamamlayan herkes kısa zamanda iş bulma olanağına kavuşacak, bu kişiler eğer talep olursa dünyanın değişik bölgelerinde de hizmet verebilecekler’’ dedi. Baysan, CNAP'nin Türkiye'de bir çok kuruluşla ortak olarak uygulandığını bundan sonra, Türkiye Bilişim Vakfı ile uzaktan eğitim programları üzerinde çalışacaklarını söyledi. Cestari'de BM'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde GAP dahil bir dizi projenin içerisinde bulunduğunu, Cisco Sytems'ın projesine de Türkiye'nin nispeten daha geri kalmış bölgelerine teknolojiyi götüreceği için ortak olduklarını söyledi.