29 March 2021

YA/AF

2017 Nobel Edebiyat ödülünü kazanan yazar Kazuo Ishiguro duygu dolu kitabında bir YA -Yapay Arkadaşın anlatımı ile yaşama bakış açımızı sorguluyor.

Klara ve Güneş, almadan vermeyi, sevginin ne demek olduğunu, erdemli insan olmayı öğrenmenin reçetelerini anlamamıza ışık tutuyor.

"YA" Klara, genç bir kızın hayatını değiştirmeye kendisini ne kadar adamış olabilir? Üstün zekası ve öngörüleri ile kendi varlığını feda edecek kadar mı? Gelecekte bizi bekleyen teknolojinin varacağı aşama, kalbimizin derinliklerine inebilecek olması olabilir mi? Klara'nın öyküsünü okurken iyi insanların davranışlarının da benzer olabileceğini düşündüm.

Öğrenen, öğrendikçe düşünen ve hep olumlu neticeler almanın sırlarını çözmeye çalışan...Güneş ile bambaşka bir iletişim içinde olmanın huzurunu duyan Klara'nın hikayesi. Kazuo Ishiguro "AF" - Artificial Friend ile sanki insanlığa bir ayna tutuyor, kaybolmaya başlayan tutkuyu, koşulsuz sevmeyi, özlemeyi, doyumsuz akıcılıkla yazıyor.

Sanal ortamlarda tatmaktan uzaklaştığımız yumuşak dokunuşların özlemi içinde soluk soluğa okunacak olağanüstü bir kitap.