05 April 2022

Yenilikçi Düşünme - Rotary

Acarkent, İstanbul, Caddebostan, ve Zeynep Kamil Rotary kulüpleri ortak toplantısına konuk konuşmacı olarak davet için çok teşekkür ediyorum.

Yenilikçi düşünmenin kaçınılmaz olduğu günümüzde ilk olarak gerçek yaşam ile sanal yaşam arasında kurulmakta olan kuvvetli bağların anlamlarından bahsettik.

Aslında merakla beklenen gelişmenin yapay zekanın elimizden süratle aldığı yetilerimiz olduğunun gerçekliğini tartıştık. Planlanan ve tamamlanacak görevlerin kısa zamanda nasıl bir göç ile farklı mekanik sistemlere evrileceğinin önceliğini değerlendirdik. Mekanik akıllı ürünlerin yazılım sayesinde karar destek sistemlerinde yaratacakları etkinin önemini gündeme taşıdık. Kavramları tasarımının doğal zannedilmesinin rahatlığının kaybolmasının huzursuzluğunu dile getirdik.

Netice olarak yakın gelecekte teknolojinin ivmeleneceği, bulut üzerinde yerleşik öngörü algoritmalarının yaşam biçimimizi dahi tanımlayacağı bir çağın açılmakta olduğunun farkındalığına değindik.

Ya uyumlu olacaktık, liderlik edecektik, öğrenecektik, ya da yine izleyici, tüketici konumumuza devam edecektik. Anlayışımızı değiştirmenin kaçınılmaz olduğu günümüzde "burada icat edilmedi" öyleyse yanlıştır hastalığından kurtulmanın tam zamanı olduğunu keşfetmenin kavşağındayız. Sıkıntılı süreçten çıkışın belirtilerini hissediyor, gözlemliyoruz. Tedavinin nasıl yapılacağının sorunların tanımlanmasından geçtiğinin farkındayız.

Konuşmanın temel kurgusu yaşamakta olduğumuz iklimlerin, çıkmazların, pat durumlarının nasıl aşılacağı üzerine şekillenmişti. Kolay değildi ancak meseleye bilimsel veriler doğrultusunda yaklaşmak ve kavşaklarda doğru yönleri seçmek...

Hiç bir seçeneği dışarda bırakmadan, gerçek ile sanal dünya arasında kurulan köprülerin inşasında yer almak... İlerlemenin, gelişmenin yalnızca devam etmekte olan alışkanlıklarla değil, tam tersine hiç denenmemişlerle mümkün olabileceğinin bilincine varmak... Çözümler bu sözcüklerde gizliydi.

Yeniliklerle buluşmanın heyecanı sürekli yaşamamız dileklerimle.

İcrayı San'at Eyle

Davet için kulüplerimize ve Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.