11 October 1999

Cenevre - Telecom99

Cenevre'de Telekom'99 etkinlik ve fuarında gelişmeleri izlemek, konuşmaları dinlemek, yeni başlamış olduğum Cisco iş yaşantımda mümkün olduğunca ağ oluşturmak için iki gün boyunca bulunuyorum.

Göze çarpan yada artık ciddi bir şekilde göze batan mobil iletişim "GSM" tüm dünyada akıl almaz biçimde iş yaşantısının içinde yer almaya devam ediyor. Bireylerin ellerinden düşüremeyecekleri akıllı ürünlere her alanda yaşamın bir parçası olmaya aday.

Ses iletişimi IP paketler için kolayca taşınan bir paket sadece. Önemli mesele gecikmeye tahammülü olmayan ses trafiğini yeni önerilen protokollerle öncelikli olarak anahtarlama. Veri üretmenin katlanarak büyüyeceği, bant genişliğinin yakın gelecekte, video destekleyecek seviyeye erişeceği öngörülüyor.

Oracle kurucusu Larry Ellison gezgin sistemlerin standartlaştırılması ile birlikte Avrupa işletmecilerinin Amerikalı meslektaşlarını teknoloji ve hizmet yarışında yarışında geride bıraktı açıklaması ilgimi çekiyor. Gezgin sistemlerin kullanmakta olduğu WAP protokolü ile  yaşanan sıkıntıları Cisco kolayca aşabilecek teknolojik gelişmeleri anlatıyor. Aslında gezgin kullanıcıların ihtiyaç duydukları veri kapasitesinin taşınmasının IP ağları üzerinden olacağının farkına vararak Cisco için doğru konumlandırmanın ve stratejinin izlendiği net olarak vurgulanıyor. Gelecek Cisco yönlendiriciler ve anahtarlama sistemleri ile mümkün olacak.