23 March 2021

Döngüsel Ekonomi - Dijital Arena

"Digital Arena" Event Usta'nın merakla beklenen, heyecanla izlenen etkinliği kapılarını "Döngüsel Ekonomi Gerekliliği" başlığıyla açtı.

Etkinlik çarpıcı gerçeklerin açıklanması ve paylaşımı ile başladı. Doğrusal ekonominin rakamsal verilere dayanılarak kaynak tüketiminin erişmiş olduğu değerin sürdürebilir olmadığı net olarak anlaşılmış oldu.

Anahtar konuşmacıların devamında arena kapsamında kıymetli liderlerimiz konuya çok farklı açılardan değinerek geri kazanımın yaşamsal zorunluluğuna açıklık getirdiler. Moderatörlüğünü üstlendiğim arena programında değindiğimiz, özenle üzerinde durduğumuz başlıklar şu şekilde oluştu.

1-Yeniden kullanım (Reuse)

2-Paylaşma (Share)

3-Onarım (Repair)

4-Yenileme (Refurbishment)

5-Yeniden Üretim (Remanufacturing)

6-Geri Dönüşüm (Recycle)

Cevaplarını bulmaya çalıştığımız konu başlıkları

Doğrusal ekonomiye kıyasla daha sürdürülebilir, Kazanım maliyeti vs satın alma, değer mi? Rekabetçilik azalır mı? Zorunluluk olmalı mı? İşletme Modeli yeniden tasarlanacak mı? Döngüsel iş modeli , Hedefler nasıl konmalı? Sayısal Döngüsel Ekonomi (Upscaling) Akıllı Döngüsel ekonomi nasıl tanımlanabilir? PACE (Platform for Accelerating the Circular Economy), Standartlar BSI - BS 8001:2017, Anahtar başarı unsurları nedir, nasıl ölçülebilir? ISO TC 323 kapsamı ile daha etkin görünüyor, düzenleme? Döngüsel yaklaşım yerine yeniden kurma daha doğru olabilir mi? Öncelikli Uygulama Alanları – Tekstil, İnşaat, Otomotiv, Tedarik, Tarım, Mobilya, Petrol & Gaz, Enerji olmalı mı? Döngüsel ekonomi stratejik nasıl yönetilir? Kazanım saflığı nasıl ölçülür?

İlgi ve alaka ile izlenen küresel sıkıntıların içinde yoğrulan döngüsel ekonomiyi gündeme alan Event Usta'ya ve BTHaber şirketler grubuna çok teşekkür ediyorum