21 November 2000

Suat Baysan : Müşterinin Başarısı Üreticinin Başarısıdır

Cisco Systems dünyada yeni iş modellerini başarıyla uygulayan ilk şirketlerden biri. Sadece 16 yıllık geçmişiyle şu anda 450 milyar dolarlık pazar değerine sahip. Cisco, elektronik ticaret sayesinde günde 41 milyon dolarlık sipariş alıyor. Müşteri hizmetlerinin %83’ünü internet sitesi ve çağrı merkezi kanalıyla gerçekleştiriyor. Firmanın Genel Müdürü Suat Baysan, turk.internet'in sorularını yanıtlıyor.

Cisco Systems dünyada yeni iş modellerini başarıyla uygulayan ilk şirketlerden biri. Sadece 16 yıllık geçmişiyle şu anda 450 milyar dolarlık pazar değerine sahip. Cisco, elektronik ticaret sayesinde günde 41 milyon dolarlık sipariş alıyor. Müşteri hizmetlerinin %83’ünü internet sitesi ve çağrı merkezi kanalıyla gerçekleştiriyor. Firmanın Genel Müdürü Suat Baysan, turk.internet'in sorularını yanıtlıyor.
turk.internet.com : Cisco Systems’ın Türkiye’deki oluşumu ve temel faaliyet alanları hakkında bilgi verir misiniz?


Suat Baysan:
 Cisco Systems Türkiye Ofisi 1996 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. İstanbul ve Ankara'da 40 kişilik bir ekip ile Türkiye’deki şirket ve kuruluşların networking teknolojileri alanındaki gereksinimlerini anında belirleyerek kalıcı çözümler sunmak üzere Türkiye pazarına giren Cisco Systems, rakipsiz ürün, çözüm ve teknolojileriyle, ayrıca dünya çapındaki referanslarıyla Türkiye’deki kullanıcıların Internet çağının avantajlarından yararlanabilmelerini sağlıyor.


turk.internet.com : Rakipleriniz kimlerdir ? Cisco ürünlerinin teknik üstünlükleri nelerdir?

Suat Baysan: 
Cisco Systems hızlı büyüyen internet pazarında kendini iyi konumlandırmış durumda. Uçtan uca ürün ve hizmet verilmesi dışında müşterilere iş planları hazırlıyoruz. Internet İş Çözümleri grubumuz, kurumlara tıpkı Cisco gibi % 100 internetten nasıl yararlanabileceklerini kendi deneyim ve başarılarını anlatarak rehberlik yapıyorlar.

Cisco Systems üretim, finans, perakende sektöründen KOBİ’lere, telekomünikasyon şirketleri ve Internet servis sağlayıcılarından, eğitim kurumlarına kadar çok farklı sektörler için ayrı ayrı departmanlar halinde çalışmalarını yürütüyor.

turk.internet.com : Firmanızın pazar değeri ve cirosuyla ilgili rakamsal bilgiler verebilir misiniz? 

Suat Baysan: 
Cisco Systems’in Pazar değeri ve cirosuyla ilgili rakamsal bilgiler 55 ülkede 200’ün üzerindeki şirketi ve 29.000'in üzerinde çalışanıyla Cisco Systems internet üzerindeki dünya bilgi trafiğinin yüzde 80’ini yönlendiriyor. Kurulduğundan bu yana olağanüstü bir hızla büyümeye devam eden Cisco Systems, bugün 579.1 milyar dolarlık pazar değeriyle dünyanın en değerli ilk 3 şirketi arasında bulunuyor.

turk.internet.com : Pazara penetrasyonda uyguladığınız yöntemler nelerdir? Başarınızı neye borçlusunuz?

Suat Baysan:
Cisco Systems Türkiye, sunduğu ürün, çözüm ve teknolojilerin yanı sıra, çok geniş bir dizi alanda ürün ve destek hizmetleri ile danışmanlık servisleri de sunuyor. Cisco, servisleri sayesinde, Türkiye’deki kullanıcılara sunduğu çözümleri tamamlıyor ve kullanıcıların söz konusu çözümlerden en üst düzeyde performans elde etmelerini sağlıyor. “Müşterinin başarısı üreticinin başarısıdır” ilkesiyle çalışmalarını yürüten Cisco Systems Türkiye, müşteri memnuniyetini her zaman öncelikli ve asal görevi olarak görüyor.

turk.internet.com : Rakiplerine nazaran, geçmişi bir hayli yakınlara dayanan bir firma olduğu halde Cisco’nun Türkiye’de ve dünyada hızla büyümesinin nedenleri nelerdir?

