18 March 2023

Barış Konferansı - İstinye Üniverstesi

TBMM 20. Dönem Başkanı Sayın Hikmet Çetin, BAU Rektörü Sayın Şirin Karadeniz. Çok Kıymetli Protokol… Değerli Konuk Konuşmacılar, Seçkin Katılımcılar, Basın Mensupları sizleri Belgin ile birlikte sevgiyle kucaklıyoruz.

UR 2420. Bölge 100. Yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Barış Konferansımıza ev sahipliği için İstinye Üniversitemize, 100 yıl komite Başkanımız Raif Bolat ve GGY Ayşegül Davutoğlu, ev sahibi kulüplerimizin başkanlarına, toplantılarını kaydıran kulüplerimize ve Rotary Ailemize en içten teşekkürlerimi iletiyorum.

Sevgili Katılımcılar; Uluslararası Rotary 1905 yılında Chicago’da Paul Harris ve 3 arkadaşı tarafından “Kendinden Önce Hizmet” temel anlayışı ile kurulmuştur. 118. yılında dünyanın en saygın sivil toplum kuruluşu olarak görevini şu şekilde tanımlamaktadır.

“Başkalarına hizmet vermek, üstün ahlaki standartları teşvik etmek ve iş, meslek ve toplum hayatındaki liderler arasında dostluklar tesis ederek dünya anlayış ve barışına katkıda bulunmaktır”

UR Vakfı 1917 yılında “dünyada iyi işler yapmak” üzere UR programlarını destekleyici kaynakları oluşturmak üzere kurulmuştur ve amacı aynı doğrultuda net olarak belirlenmiştir.

“Rotaryenlerin sağlıkta iyileştirme sağlayarak, eğitime destek vererek, yokluğu azaltarak dünya iyi niyet ve barışına katkıda bulunmaktır”

Dünyadan Çocuk Felcinin yok edilmesi için 3,5 Milyar aşılama yaparak Polio’nun yok edilmesinde öncü sorumluluk üstlenmiştir.

UR Vizyonu, hedefi bakınız nasıl resmedilmektedir.

“Önce kendi içimizde sonra, yaşadığımız toplumlarda ve nihayetinde tüm dünyada kalıcı değişimi yaratmak üzere bir araya geldiğimiz ve harekete geçtiğimiz bir dünya hedefliyoruz”

UR Vakfı ihtiyaçların tespiti, değerlendirilmesi sonucunda kulüplerin projelerine destek olmaktadır. 2 ülke kulübünün bir araya gelerek tanımlamadıkları proje 7 Odak alanı çerçevesinde uygulanmalıdır. Odak alanlarımıza sırasıyla değinelim.

7-Çevreyi Koroma ve Destekleme

6-Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma

5-Temel Eğitim ve Okuryazarlık

4-Anne ve Çocuk Sağlığı

3-Su ve Hijyen

2-Haslalıkların Önlenmesi ve Tedavisi

1-Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü

Dünya 1905 yılına hiç benzemiyor. Demografi değişti, dönüşümün adımları ivmelendi, teknoloji ise yeni imkânlar sağlamakta gecikmedi. Bağlantılı olabilme yeni hizmet fırsatlarının doğmasına sebep oldu. Geçmişimize saygı duyarak ve geleceği kucaklayarak Rotary’yi topluma yararlı olmanın ötesinde coşkuyla geliştirebiliriz.

Evet, dünya inanılmaz bir hızla değişiyor ve süreç daha da hızlanarak devam edecek. Genellikle güncel koşuşturma süresince etrafımızda olup biteni izleyebilir ancak bizi biz yapan yetenekleri önemsemeyebiliriz. İşte o zaman durmalıyız, hatırlamalıyız Rotary’nin yıllardır değişmeyen temel değerlerini.

1-Dostluk

2-Dürüstlük

3-Çeşitlilik (DEI)

4-Hizmet

5-Liderlik

Bugün bilgelikle temel değerlerimize saygıyla ve odak alanlarımız içinde birinci sırada yer alan “Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü” ilkesiyle özlenen birleştirici faaliyetleri konuşmak için bir araya geldik.

