24 May 2005

Mısır Kahire - Teknoloji Holding

Mısır iş ortağımız Amin Enterprise kurucu ortağı Hesham Al-Amin ile birlikte Mısır ofisimiz de Ercüment Öztürk ülke yöneticisi arkadaşımızdan pazar hakkında bilgi alıyoruz. Mısır Devlet Bankası (NBE) yönetimi ile görüşmeler yapmak üzere Genel Müdür Yardımcısı Adel Forouk ile bir araya geliyoruz.

Mısır Bankacılık hizmetlerinde Türkiye'nin oldukça gerisinde. POS ve Kredi kartı kullanımına daha yeni başlıyorlar. Manyetik okuyuculu kartlardan Chipli kartlara doğru bir eğilim var ancak zaten yaygın olmayan kullanım projenin gecikmesine sebep oluyor. Kredi kartları Chipleri Almanya'da üretiliyor ve Dubai'de kılıflanarak Mısır'a sevk ediliyor, oldukça karmaşık bir süreç.

NBE ile tamamlanan görüşmeler sonucunda çalışır durumda POS sistemini görmek üzere Kahire içinde yeni kurulan iş merkezi CİTY STARS ziyaret ediyoruz. Aynı iş merkezinde bulunan Cisco Mısır ofisini de gelmişken ziyaret ediyorum, eski arkadaşlarımla buluşuyorum.

National Societe Generale ve Barklays Bank yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirerek Mısır ekonomisi ve yatırım seçeneklerini görüşüyoruz. POS ile birlikte yazar kasa pazarının da henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtiyorlar. CIB görüşmesinde ise özellikle Benzin İstasyonlarında ödeme ile sadakat sistemi çözümlerimiz ile ilgileniyorlar.

Mobil işletmeci MOBİNİL ile toplantı yapıyoruz ve işletmeci olarak POS trafiğinin taşınmasında izleyecekleri stratejileri konuşuyoruz. Şimdilik plan 1500 POS işletmeye almak.

Ziyaretimiz esnasında siyaset oldukça hareketli. Başbakan Ahmet Nazif ve anayasa değişikliği gündemde. Cumhurbaşkanını direkt halkın seçmesi gündeme geliyor.