09 December 2002

Stockholm - Oslo - Nobel Ödül Töreni


Cisco Systems 2002 yılı Nobel ödülleri sponsorluğunu üstleniyor.

Türkiye'den Faruk Eczacıbaşı, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, eşlerimiz ile birlikte muhteşem törenleri yerinde izlemek üzere resmi davetli olarak İsveç ve Norveç'e gidiyoruz.

Pazar günü Stockholm'a varıyoruz. Stockholm Belediye Binasında Başkan Ms. Annika Billström misafirleri hoşgeldiniz resepsiyonu ile karşılıyor, tarihi binanın sonsuz, tükenmek bilmeyen güzelliklerini görmek aralık ayında içimizi ısıtıyor.

Pazartesi sabahı Cisco üst düzey yöneticileri, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen değerli konuklara Cisco tanıtımı, kamu servisleri, gelecek öngörüsü, teknoloji tanıtım ve sunumunu yapıyorlar. Öğleden sonra BBC "Dünya Nobel Aklı"  Nik Gowing 2002 yılı Nobel Ödülü kazananlar ile sohbetine canlı yayını yerinde izlemek üzere katılıyoruz. Günümüze akşam yemeği Vasa Müzesini ziyareti devam ediyoruz. Vasa denize indirilişi ve ilk seferinde 1628 yılında açık denizlere açılmadan hemen batıyor. 333 yıl sonra denizden çıkarılarak restore ediliyor, tasarım hatası inceleniyor, müzede sergileniyor. Müzede İsveç deniz tarihini, sergileri inceliyoruz, tadına doyamadığımız yemekler, sonrasında dinlenmek üzere dönüş.

Salı günümüzü Nobel Bilim ve Teknoloji panellerini dinlemek üzere etkinliklere katılarak geçiriyoruz. İnanılmaz emek vererek, icatlar ile uğraşan, bilimi içine sindirmiş, saygı ile kendilerinden söz edilen ender, seçkin  Nobel ödülü kazananları. Elde ettikleri sonuçları, öğütülmüş bilgelikleri ile yaşama bakış açılarını anlatıyorlar. İsveç çepeçevre her köşesinde bilimin konuşulduğu görkemli geleneksel şölene ev sahipliği yapıyor. Bilim ile bağdaşmak, özleşmek her yaşta insanın ilgisini çekmek belirgin farklılık yaratıyor.

Çarşamba sabah Stockholm tren istasyonunda davetliler buluşuyoruz. Özel Cisco treni ile 6 saatlik Oslo yolculuğu bizi bekliyor. Yol boyunca muhteşem manzara, dokunulmaya kıyılamamış doğa. Yeşil ile kar beyazının barışık renk bütünlülüğü, uyumu. Kuşkusuz dünyanın seyir zevki en yüksek tren yolculuklarında birini gerçekleştiriyoruz.

Oslo akşam, görkemli Nobel Barış ödülü töreninde yerimizi alıyoruz. Jessica Lange ile Antony Hopkins'in sunuculuğu ile tören başlıyor. Büyüleyici ortamın hayranlığı içinde Ödülü kazanan açıklanıyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter (1977-1981) Nobel Barış ödülünü işte bu  muhteşem görünüm içinde alıyor. Konuşmasında dünya barışına, kültürlerin kaynaşmasına, çocuklara, öğrenime vurgu yapıyor, coşku ile alkışlanıyor.

Santana konseri, törenin beklenen çılgın tadını seyircilere ulaştırıyor.