02 April 2023

Bilim Festivali - Sabancı Üniversitesi


Kıymetli Rotary Ailem, Kıymetli Hocalarım, Konuklar ve siz Sevgili Gençler. Cumhuriyetimizin 100. yıl festivalleri devam ediyor. Bilim şenliğine, festivaline hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Sevgili Raif Başkanıma, 100. yıl komitemize ev sahibi kulüplerimiz Fındıklı RK ve Başkanım Melih Çetin, Dolmabahçe RK ve Başkanım Hazal Çetin sizlere çok teşekkür ediyorum. Mekân Sponsoru Gebze RK Başkanım Taşkın Özkal ve Suadiye RK Başkanım Özgür İshakoğlu ve festivali destekleyen bütün kulüplerimize canı gönülden teşekkürler. Elbette Sabancı Üniversitesi, Şule Yalçın ve Fatih Bunaldı GGY çok teşekkürler. Değerli konuşmacılarımız Prof. Dr. Kemal Kılıç, Prof. Dr. Nazife Baykal, Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Havva Işık gönülden teşekkürler.

Kıymetli katılımcılar, bilime, sanata, spora ne kadar yakın olduğumu, sürekli yenilikçilik peşinde koştuğumu biliyorsunuz. 2022/2023 Dönemimize “Rotary ile Hayal Edelim” ilkesinin ne kadar yakıştığını çekinmeden söyleyebilirim. Değişimi birlikte deneyimliyor ve yaşıyoruz. Hatırlayın Cumhuriyetimizin 100. yılını festivallerle kutlamak üzere dönem başında harekete geçmiştik. Zafer Bayramı, Barış Bestesi, İklim Değişikliği Kongresi, Barış Konferansı, Bilim Festivali, Cumhuriyet ve Nutuk Kısa Film yarışması... Bölge ve kulüp etkinliklerimizi,  geniş katılım ve coşku ile tamamladık, tamamlıyoruz. Ömür boyu unutamayacağımız öykülerle bezendi dönemimiz. Üstün başarı sağladınız, umursadınız, süreci ustalıkla yönettiniz. Tebrik ediyorum.

Yaşanan felaket sonrasında sizlerin uğraşlarınızı ve desteklerini saygıyla hatırlayacağız. İmkânsızı gerçekleştirmek, olanakları var etmek… Sıra dışı olabilmek ancak siz başarabilirdiniz. Çekilen acıları önemsediniz, kenetlendiniz, canlılıkla özveride bulundunuz. Dostlukları sağlamlaştırdınız, birbirinizle yarışmadan sorumluluk sahibi bireyler olarak depremzedeleri kucakladınız. Tebrik ediyorum, İnanın yerinde konuştuğumuz, sevindirdiğimiz kalplerden dualar aldınız. Sevgi ve bilgi ile sorun çözen ailemizin değerbilirliğine çok teşekkürler.

Sevgili konuklar, 1899, yıllar önce Amerika Patent Ofisi Direktörü Charles H. Duell’in söylediği varsayılan sözcükleri tekrarlayalım mı? Ne demişti Duell, “İcat edilebilecek her şey icat edilmiştir” Açıklamalarının devamında ise Amerika patent ofisinin küçüleceği ve sonunda ortadan kalkacağı da yer almıştı.  Aslında kendisine atfedilen bu cümleleri hiç kullanılmadığı ve nasıl olduysa bir şekilde sözlene geldiği yazılı ortamlarda bahsedilmiştir. Duell Amerika Kongresine seslenişi esnasında meseleye açıklık getirmiş ve düşüncelerini söyle ifade etmiştir. “Amerika’nın gelecekte ki başarısı buluşlara bağlıdır” Ne kadar ufuk açıcı bir görüş. Buluşçuluk kısa zamanda bağışıklık haline dönüşmüş, devlet görevi benimsenmiştir.

