16 September 2022

4 Mevsim - Kış

ICTMedia için yazmış olduğum Ürün Yönetimi dizisinin kış bölümünü daha önce yayınlanmış sonbahar grafiği üzerinden takip edebilirsiniz.

Sonbahar fikirlerin, düşüncelerin, yeniliklerin değerlendirilmesi, analizi ve sonuç olarak projenin başlangıcı… Pazar verilerinin derlenmesi doğru matematiğin anlamlandırılması ve planın oluşturulması… Olasılıkların, risklerin ifadesi…

İlk adımın atılması ve projeye başlama kararının verilmesi ile birlikte nakit çıktısı başlayacaktır. Geçen sayımızda nakit akışında yaşanmaya başlanan eksi eğilimin ne kadar süre ile devam edeceği sorusuna geçerli cevapları oluşturmamızın zorunluluğuna değinmiştik. Nakit akışın zaman içindeki ivmesi ve açısı T1 sürecinin önemi işletmenin altından kalkabileceği öngörülen seviyenin aşılmaması ciddiye alınmalıdır. Her projede olduğu gibi şaşırtıcı sürprizlerle karşılaşmak tahammül sınırını aşmamalıdır. Serbest düşüşün felaketle sonuçlanacağını unutmamalıyız.

Dayanıklı gelecek öngörüsü tasarlamanın karmaşıklığını yadırgamamalıyız. Pazarda süregelen resme bakmak, ayrıntıları görmek duyarlı bir çalışma gerektirir. Ancak kanımca asıl saygıdeğer yorum resmin çerçevesi ile birlikte görünüşüdür. Çerçeve geçmiş deneyimlerin şartlanması bilinciyle muhteşem bir tabloyu sıradanlaştırabilir. Fikirlerin umursanmasını, kolayca kabul görmesini engellememeliyiz. Aynı görüntüye farklı çerçeveler yerleştirerek biraz da uzaklaşarak görkemli bir fırsatı hayranlıkla seyrediyor olabiliriz.

T1 süresince yaşanacak doğru yönetim, en düşük eksi noktasına kaynakların tükenmeden erişilmesi olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla nakit çıkışını dengeleyecek aşama projenin ticarileşmesi için kestirilen hedeflerin beklentileri karşılanmasıdır. Diğer bir değişle, özlemle beklenen satışların başlamasıdır. T1 sürecinin ağırlığını hissederek kısalığını fazlasıyla önemsemeliyiz.

T2 dip noktasından başlayarak yukarı tırmanış ise karda yürümek gibidir. Projenin müşteri ile buluşması sağlanmış, pazarda tutunma süreci başlamıştır. Aslında ustalıkla hazırlanmış olan ve paydaşların mutabakatı ile alınmış kararların testi bu aşamada gerçekleşecektir. Sezgilerimizin neticesi olarak reçetesi düşünülmüş, fırınlanmış bir yemek tabağının müşterinin beğenisine sunulmasıdır.

Denklik ve başa baş noktasına erişim olgunluk süreci olarak da tanımlanabilir. T2 zaman diliminin kış ayı benzetmesi, suyun altında seyreden bir denizaltının su yüzeyine çıkmasını çağrıştırıyor olmasıdır. Soğuk sulardan geminin içendeki oksijenin bitmeden yüzeye tırmanması batmak ve çıkmak arasında ince bir çizgidir. T2 süreci aynı zamanda karanlık ortamdan kurtulma ve aydınlık ile buluşmadır. Özveriyle yaklaşılmalıdır. Ayrıca merdiven basamaklarına birbiri ardına basarak yukarı çıkmak daha çok enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Kaynakların, geliştirme ortamından satış, pazarlama ve servis işlevine kaydırılması pürüzsüzce icra edilmelidir. Mesafeleri kat etmek, yeni düzleme ulaşmak takip ve izleme bir anda bir sıçrayış ile mümkün olmayacaktır. Çabalamanın ötesinde her anı izlemek ve hızlı kararlarla tedbir almak yükselişi kolaylaştıracaktır.

Nakit akışının artıya dönmesi çıktının tamamen ortadan kalkması olarak anlaşılmamalıdır. Önemli olan bütün maliyetler göz önünde bulundurularak projeye canlılık kazandırmaktır. Girdi ve çıktının farkı eşitleme süreci varsayımların gerçekleşme oranına bağlı olarak kısalığını veya uzunluğunu belirleyecektir. Amaç bir an önce sıfır noktasına varmaktır.

Elbette ciddi bir uyarı yapmak gerekirse denklik düzlemine erişmenin huzuru ve rahatlığı rehavete kapılmamıza sebebiyet verebilir. Proje yönetiminde ilk yarı tamamlanmıştır. Şimdi ilkbahar mevsimi başlamış ve T3 süreci yönetilmek üzere önümüzde geniş alanlar olarak uzanmaktadır. Bir sonraki yazımızda zirveye yani maksimum artı nakit akışının sağlanacağı noktaya ulaşmaya daha derinlemesine değineceğiz. T3 sürecinin ilkbaharı çağrıştırması uzun yolun arşınlanmasında görünmeyen risklerin önlemlerini kavrayabilmekten geçmektedir.

Ünlü düşünür Mevlana ne güzel söylemiş.

“Her zorluğun sonunda ışık vardır. Eğer elleriniz diken yaralarıyla kan revan içinde kaldıysa güle dokunmanıza çok az kalmış demektir”

Fikirleri değerlendirmek, yeni itici kuvvetleri kavrayabilmek, kumdan kaleler değil bilgi temelli icatlar yapmak… Uyumluluk, sabır, güven, birlikte başarma, çeviklik… Proje yönetiminin bir sanat olduğunu hiç unutmamak…

İcarı San’at Eyle