20 June 2009

Diyarbakır - YEKSEM

Diyarbakır şehrimizde düzenlenen 5. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumuna konuşma yapmak ve deneyimlerimiz paylaşmak üzere katılıyorum.

Ümraniye'de kurulumunu tamamladığımız güneş panelleri üretim tesisi 10 MW yıllık kapasitesi ile faaliyetine başlıyor. Ülkemizde ilk olarak yerel kaynaklarla tamamlanan bantlarımızda standartlara uygun, sertifikalı ve akredite fabrikada üretim temiz ortamda gerçekleştiriliyor. Güneş gözelerinin tamamen robotik ortamda panellere yerleştirilmesi kalite ve kapasite açısında verimlilik hedeflerini sağlıyor.

Panel büyüklükleri olarak 100W ve 200W tercih sebebimiz oluyor. Sebebi her panelin güneş test cihazında olumlu enerji çıktısı sağlaması zorunluluğu. Böylece kurulum amacıyla iş ortaklarına sevk edilecek her panel sahada koşullara uygun olarak yıllarca hizmet verebilecek.

Konuşmamda panel üretimi yanısıra üzerinde titizlikle durduğumuz enerji elektroniğinden de bahsediyorum. Akülerin şarj edilmesi, tüketim için 200V evirici sistemlerinin tasarını tamamen yerel imkanlarla tasarlanıyor ve sistemlerin vazgeçilmez bileşenlerini oluşturuyor. Böylelikle tamamen teknolojik farkındalık sağlanmış, ürünler tasarlamış ve ithal kalemleri en aza indirilmiş yerli ürünler pazarda konumlandırılmış oluyor.

Fabrikanın tasarlanması, kurulması ve işletilmesinde emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Projeyi yöneten GMY Levent Gülbahar'ı kutluyorum.