19 October 2018

5G & Network Transformation

Türk Telekom şirketlerinden @argela @netsia ev sahipliğinde 5G ve Ağ mimarisi etkinliği, teknoloji uzmanları, yöneticileri, ve basın mensuplarından oluşan geniş katılımcı kitlesi tarafından izlendi, değerlendirildi, yorum yapıldı. Yabancı konukların uzmanlıklarını paylaşmaları konunun ne kadar karmaşık olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Mevcut kullanımda olan sistemlerin yerini alacak yeni yapılanmanın, hızla süregelen tanımlamaları karşısında gelişmeleri takip etmekte zorlandığımı ifade etmek isterim. Ortaya konulmaya çalışılan mimari, sadece işletmecileri değil, bütün paydaşları stratejilerini bir kez daha değerlendirmeye götürecek olması. Yeni mimari içinde sektörde faaliyet gösteren bütün oyuncuların konumlanması ciddi şeklide değişecek görünüyor.

Kanımca asıl sıkıntı yeni yapılanmayı, anlayabilme, yorumlayabilme ve sonuç olarak yeni yol haritaları oluşturmaktan geçiyor. Açık kaynak kodlarının hakim olduğu gelişme karşısında mevcut paylarını sürdürmek isteyecek farklı oyuncuların insan kaynakları üzerinde ki baskısının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Hal böyle olunca uzmanların yeni sisteme uyum sağlaması ile birlikte yeni mezun olacak mühendislerin de farklı donanımlar ile iş yaşantısına başlaması gerekiyor. Oyuncuların tamamına düşen görev üniversiteler dahil olmak üzere yeniden öğretme ve öğrenme olarak ortaya çıkıyor.

5G alanında iddaalı olduğumuz düşünülürse çok hızlı konumumuzu belirlemeli ve karar mekanizmalarını işletmeliyiz. 5G sürecinin geçiş planını oluşturmak ve sağlıklı uygulamasını aşamalı olarak yerine getirmek için hiç vakit kaybetmeden ekipleri kurmak gerekiyor.

Neyse ki dünkü konferansta yüreklerimize su serpilmesi sağlayan ülkemizin yetiştirmiş olduğu uzmanların konu hakkındaki bilgileri oldu. Konuşmacıların anlatım tarzları ile ilgiyi toplamaları sunumların dikkatle izlenmesini sağlamış oldu. Argela gibi şirketlere sahip oldukça konuyu öğrenmeye çalışan olmaktan çıktığımız ve ileri düzeyde yeni yapılanmayı şekillendirdiğimizi görmekten gurur duydum. Şimdi uzmanlığımızı geliştirme zamanı, ileri düzeyde bilim üretmek için kolları sıvadığımız şu dönemde fırsatı değerlendirmek elimizde.

Teşekkürler @turktelekom @argela @netsia @bülentkaytaz @selimsarper