31 March 1988

1988 - Yaşanmış ya da Yaşanamamış Yıl

Birinci anlatım ilk çeyrek

1985 yılına yeni teknolojilerin peşinde koşarak başlamıştık, şebeke sayısal işaretleşme sistemleri ile donatılmaya başlanmıştı. Yeni yazılım, yerli üretim her alanda üzerine titrediğimiz süreçler. Maalesef üç yıl sürdü, 3000 üzerinde çalışanımız ile özverili mücadelemiz 1988 yılı geldiğinde eski ivmesini kaybetmişti.

1988 telekom sektörü için sıkıntılarla dolu, yaşanmamış olsaydı daha farklı gelişmeler olabilirdi diyebileceğim bir dönem olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Her şeye rağmen didinmekten, iğneyle kuyu kazmaktan, teknoloji ile uğraşmaktan asla vazgeçmedik. Görevim itibari ile Araştırma Geliştirme, Teknoloji Transferi ile yerli ürünlerin dünya pazarlarında yer alması için aynı zamanda Kanada kökenli ürünlerin ülke koşullarına uyumu ve Türkiye üzerinden küresel ihracı için çabaladım.

Evet gerilim, uykusuzluk yaşıyoruz ancak oğlum Berk'in doğumu (1987) ile birilikte aile mutluluğumuz başka bir boyuta taşınıyor.

Kısa özetler ile zorlu yılı parça parça anlatmaya çalışacağım.

