13 June 2019

Akıllı Enerji Yönetimi


Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile birlikte yürüttüğümüz akıllı ev enerji yönetimi projemiz ikinci aşama Prof. Dr. Nusret TAN Tübitak hakem ziyareti tamamlandı.

Laboratuvarda kurulu beyaz eşya ve küçük ev aletleri kullanım verileri üretmeye ve aktarmaya başladı. Büyük veriyi derleme, işleme ve anlamlandırma yazılımı, algoritma geliştirme duyarlı şekilde devam ediyor.

Çağlayan misali çatıda üretilen enerjinin akıllı depolama sistemine aktarımı ve sonrasında kuyu pompa örneğine benzeşim gibi tüketimden kazanç elde edilebilecek mi? Kulağa hoş gelen yaklaşım, tüketim olabildiğince doğru zamanda pürüzsüz planlanabilir ise, artık enerji şebekeye tarifelerin en uygun diliminde aktarılabilir. Besbelli oldukça karmaşık sorunun içinden çıkmak kolay olmayacak. Hayal mi, Gerçek mi bulanık mantık ile gündelik üretim, tüketim, satım bütünselliği içinde derinlemesine iz sürülecek.

Üniversitemizin saygı değer hocalarının bilimi kovalama gayretleri ile donanım ve yazılım tasarımlarının tamamlanması özgün ürünlerin ilk örneklerini ortaya koyacak. Ürünlerin ticarileştirme aşamasında projeyi çepeçevre kuşatacak iş birliktelikleri belirleyici olacak.

Proje Yürütücü Hocalarımıza, Sayın Dekanımıza ve Üniversitemize çok teşekkür ediyorum.