11 January 2008

Yapay Zeka - İyi Bilgi - Cumhuriyet

Yapay zeka, Türkiye'de üretilecek

Tanınmış elektronik sektörü yöneticilerinden Suat Baysan; Almanya'da başlatılan yapay zeka üretim laboratuvarı projesini Türkiye'ye getirdiklerini, bunu genel müdürü olduğu Aneltech vasıtasıyla yaptıklarını söyledi.

Yapay zeka, Türkiye'de üretilecek

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Almanya'da, Berlin Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Dai-Lab projesi Türkiye'deki şirketlerden Aneltech'in dikkatini çekti. Bir yapay zeka projesi olarak, son dönemde çok önem taşıyan bir meselede araştırmalar yapmaya olanak sağlayan Dai-Lab, Türkiye'de kurulacak bir laboratuvarla burada da hayat bulacak.


Aneltech Genel Müdürü ve elektronik sektörünün tanınmış simalarından Suat Baysan, Dai-Lab'ın bir yapay zeka projesi olduğunu aktardı. Bunu bilgisayarların ya da makinelerin insanları yönetmesine benzeten Baysan, Berlin'deki laboratuvarın başında bir Türk'ün, Prof.Şahin Albayrak'ın bulunduğunu söyledi. Albayrak'a böyle bir laboratuvarın Türkiye'de kurulması konusunda Berlin'in bir katkısı olup olamayacağını danıştıklarını, yapabileceğini fakat çok kuvvetli bir yerli ortağa sahip olunması gerektiği cevabını aldıklarını belirtti. Bunun neticesinde Anel Grup'tan yardım almaya karar vermişler.

Anel Grup'un zaten bir Ar-Ge kuruluşu olduğunu ve Ar-Ge'yi yönlendirdiğini aktaran Suat Baysan, daha iyi bir ortak bulunamayacağını belirterek; böylece "Dai-Lab" adında bir merkezin kurulması konusunda bir anlaşma imzalandığını belirtti.

Suat Baysan, bu laboratuvarın yakın zamanda Türkiye'de kurulacağını anlatarak, bu teknolojinin aslında insan hayatında çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Örnek olarak, akıllı ev yapılabileceğini, evin sahibi geldiğinde üzgün mü, sinirli mi anlayıp ona göre koltukların konforunu, izlenebilecek filmi ayarlayabileceğini anlatan Baysan, bu projelerin sağlık, eğitim, trafik, eğlence gibi alanlarda uygulanabileceğini belirtti.