22 September 2003

İstiklal Caddesi



Kablosuz İnternet’le gelen özgürlük İstiklal Caddesi’nde

Geçtiğimiz ay İgdaş’ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco’nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen bir projeyle artık İstiklal Caddesi ve çevresinde kablosuz İnternet erişimi servisi verilmeye başlandı.

Baysan: “Bu projenin altında yatan temel fikir verimlilik ve etkinliğin artırılmasıdır”

“Teknolojiler ilerledikçe ve insanın günlük yaşantısında yer etmeye başladıkça, insanların talep ve ihtiyaçları da değişiyor. İnternet’in kitleler tarafından nasıl kabul görüleceği konuşulurken bugün ondan daha çok nasıl faydalanabileceğimizi tartışıyoruz. Artık sadece evlerimizde ya da ofislerimizde bilgisayarımızın karşısına oturup bankacılık hizmetlerinden faydalanmayı, alışveriş yapmayı, oyunlar oynamayı ya da arkadaşlarımızla iletişim kurmayı yeterli görmüyoruz. Bu faaliyetleri her istediğimiz anda, bulunduğumuz herhangi bir yerden yapmayı arzu ediyoruz.

Kablosuz İnternet, işte bu aşamada büyük bir esneklik sağlıyor” diyen Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan, bu projenin altında yatan temel fikrin verimlilik ve etkinliğin artırılması olduğunu vurguladı. Baysan, bu sistem sayesinde sürekli hareket halinde olan iş insanlarının hareket özgürlüğünün artacağına ve daha verimli çalışabileceklerine dikkat çekti. Cisco Systems olarak daha önce birçok kapalı alanda kablosuz uygulamalara imza attıklarına ve Beyoğlu projesiyle birlikte bu kez Türkiye’de ilk açık alan uygulamasını da hayata geçirdiklerine dikkat çeken Baysan, şöyle konuştu:

“Bağımsız araştırma şirketleri, Avrupa’da bu tip gezgin erişim nokta sayısının 2002 yılında yaklaşık 3 binden 2006 yılına 18 bine ulaşacağını tahmin etmektedir. Kablosuz teknoloji servislerinden elde edilen gelirlerin, 5 milyon Dolar’dan 3 milyar Dolar’a çıkması beklenmektedir. Projeye böyle baktığımızda, Türkiye’ye yurtdışından gelen 10 milyon ziyaretçinin yüzde yarımında diz üstü bilgisayarı olduğunu varsayarsak, 50 bin potansiyel kullanıcı olduğunu düşünebiliriz. Her ziyaretçinin tek gelişinde 20 Dolar’lık İnternet bağlantısı gerçekleştirdiğini hesaplarsak, otel, havaalanları, servis sağlayıcılar, alışveriş merkezleri ve belediyelere kısa vadede 1milyon Dolar’lık pazar yatırabiliriz. Tahminen bir bu kadar da yerli kullanıcı olduğunu düşünürsek Türkiye’de kablosuz teknolojilerden 2 milyon Dolar’lık bir gelir elde etmek mümkün görünüyor.”