25 October 2006

Cisco Ağ Akademisi Programı yaygınlaşıyor

İnternet dünyasının lider şirketlerinden Cisco Systems ile Birleşmiş Milletler’in küresel kalkınma kuruluşu UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), Türkiye’deki eğitim çalışmalarını desteklemek, insan kaynakları kapasitesini güçlendirmek ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla yeni bir işbirliğine imza attılar. 

CISCO Systems, 166 ülkede hükümetler, sivil toplum ve özel sektörle ulusal kalkınma projeleri yürüten UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. 19 Kasım tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir basın toplantısıyla duyurulan anlaşma, Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ve UNDP Türkiye Temsilcisi Alfredo Witschi Cestari tarafından imzalandı.


CISCO Systems, 166 ülkede hükümetler, sivil toplum ve özel sektörle ulusal kalkınma projeleri yürüten UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. 19 Kasım tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir basın toplantısıyla duyurulan anlaşma, Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ve UNDP Türkiye Temsilcisi Alfredo Witschi Cestari tarafından imzalandı.

Internet dünyasının lider şirketlerinden Cisco Systems ile Birleşmiş Milletler’in küresel kalkınma kuruluşu UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), Türkiye’deki eğitim çalışmalarını desteklemek, insan kaynakları kapasitesini güçlendirmek ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla yeni bir işbirliğine imza attılar.

CISCO Systems, 166 ülkede hükümetler, sivil toplum ve özel sektörle ulusal kalkınma projeleri yürüten UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. 19 Kasım tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen bir basın toplantısıyla duyurulan anlaşma, Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan ve UNDP Türkiye Temsilcisi Alfredo Witschi Cestari tarafından imzalandı.

Dünyanın en büyük e-öğrenme projelerinden biri olarak kabul edilen Cisco Ağ Akademisi Programı’nın (CNAP), UNDP’nin desteklediği projeler kapsamında eğitim kurumlarına yayılmasını amaçlayan anlaşma, Türkiye’deki gençler için yeni iş olanakları yaratılmasını, insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesini ve bölgesel kalkınmanın hızlandırılmasını hedefliyor.

149 ülkede, 10.000’in üzerindeki akademide, 290.184 öğrencinin kayıtlı olduğu Cisco Ağ Akademisi Programı, Türkiye’de 72 eğitmenin görev aldığı 24 akademide başarıyla uygulanıyor. UNDP ile yapılan işbirliği ile bu sayının, Türkiye’nin birçok bölgesine yayılarak artmasını istediklerini belirten Suat Baysan “Türkiye’nin kalkınma gereksinimlerine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

1992 yılından bu yana Türkiye’de hükümetlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerden çok sayıda ulusal ve uluslararası resmi kuruluş ile yakın ortaklık içinde çalıştıklarını ifade eden Alfredo Witschi Cestari ise “Bugünün dünyasında özel sektör, ulusal gelişmede önemli bir rol oynuyor. Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma ilkelerini paylaşan özel sektör kurumlarıyla işbirliğini bu yüzden önemsemektedir. Cisco Systems Türkiye ile başlattığımız bu işbirliği bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkelerin gelişiminde taşıdığı önemin altını çizmektedir. Ülkelerin küresel platformda rekabet edebilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Cisco Systems Türkiye ile bu amacı paylaşıyoruz” dedi.


Baysan ve Cestari’nin, Cisco-UNDP işbirliğinin uluslararası ve Türkiye’deki amaçlarını aktardığı toplantı, CNAP Türkiye Yöneticisi Deniz Sungurlu’nun programı anlatan konuşması ile sona erdi.


İşsizlere yeni bir şans
Cisco Systems UNDP ile yapmış olduğu bu işbirliğinin yanında İŞKUR’la da ortak bir çalışmaya imza atıyor.
IDC tarafından yapılan bir araştırmada sadece Türkiye’de, bilgisayar ağı uzmanı açığının % 45 civarında olduğu tespit edilmiş durumda. Uzman açığının kapatılması için farklı meslek dallarında çalışan ve yeni bir dalda kendini yetiştirmek isteyen kişilere eğitim olanağı sağlanması gerekliliğinden yola çıkan Cisco Ağ Akademisi Programı (CNAP – Cisco Networking Academy Programme), yukarıda da bahsedildiği üzere, bu amaçla oluşturulmuş bir kamu/özel sektör işbirliği örneği.

İŞKUR’un temel görevlerinden biri ise işgücünün istihdam edilebilirliğini arttırmak. İŞKUR, İşsizlik Sigortası kapsamında işsizlik ödeneği almaya hak kazanan işsizlere, mesleki nitelikleri ve iş piyasasının ihtiyaçları dikkate alınarak meslek eğitimi olanakları sağlamakta ve bu sayede yeniden istihdama kazandırmayı amaçlamakta. İŞKUR bu kapsamda CNAP eğitimlerini incelemiş ve eğitim programının bu kapsamdaki bazı gruplara uygun olduğuna karar verdikten sonra CNAP akademilerinin bulunduğu üniversitelerle işbirliği yapılması için Cisco Systems ile birlikte harekete geçmiş.
İlk aşamada üç CNAP Akademisi ile uygulama başlatılıyor. Bu akademiler İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tarafından yürütülen CNAP akademileri. İşbirliği sayesinde;
. İşsizlik sigortasından yararlanan işsizlerin istihdam edilebilirliğini arttıran bir meslek eğitimi almaları sağlanacak,
. Ülkemizdeki bilgisayar ağları uzmanı açığının giderilmesi amacıyla yeni uzmanlar yetiştirilecek,
. Üniversiteler ile İŞKUR arasındaki işbirliği geliştirilerek yeni eğitim olanakları araştırılacak.

Eğitim uygulamasının aşamaları ise şöyle:
. İŞKUR CNAP eğitimlerine katılmak için gerekli ön koşullara sahip olduğu belirlenen adayları işbirliği yapılan üniversitelere yönlendiriliyor.
. Akademi CNAP’yi tanıtıcı görüşmeler ve elemelerden sonra sınıfları oluşturuluyor.
. Eğitimler altı ay sürecek şekilde başlatılıyor.
. Gerek duyan katılımcılara ek İngilizce kursları ile destek veriliyor.