Bu coğrafyanın doyumsuz çeşitliliği, yaşam için sunduğu sonsuz güzellikleri, herkesi kendisine hayran bırakıyor. Güleç ve narin insanlarımızın en kıymetli mahareti de her zaman misafirperverlikleri olmuştur. Doğu/Batı - Kuzey/Güney geçiş çizgisinde bulunan ülkemizin benzersiz olduğu kuşkusuzdur. Yolculara ayrım gözetmeksizin barınma ve aş temin edebilmek geleneksel anlayışımızdır. Ülkemizin medeniyetler, inançlar, kaynaklar, ulaşım, iletişim, kültür için doğal köprü konumunun küresel önemi ve önceliği hiç gündemden düşmemiştir. Böylesine büyülü bir örtünün, bereketli toprakların, olmazsa olmazı da maalesef şartları zorlayan anlaşamamazlık olmuştur. Düzeni

Üstüne üstelik zaman zaman ansızın ve habersiz, yaşam şartlarını zorlayan ve büyük yıkımlara sebep olan yer hareketliliği de bölgemizde süre gelmiştir.

Tarih boyunca hatırlayınız, MÖ 11.000 Göbekli Tepe avcı toplayıcı kavramlarını kökten değiştiren keşiflerle, insanlığın erimine bakış açısı yeniden çizim masasındadır. Nasıl olurda gökyüzünü gözlemlemek için bu kadar hassas ölçümlerle dikey taş sütunlar yerleştirilebilir. Amaç mevsimsel hava tahmininde bulunmak ve öngörü algoritmaları geliştirmek miydi? Yoksa savaş ve barışı planlamak mı?

Bilgiye verilen değerin nasıl kıymetlendirildiğini ve ilk kütüphanenin Sümerler tarafından MÖ 4500 yılında kurulduğunu anımsayalım. Unutmayın ki kitaplar taşlar üzerine yazılan metinlerden oluşmaktaydı.

Hititlilerle Kral Hattuşili ve Mısırlılar II Ramses arasında süren uzun savaşın kazananı olmaması ve tarihte kaydedilen ilk Barış anlaşmasının Kadeş MÖ 1258 civarında olduğudur. Antlaşma Çamur tabletler üzere yazılarak saklanmış ve bize barışın hangi koşulda olursa olsun sağlanabileceğini geçmişten günümüze taşımıştır.

Cumhuriyetimizin 100. yılını sakin ve gururla yaşıyoruz. Karmakarışık, olumsuz, dağılmış, düzensiz bir ortamla, sona eren imparatorluğun yorgun ve yoksul halkı önderleri Mustafa Kemal’in “ya ölüm ya istiklal” anlayışına güvendi. Barışa kavuşmak kolay olmayacaktı ancak bir lider yetişmişti. Yeniden doğuşun mimarı bağımsızlığa uzanan yolun taşlarını tek tek ve sabırla dizecekti. Bugün 18 Mart 2023 Çanakkale zaferinin 108. yıl dönümü. Dünyanın yaşamış olduğu en çetin mücadelede karşılıklı verilen kayıplar ve yaralılar asla unutulmayacak. Mustafa Kemal zaferi bir barış öyküsüne dönüştürmeyi hedeflemiş ve kalpleri bakın nasıl kazanmıştı.

Savaş sonrasında Mustafa Kemal Paşa’nın dünya devlet adamlarına örnek gösterilecek mektubu ANZAK annelerine yazmasıydı.

“1934'te şu mektubu yazmıştı:

Bu memleketin toprakları üstünde Kanlarını döken kahramanlar!

Burada dost bir vatanın toprağındasınız Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz

Sizler Mehmetçiklerle yan yana Koyun koyunasınız

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar!

Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız Bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler

Ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır

Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra Artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

Mustafa Kemal Atatürk, 1934

Avustralyalı bir anne cevap yazar Ataya

“Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti.

Gözyaşlarımız dindi.

Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata demek istiyoruz. Çünkü yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata’ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla...”

Önceleri kavrayamamıştım anlamını “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözcüklerinin. Şimdi çok daha açık ve yalın anlıyorum. Bu topraklarda Barış hassasiyetle korunmalıdır. Burada oluşacak anlaşmazlık kısa zamanda bütün dünyayı etkisi altına alacaktır. Atatürk Barış için vazgeçilmezleri sıralarken hep bilimden, sanattan, spordan bahsetmiştir. Bugün hocalarımızı dikkatle dinleyecek ve öğreneceğiz.

Ülkemizde kurulacak olan Rotary Barış Merkezinin, Bahçeşehir Üniversitemiz bünyesinde son derece başarıyla çalışacak ve liderler yetiştirecek olmasından gurur duyuyorum.

Dünyada barışı tamamen sağlandığını hayal edelim, temamızın beyaz rengini ve sertifikalarımızın narin barış çiçeği Şakayık olduğunu her zaman hatırlayalım.

Barış Konferansına emeği geçen tüm dostlarımı sevgiyle kucaklıyor, minnetlerimi sunuyorum.

Esen kalın.