31 December 2006

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz ayın konuğu oldu.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz, 'Truva Antik Kenti'nin Anadolu Uygarlıklarındaki Yeri ve Doğa Güçlerinin Rolü' konulu söyleşide bizlerle buluştu.

Anel Merkez Konferans Salonu'ndaki söyleşide Prof. Dr. Yılmaz, Truva'nın, dünyada arkeoloji konusunda üzerinde en çok araştırma yapılan bir yer oluğunu vurguladı.

Truva ile ilgili mitolojik bilgiler veren Yılmaz, İlyada ve Odysseia masallarını okuyan Alman Arkeolog Heinrich Schliemann'ın 1870 yıllarında Çanakkale'ye gelerek başlattığı kazılarda bulduğu çok kıymetli hazineyi ele geçirip yurt dışına kaçırdığını da anlattı. Truva Kenti'nin, M.Ö. 1200'lü yıllardan bu yana, bulunduğu konum ve uygun coğrafi koşullarıyla Asya-Avrupa arasında çok önemli bir merkez olduğuna değinen Yılmaz, tarihler boyunca her devletin bu bölgeye önem verdiğinin altını çizdi.
Truva'nın, bu özellikleriyle çok eski çağlardan beri 'elde edilmek' istenen bir kent oluğunu belirten Yılmaz, destanlarda 'kadın kaçırma savaşı' diye geçen Truva savaşının, o dönemin adeta bir 'Dünya Savaşı' niteliğinde bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, Truva Kenti'nin bulunduğu yerin dünya ticaret yollarının en önemli bir noktasında olması itibarıyla ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Mitolojiye göre, İtalyanların en zenginlerinden, Avrupa'nın öteki birçok ülkelerinin, köklerini Truva'ya dayandırdıklarını bildiren Prof. Dr. Yılmaz, Almanya, Danimarka, İngiltere ve İtalya gibi birçok ülkenin de kültür kökenlerinin Truva olduğunu ileri sürdüklerini anlattı. Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Truva ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda kazı sonuçları değerlendirilmesiyle 9 kentin ortaya çıktığını ve bu izlerin M.Ö 3 bin yılına kadar uzandığını söyledi. Yılmaz, bu geçen süreler içinde Truva'da birçok Batı ve Anadolu medeniyetlerinin yaşam sürdüğünü de kaydetti. Yılmaz, Truva Kenti'nin dünyadaki jeolojik değişimlerden de etkilenerek yüzyıllar boyunca, aralıklarla meydana gelen depremler ve yeryüzü hareketleriyle etkilendiğini bildirdi. Yılmaz, doğadaki bu hareketler sonucu bir zamanlar nerdeyse 'denize sıfır' olan Truva kıyılarının, günümüzde 5-6 kilometreyi bulan kara parçasıyla dolduğuna dikkat çekti. AnelTech Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Suat BAYSAN, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz'a, günün anısına bir plaket sundu.