01 February 2004

Capital - Masalcı Yöneticiler

Masalcı Yöneticiler

Hepimizin kafasında bir masal tablosu vardır. Çocuk kitaplarındaki resimlerde bir masalcı teyze ve çevresinde onu dikkatle izleyen çocuklar… Bu tabloyu son yıllarda iş dünyasında, şirket yönetim ve icra kurulu toplantılarında görüyoruz. Tepe yöneticiler, vizyon, strateji ve yönetim dersi vermek için bu yöntemi kullanıyorlar. Geçmişte yaşanmış olaylar, masallar ve biyografiler anlatarak, iletişimde daha başarılı olmanın yollarını deniyorlar. Üstelik bu yöneticilerin Türkiye’deki sayısı da artıyor.

Teknik terimleri basitleştiriyor  

Bilişim sektöründe bazı terimleri açıklamak güçlük yaratabiliyor. Cisco Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan, bu terimleri benzetmeler ve hikayelerle açıkladığını söylüyor. Suat Baysan, daha çok basit hikayeler bulmaya çalıştığına dikkat çekiyor ve bir örneği paylaşıyor: 

“Özellikle IP paketlerini anlatırken bu yönteme başvuruyorum. ‘Bu paketlerde ağ üzerinden milyonlarca bilgi akıyor’ dediğimde, çok az kişi beni anlıyor. Ben de bunu bir tenis maçına benzetiyorum. Bir tenis hocasının beş öğrenciye ders verdiğini düşünün. Bu beş kişinin dakikada bir tane top atarak eğitim aldığını varsayın. Daha sonra bu zamanı hızlandıralım. Saniyede bir top atabiliyor olsun. Ardından top sayısını da artıralım. Öğretmenin saniyede 1 milyar top atabildiğini düşünün. Bu örneği anlattığım kişiler inanılmaz bir hız diyorlar. Ben de IP paketlerinin alt yapısında işte böyle bir mekanizma çalışıyor diyorum. Sonuçta teknik ağırlıklı olayları anlatırken mutlaka basit bir hikayeyle birlikte sunmak gerekiyor. Bu anlaşılması çok zor olan bazı konularda işinizi kolaylaştırıyor.”