21 March 2017

Equinox

Equinox

Gündüz ve Gecenin eşit olduğu an Equinox bu yıl 20 Mart 2017 tarihinde saat 13:28 de gerçekleşti. Bir çok kültürde bu gökyüzü konumu (Nevruz) 21 mart olarak kutlandı. Kuzey yarım kürede yani bizim bulunduğumuz coğrafyada yaz, güney yarım kürede ise kış, başlamış oldu. Bu olayın ortaya çıkmasının sebebini coğrafya derslerinde daha ilk okuldan itibaren öğrendik. Dünyamızın kendi ekseni etrafında dönmesi ile güneş etrafındaki dönüş platformu arasındaki 23.5 derecelik açı mevsimlerin oluşmasına ve gün ile gecenin birbirlerine göre uzayıp kısalmasına sebep olmaktadır.
Bir önceki makalede de konu gündeme gelmiş ve "Tropical" yıl ile "Sidereal" yıl arasındaki farkı yazmıştım. Durum böyle olunca her yıl Equinox bir önceki yıla göre 20 dakika erken oluşmaktadır. Bu kayma sebebiyle acaba Gün Dönümü de daha güncel olarak bir gün önce kutlanabilir mi?
Aslında bu konum gökyüzünde çok farklı bir olayın da ortaya çıkması ile gündeme gelmektedir. Dünyamızın güneş etrafında dönüş ekseni, Samanyolu Galaksisi dönüş ekseni ile birlikte düşünüldüğünde, eksenler arasında 60 derecelik bir açı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu açı nedeniyle 21 Aralık Gün Dönümü Solstice Dünya - Güneş - Galaksi Merkezi doğrusal bir açıda aynı çizgide bulunmaktadır. Aralık ayından başlayarak gece gökyüzüne baktığımızda Galaksinin dış kollarını, açık, ışıksız ve berrak bir havada görmek mümkün olmaktadır.
21 Mart ise dünyanın güneş etrafında dönüşünün Galaksiye göre en yüksek noktasını oluşturmakta ve bu tarihten itibaren yine açık bir gece gökyüzünde galaksinin bu kez merkezine doğru bir manzara oluşmaktadır. Dünyamızdan Galaksi merkezine doğru bakış açısı en net 21 Haziran günü oluşmakta ve Güneş - Dünya - Galaksi Merkezi aynı eksende buluşmaktadır.
21 Mart gününden itibaren Gökyüzüne bakmanızı ve Galaksimizi seyretmenizi tavsiye ederim. Özellikle sabahın ilk saatlerinde Çoban Yıldızı Venüs Galaksi ile birlikte harika bir manzara oluşturacaktır.


İyi seyirler,