Suat Baysan: 
Aslında, bir bakıma Cisco'nun basarisinin bir kısmi şansa, yani doğru zamanda doğru ise yatırım yapmasına bağlıdır, ancak başarısındaki asil faktörler söyle sıralanabilir:


    Müşteriye yakınlık
    Yenilikçilik ve Öğrenme
    Diğer firmalarla ortak hedeflere yönelik çalışabildiğimiz yatay iş modeli
    Takım çalışmasına ve tutumluluğa dayanan şirket kültürü

Cisco var olduğu tüm pazar segmentlerinde 1. veya 2. pozisyonda olmayi hedefler.

turk.internet.com : Firmalara ya da projelere yönelik finans destekli çalışmanız var mı?

Suat Baysan: 
Cisco Systems dünyada yeni iş modellerini başarıyla uygulayan ilk şirketlerden biri olarak sadece 16 yıllık geçmişiyle şu anda 450 milyar dolarlık pazar değeriyle dünyanın en değerli ilk üç şirketi arasında bulunuyor. Cisco, elektronik ticaret sayesinde günde 41 milyon dolarlık sipariş alıyor, müşteri hizmetlerinin %83’ünü internet sitesi ve çağrı merkezi kanalıyla gerçekleştiriyor, tam 32 üretim merkezini tek bir extranet ile bağlayıp, ürünlerinin %55’ini hiçbir personelin eli değmeden müşterilerine sevk ediyor. Cisco Systems çalışanlarının eğitim programlarını web tabanlı eğitim uygulamalarıyla sağlıyor. Ayrıca kurumsal operasyonlarını tamamen web tabanlı satın alma, finans, masraf yönetimi gibi uygulamalarla yaparak, 1999 yılında %17 oranında tasarruf sağladı. Ve tüm bu uygulamalarıyla 5 üzerinden 4.33’lük bir müşteri memnuniyetini yakalamış durumda.


turk.internet.com : Türkiye’de internetin gelişimine yönelik olarak destek verdiğiniz projeler ya da çalışmalar var mı?

Suat Baysan: 
İnternetin hızla yaygınlaşmasına paralel olarak, bu alanda yetişmiş eleman açığı çığ gibi büyüyor. 2003 yılında Türkiye’de internet ve “networking” alanında yaşanacak kalifiye eleman açığının 20.000’in üzerine çıkması bekleniyor. Cisco Systems; internet alanında yaşanan kalifiye eleman eksikliğini gidermek üzere Cisco Ağ Akademisi “Cisco Networking Academy” adını verdiği eğitim programını Türkiye’de de başlattı. 64 ülkede 3.932 akademik kurumun dahil olduğu “Networking Academy” Programı, Türkiye’de TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi’nin (ULAKBİM) işbirliği ile 8 üniversitede başarı ile uygulanıyor. Coğrafi engel tanımayan ve web temelli tüm teknolojik olanakları kullanan bu program sayesinde öğrenciler, 21. yüzyıla yepyeni bir şekil verecek internet ekonomisi ve bilgisayar ağı konusunda ihtiyaç duyulan donanımı kazanıyor.


Cisco Systems’in Türkiye’de internetin gelişimi için destek verdiği projelerden biri de Çözüm 2000 projesi. Türk ekonomisinde önemli bir yer tutan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bilgisayar ve internetten yararlanarak iş süreci oluşturmalarına yönelik olarak platform olan, Çözüm 2000 projesine Cisco Systems de destek verdi.

turk.internet.com : Cisco devamlı teknik eğitim veren bir firma. Eğitime neden önem veriyorsunuz? Bu sertifika levellerinizi açıklar mısınız?

Suat Baysan: 
Cisco Systems’in bağımsız araştırma şirketi IDC’ye yaptırdığı araştırma sonuçlarına göre, bilişim sektörü, 2002 yılında Avrupa’da 600 bin, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde ise yaklaşık 125 bin kalifiye elemana ihtiyaç duyacak*. İnternetin hızla yaygınlaşmasına paralel olarak, bu alanda yetişmiş eleman açığı çığ gibi büyüyor. 2003 yılında Türkiye’de internet ve “networking” alanında yaşanacak kalifiye eleman açığının 20.000’in üzerine çıkması bekleniyor. Bu, internet ekonomisinin geleceği açısından büyük bir risk teşkil etmektedir. Cisco Systems, bu noktadan yola çıkarak eğitime yapılacak yatırımların çok önemli olduğunu düşünmektedir.