07 April 2020

Akıllı Enerji Sistemleri ve Akıllı Çözümler

Bir çırpıda cevabını vermekte zorlandığımız “Akıllı Şeyler” nelerdir?
Akıllı olmaları için neyi nasıl barındırmalılar?

Yoksa “Akıllı Şeyler” sadece birer algılayıcı ötesine geçemeyen veriyi anlamlandırma sistemlerine ileten aslında “Akılsız Şeyler” mi?

Akıllanmanın sınır var mı? Aslında bu gördüğünüz cihaz çok akıllı olup… Diyebilecek miyiz?  Zor sorular…

Cevapları arıyorsanız tıklayın    ICT Media Nisan

Yazının tamamı için devam tıklayın


Akıllı Enerji Sistemleri ve Akıllı Çözümler
Bir çırpıda cevabını vermekte zorlandığımız “Akıllı Şeyler” nelerdir? Akıllı olmaları için neyi nasıl barındırmalılar? Yoksa “Akıllı Şeyler” sadece birer algılayıcı ötesine geçemeyen veriyi anlamlandırma sistemlerine ileten aslında “Akılsız Şeyler” mi? Akıllanmanın sınır var mı? Aslında bu gördüğünüz cihaz çok akıllı olup… Diyebilecek miyiz? Zor sorular…
Üniversite, Sanayi İşbirliği çerçevesinde başlatılan Okan Üniversitesi, Acmena araştırma projesi yukarıda ki soruların cevaplarına somut çözümler üretmek üzere yürütülüyor. Üstlendiğimiz sorumluluğun farkında olarak özverili çalışmanın neticeleri kanıtlanma aşamasında.
Yaşamı kolaylaştıracak bütünleşik enerji yapısının dört sağlam temelinin yenilenebilir enerji, donanım, yazılım, algoritma olarak tanımlanması sonrasında şimdi kapsamlı denemelere adım atılıyor.

Algoritma:
Hava Durumu Öngörü: Enerji üretim öngörüsünde bulunmak için gerekli hava durumu tahminlerine erişmek. Kurulu olan sistemin tam olarak coğrafi konumu esas alınarak araştırılan geçmiş veriler ile kıyaslamalı biçimde kısa  (Yarın) orta (Hafta) uzun (Ay) vade üretim düzeninin oluşturulması.

Tüketim Öngörüsü: Daha önceki tüketim alışkanlıklarının, eğilimlerin ayrıntılı incelenmesi, derin makine öğrenme yetisi ile bütünleşik öngörünün ortaya konması. Enerji tüketen bütün cihazların akıllı prizler ile yönetilmesi.

Akıllı Enerji Depolama: Batarya sistemlerinin yakından izlenmesi, öncelikli depolama, nitelikli tüketim, acil ihtiyaç kapasitesinin belirlenmesi. Üretim ve Tüketim öngörülerinin kavranması, alınacak risklerin analizlerine dayalı olarak depolanacak enerji miktarının tespiti. Tarifelerin, cazip olduğu zaman diliminde fazla kapasitenin şebekeye aktarılması… İlerleyen süreç içinde elektrikli araç uyumluluğunun sağlanması…

Tarifelerin İzlenmesi: Enerji satın alma veya satma planlaması tarife öngörülerin ışığında üretim ve tüketim ile dengeli olarak tasarlanması. Yatırımın geri dönüş süresine olumlu katkı sağlayacak anlayış ile finansal koşullarda ciddi iyileştirme olacağı ele alınması.

Yazılım:
Sözü geçen algoritmaların yapay zekâ marifeti ile birleştirilerek, kestirimlerin seçenekler oluşturularak kullanıcıya sunulması. Kullanıcının kişisel tercihleri doğrultusunda işlemlerin özdevinim ile yürütülmesi.

Donanım:
Yenilenebilir güneş enerji panellerinin, bataryaların kapasite hesaplamaları algoritmaların çıktıları temel alınarak en elverişli yapıya sahip olacaktır. Sistemde yerleşik pasif bileşenlerin bir sonraki aşamada algılayıcılar ile donatılması planlanarak, ürettikleri bilgilerin yapay zekâ anlamlandırması ile enerjinin en verimli koşullarda kullanılması imkân dâhilinde olacaktır. Sistemin bileşenleri ile iletişimin sağlanması yerel olarak tasarlanmış akıllı işlemciler vasıtasıyla sağlanmaktadır.