19 April 2002

Media Traning - BBC London

Cisco ülke yöneticilerinin "Genel Müdür" televizyon programlarına konuk olması ve canlı yayın deneyimi eğitiminin ikinci aşaması Londra'da devam ediyor.

İlk aşaması ülke müdürlerinin ortak katılımı ile gerçekleştirilen programın bir sonraki aşaması BBC stüdyolarında gerçek ortamda  bire bir yürütülüyor.

Bir tam gün boyunca sanki canlı yayındaymış gibi sorulara hazırlıksız cevap üretme teknikleri. Yayını çekimden sonra izleme, yorum ve anında verilen cevapların gözden geçirilmesi. Zorlayıcı, tahrik edici, sıkıştırıcı sorular karşısında panik olmamak, soruya cevap vermek yerine asıl anlatmak istenilen konuya dönüş taktikleri.

Asıl canlı yayında sergilenen vücut dili, eller, kollar, gözler, baş hareketleri. Sorular karşısında gösterilen tepkilerin, seçilen kelimelerin önemi. Kurulan cümlelerin lisan hatası içermemesi, diksiyon, kekelememek, konuşmanın arasına duraklama koymamak.

Canlı yayın öncesinde konuya iyi çalışmak, teknolojiyi oldukça anlatmaktan kaçınmak ve farklı örnekler vererek benzeşim yapmak. Sunucunun değil seyircinin yaşının en fazla 15 olduğunu varsaymak ve anlatımları basite indirgemek örnekler vermek.

Çekimler, seyretme, yeniden deneme, oldukça zorlu geçen bir günün ardından Türkiye'ye dönüyorum.

CNN Türk ekranlarında Yavuz Baydar ile Soru/Cevap canlı yayınında birlikte oluyoruz. Seyirciden gelen soruları düzgün ve yalın cevaplayarak başarılı bir yayını tamamlıyoruz. Aldığım eğitimin faydasını fazlasıyla hissediyorum