05 September 2003

CXO Forum - Vatan Gazetesi

CXO – Şirketlerini geleceğe taşıyan tepe yöneticileri forumu yapıldı.

Foruma, Cisco, Koç, Sabancı, Türkcell gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerin CEO’ları katıldı.

Cisco Systems sponsorluğunda gerçekleştirilen ve “Orkestra Yönetimi” adı verilen iş modellerinin anlatıldığı forumda Cisco Başkan Yardımcısı Chris Dedicoat, Cisco Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan, Koç Holding Stratejik Planlama ve İnsan Kaynakları Başkanı Mehmet Ali Berkman, Sabancı Holding Bilgi ve Telekomünikasyon Daire Başkanı Çağatay Özdoğru, Türkcell CEO’su Muzaffer Akpınar, Doğan Holding COO’su Yalçın Balcı bu alandaki deneyimlerini paylaştılar.

Cisco Systems İnternet İş Çözümleri Bölge Direktörü Kaan Terzioğlu tarafından yönetilen forumda bir konuşma yapan Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan; Türkiye’de dönüşümün gerçekleşebilmesi için buna inanan liderlerin olması gerektiğini vurguladı. Baysan geliştirdikleri modelin “CEO İkilemine” yani yöneticinin bilgiyi kiminle, nerede, ne kadar ve nasıl paylaşacakları sorusuna yanıt verdiğini anlattı.

Şirketlerin e-dönüşümde başarılı olabilmeleri için altı alanda strateji geliştirilmesine dikkat çeken Suat Baysan bu altı alanı şöyle özetledi.

Müşteri Hizmetleri, İş Ortakları Hizmetleri, Bilgi Sistemleri Yönetimi, Verimlilik ve Etkinlik, e-kültür ve BT Mimarisi.

Cisco Systems’in finans, endüstri, eğitim, savunma sanayi, servis sağlayıcılar, KOBİler ve e-devlet projeleri alanında verdiği hizmetleri anlatan Suat Baysan. Cisco’nu Türkiye’nin mevcut ağ altyapısının %80 ini kurduğunu belirtti. Cisco’nun bugüne kadar Kamu, Özel Sektör ve iş ortakları ile gerçekleştirdikleri e-dönüşüm projelerini anlatan Suat Baysan; Türkiye için önümüzdeki dönemde özellikle üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu çalışanlarına yönelik eğitim ve e-devlet çalışmalarına ağırlık vereceklerine değindi. Türkiye’de bilgi çalışanının yetişmesi ve değerlendirilmesi ise Cisco’nun e-dönüşüm sürecinde Cisco’nun en çok önem verdiği alan olarak belirlendi. Katma değerli teknolojilerin geliştirilmesi ve iş ortakları ile birlikte daha yaygın hale getirilmesi de Suat Baysan’ın dile getirdiği konular arasındaydı.

2.1 Milyar Dolar Değerinde Yarar Sağlandı.

İnternet iş çözümlerinin dünya ve ülke ekonomilerinde nasıl verimlilik ve etkinlik artışına yol açtığını açıklayan Cisco Systems Başkan Yardımcısı Chris Dedicoat sadece Cisco’nun internet iş çözümlerinde sağladığı yıllık yararın 2003 mali yılında 2.1 Milyar dolar düzeyine ulaştığını belirtti. Dedicoat bu verimlilik artışının e-öğrenme, müşteri ilişkileri, işgücü optimizasyonu ve tedarik zinciri alanında hayata geçirilen internet uygulamalarından kaynaklandığını açıkladı.

Cisco Systems’in e-dönüşüm metodolojisi kullanılarak “Orkestra Yönetimini” uygulayan Türkiye’nin lider şirketlerinin yöneticileri yürüttükleri çalışmaları aktardılar. CXOlar yaptıkları değerlendirmelerde bu çalışmalar sonucunda şirketlerde verimliliğin, etkinliğin ve karlılığın hızla arttığını ve bu çalışmaları tüm faaliyet alanlarına yaymak arzusunda olduklarını belirttiler.

Koç Holding adına panele katılan Mehmet Ali Berkman yaptığı sunumda Koç Holding’de e-dönüşüm süreçlerinde özellikle insan kaynakları alanında elde ettikleri başarıları aktardı.

Sabancı Holding’den Çağatay Özdoğru ise Sabancı Grubunun yaptığı çalışmaları aktarırken özellikle satın alma prosedürlerinde internet ağ tabanlı yapılan faydalandıklarını örneklerle açıkladı.

Türkcell adına bir konuşma yapan Muzaffer Akpınar Türkiye’nin dev teknoloji şirketlerinden biri olarak Cisco ile yürütülen bu çalışmanın önemini vurguladı ve özellikle teknoloji çalışmalarında internet kullanımının zaman ve kaynak kullanımı açısından şirketlere yüksek kazanımlar sağladığını vurguladı.

Doğan Holding COO’su Yalçın Balcı da e-dönüşüm süreçlerinde anahtar kişinin karar verici tepe yöneticileri olduğunun altını çizerek liderlerin zihniyet dönüşümünün e-dönüşüm sürecinin en kritik noktası olduğunu belirtti.