Yunanlı matematikçi Arşimet MÖ 287 yılında İtalya Syrakuse şehrinde bir hamamda kabın hacminin hesabını deney yaparak ispatlamıştır. Kabın ağılığının, taşırdığı suyun ağılığına oranı yüzme ve batma kat sayısını hayal etmiş ve bulmacayı çözmüştür. Heyecan ve mutluluktan uçarcasına hamamdan bağırarak fırlamıştır. Meşhur “buldum” Euroka kelimesini bağıra çağıra evine kadar çıplak koştuğu anlatılmaktadır. Ya yeter ki buluş yapın siz de istediğiniz gibi koşabilirsiniz… Bizim için sorun değil.

Sevgili gençler, şunu aklınızdan sakın hiç çıkarmayın. “Herhangi bir şey, ne kadar basit veya ne kadar karmaşık olursa olsun, her zaman daha iyi tasarlanabilir, üretilebilir ve beğenilebilir”

Bir markayı, ürünü, müşteriyi ne kadar iyi bildiğinizi tahmin ederseniz edin gözünüzden kaçırdığınız bir ayrıntı mutlaka olacaktır. Bilgeliği hiç elden bırakmayın, cevapları hep bilimin içinde arayın. Sorun, sorgulayın, eminim hiçbir şekilde aldığınız yanıtlar uyduru verilmeyecektir, gelişi güzel olmayacaktır. Ancak kendi açmazlarınıza cevapları kendiniz üretmeye çalışın, çabalayın bildiklerinizin doğruluğunu kesinlikle varsaymayın, kanıksamayın. Araştırın, okuyun, yazın, küresel bilgi ağı oluşturun, almaya ihtiyacınız olduğu, kadar vermeye de eğilimli olun

Bilmediğini bilmediğiniz alanları keşfetmeye çalışın, sıkılmayın. Fikir üretmenin cazibesine kapıldığımızı çok iyi biliyorum. Özellikle ülkemizde herkes herşeyi biliyor. Dolayısıyla icracı konumları tercih edin “doer” olun. Üstünüzü, başınızı çamura bulayın, Siz ne kadar ilgili olursanız öğrenme süreci de o kadar hızlı ve verimli olacaktır.

Veri toplamaya özen gösterin. Büyük kesimlerinin “Junkware” olduğunu doğal karşılayın. İlk adımı cesaretle atın, endişe etmeye gerek olmadığı fark edeceksiniz. Yeni sistemleri öğrenin, kullanın. Ayıklama, derleme ve anlamlandırma kısa zamanda soruna çözüm sağlayacaktır. Bilginin sağlıklı analizini, matematiksel yaklaşımlarla tamamlamanın ötesini hayal edin. Önsezileriniz akışı ivmelendirecektir. Hal böyle olunca sosyalleşme, eğlenme, toplumsal projelerin içinde bulunma, sivil toplum kuruluşlarında görev alma bilişsel zekânızın “cognitive” gelişmesine yardımcı olacaktır.

Bakınız Mustafa Kemal Atatürk ne güzel ifade etmiş.

“Bu millet ve memleket ilme ve irfana çok muhtaç; eğitim ve öğretim görmek için, ilim ve fen almak için Avrupa’ya, Amerika’ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz. İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip öğrenmeye mecburuz. Çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek ise boşuna yorulmak terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunludur”

Sevgili Katılımcılar bugün kıymetli konuşmacıları dikkatle izleyelim, öğrenelim. Benzersiz deneyimleri örnek alalım. Bağlantılarınızı genişletme fırsatını lütfen değerlendirin ve tanımadığınız arkadaşlarınızla iletişim kurun. “P2P” birbirimizden öğrenmede ısrarcı ve meraklı olun.

Etkinliğimize katılarak stant açan ve öğrencilerle bizi kaynaştıran okullarımıza çok teşekkür ediyorum.

1-Kocaeli İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
2-Kocaeli Üniversitesi Formula Takımı
3-Tev İnanç Türkeş Özel Lisesi
4-Doğru Cevap Koleji 

Hepinize etkili bir festival diliyorum. Büyülü yolculuğunuzda size başarılar diliyorum.

Teşekkürler, Esen kalın.