  • 1988 01 02 - Sovyetler Birliği Michael Gorbachev Prestorika açılımı ile dünyada yeni bir oluşumu başlatıyor. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz, hemen yanı başımızda ki komşumuzun ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknoloji yeniliklerini anlamaya çalışıyoruz.
  • 1988 02 12 - Kanada seyahati, uzun toplantılar yazılım geliştirme, kalite sistemleri, test edilebilirlik konularında önemli kararların alınması
  • 1988 02 22 - PTT son iki ödemesi yapmayarak bizi son derece sıkıntılı bir finansal dar boğaza sürüklüyor. Pakistan için umutluyuz ancak bütçe tahsisatı yapılamadı için projenin gecikmesi gündemde. Malta uzun zamandır DMS ürünlerini satın almak için görüşmeler devam ediyor, ancak hızlı bir karar çıkmasını beklemiyoruz.
  • 1988 02 22 - Kanada EDC (Export Development Corporation) 25 M$ kredi için görüşmeler devam ediyor, henüz anlaşma imzalanmadı.
  • 1988 02 22 - Krizin uzun sürem ihtimali yüksek, işten çıkarmalar konusunda ilk işaretler belirlemeye başladı.
  • 1988 02 22 - NT İngiltere'de STC şirketini satın alıyor, iletim (Transmission) konusunda uzmanlık gerekliliği ortaya çıkması ile birlikte yeni bir girişim. STC de NT PLC İngiltere birimini satın alarak tüm işletme tek çatı altında toplanmış bulunuyor. Böyle bir zamanda bu yatırımın geri dönüşü sorgulanıyor. Bruce Tavner Türkiye'ye gelecek satın alma hakkında bilgi veriyor, yeni pazar açılımı yapılabilir mi konuşuyoruz.
  • 1988 02 22 - Henüz tensikat konusu gündemde olamamakla birlikte en kötü senaryo 1000 kişi azaltılması ve fabrikanın kapasite planının yeniden yapılması değerlendiriliyor.
  • 1988 02 22 - Tasarruf tedbirleri sıkı bir şeklide uygulanması için devreye alınıyor. Yurt dışı seyahatler acil olmadıkça yapılmayacak, 100. sistem ve 1M Hat kutlaması iptal ediliyor. Müşteriler konferansı erteleniyor.
  • 1988 02 23 - Elif kurulumları yavaşlıyor, 15 teknisyen arkadaşımız saha görevine çıkamıyor.
  • 1988 02 23 - SOPII (Small Office Power) tasarım tamamlanma hedefleri yıl sonu olarak öne çekiliyor. 7 hafta öne alınan seri üretim tarihi için farklı çalışma tanımlanıyor.
  • 1988 02 23 - Elif Selimpaşa santralında mekanik sorunlar ortaya çıkıyor. Arka panel pinleri kırılıyor ve acil olarak yeni teknolojiye geçiş planlanıyor (Press Fit). Zaten üretim yavaşlamış, bir de yeni ürün uyumluluğu çıkması gece gündüz çalışıyoruz.
  • 1988 02 23 - İhracat için PTT destek oluyor, GMY Osman Gözüm Fas başbakanı Türkiye ziyaretinde söz veriyor. Elif kurulumu için Fas Telekom ile görüşüyoruz.
  • PTT Elif II satın almak istiyor, sebebi abone ihtiyacı hızla artıyor ve Elif I değişim zamanı, ancak finansal zorluklar nedeniyle beklemedeyiz.
  • 1988 02 23 - Yeni ürünler tasarımı için gayretimiz devam ediyor, hat çoklayıcı sistem yapısı için Ali Rıza Akçay çalışmasını tamamlıyor ve sunum yapıyor. (Rahmetle Anıyorum)
  • 1988 02 24 - NT yeni yapısını doyuruyor. NTL (Northern Telekom Limited Kanada) başkanı Dave Wise, NTWT (Northern Telekom World Trade) başkanı Desmond Hudson, NTI (Northern Telekom International) başkanı Roy Merrills. NTWT sorumluluğunda NTE (Avrupa), NT PFC (Uzak Doğu), NT COM (Fransa).
  • 1988 02 24 - Aselsan ile iş birliği kripto tasarımı toplantısı Erol Özyurt, UPS tasarımı ve üretimi yapabilir miyiz? Fatih Soyerman çalışması ve sunumu.
  • 1988 02 24 - Kütüphanemiz başarı ile yönetiliyor, İstanbul Teknik Üniversitesi ile dergi paylaşımı Duran Leblebici hocamız ile görüşüyoruz.
  • 1988 02 24 - DMS BCS 25 yazılım geliştirme bitirilmeli, ancak program kayıyor, yeni isteklerin bir an önce tanımlanması için NT ile görüşmeleri yoğunlaştırıyoruz.
  • 1988 02 24 - EX30/50 otomatik ücretlendirme şartname hazırlanıyor ve Mehmet Özyirmidokuz sunum ile anlatım yapıyor.
  • 1988 02 25 - NT yeni özellikler veri tabanını devreye alıyor (FDB) BCS25 itibari ile kullanmaya başlayacağız, Türkiye'de yeni yatırım için çalışmayı başlatıyoruz. Öktem arkadaşımız hazırlıkları sürdürüyor. Sahada başarılı BCS uygulamasının sağlanması için süreç tasarımı Netaş'ta uygulamaya geçiriliyor. Kanada Rick Harren ile ayrıntılar belirleniyor.
  • 1988 02 25 - BCS saha uygulama dokümanlarını Kanada'ya gönderiyoruz Yaşar Güngör. Onay sonrasında PTT ile paylaşıyoruz.
  • 1988 02 25 - Türkiye geliştirmesinin de içinde bulunduğu yükü testler sonucunda Sait Ergüven, pazarlama bölümüne bilgi veriliyor. (Activity Tracking System) ATS küresel geliştirme takip sistemini güncelliyor-uz, veri tabanına erişim sağlanıyor Jeff Chievers. Haftalık süreç komitesi her cuma konferans görüşmesi ile bilgi paylaşımı yapılıyor.
  • 1988 02 25 - Acı gerçekler kapımızı çalıyor, azalma konusu hiç bir bölüm istisna olmayacak şeklide ön çalışma başlatılıyor. Bugün cuma ve sabaha kadar uyuyamıyorum, ArGe kurulduğu tarihten itibaren ilk kez küçülme yaşayacak ve üç yıl önceki sayı ve kadromuza dönüş olacak.
  • 1988 02 25 - Üretim toplantısı yatırım bütçemiz 26 Milyar TL seviyesinden 8 Milyar indiriliyor, belki daha da kesinti olabilir. Tamir işlerimiz aksıyor, Burhan Canbel toplantıda yedek malzeme olmamasını ciddi şekilde eleştiriyor.
  • 1988 02 25 - Kandilli Elif II santralı PTT siparişi ön değerlendirme yapıyoruz. 92 DMS santralı servise verildi, 12 ilave kurulumları tamamlandı testler devam ediyor, ilave sipariş henüz alınamadı.
  • 1988 02 25 - Tübitak - Netaş - Exar - Eksaş görüşmesi. Tübitak Ali Akurgal, Eksaş Murat Çelik. Tüm devre tasarımı ve üretimi amaçlı görüşme neticesinde bizim şartname yazmamız konusunda anlaşıyoruz. EXAR Türk mühendislerin ABD de kurdukları ASIC şirketi. Proje verimlik ile maliyet düşümü alanında önem taşıyor ancak nakit akışını karşılayacak bütçeyi oluşturamıyoruz.
  • 1988 02 29 - Artık yıl günü pazartesi, hafta sonu düşünme ve planlama ile geçiyor. ArGe çalışan sayımız 191. Elimizde ki geliştirme projeleri için kaynak tahsisi ise yıl sonu 265 kişiye çıkmak. Ancak şartlar büyüme stratejisini desteklemiyor, satış pazarlama tahminleri beklenen rakamın altında. Kadromuzda artış yapmaz ve askerlik görevi için ayrılanların yerini doldurmazsak yıl sonu kapanış rakamımız 167 olarak tahmini veriyoruz.
  • 1988 03 01 - Salı Elif Toplantısı 09:00. Katılım. Kunter Akyürek, Osman Dinler, Yavuz Yöndemli, Cem Ozil, Burhan Canbel, Müjdat Altay, Erdal Özdener, Murat Özer, Aydın Kubilay. 310 K hat bugün itibari ile hizmet veriyor. Donanım resimlerine sahada oluşan çözümler işlenecek. G3 (Gate3) ön üretim yetkisi almış olan donanım kartları bir an önce seri üretime geçmesi sağlanacak G4 (Gate4). PTT sözleşmesinde geçen servislerde azaltıma gidilmesi ETAS; CS, FSE. Yenibosna santralı 2700 abone ile rekor kapasite seviyede, sorunsuz çalışıyor. Trafik 4.5 CCS/line ki kırsal santral metro alanında kendisini ispatlıyor.
  • 1988 03 01 - DMS yeni yük hazırlama toplantısı. Katılım Oğuz Eroler, Sinan Kösoğlu, Mustafa Özdeniz, Semih Pekol. BCS25 yükü Netaş hazırlıyor IBM ana bilgisayar üzerinde. XMS terminallerinde sorun yaşıyoruz ve yükü göndermekte NCR COMTEN X25 modem yavaş kalıyor, gün bitiminde bizde görevimizi huzurla başarmanın rahatlığını yaşıyoruz.
  • 1988 03 02 - Özelleştirme hareketi nedeniyle küçülme sorunu devam ediyor. Nakit akışı tamamen bozulmuş durumda aldığımız borç stoku nedeniyle 1.5 Milyar faiz yükü ile boğuşuyoruz, toplan aylık maaş ödememiz ile kıyaslanırsa 1.4 Milyar, rakamın korkunçluğu ortada.
  • 1988 03 02 -  M. J. Bastarache ile toplantı NT Kanada işletmelerinde grev başlıyor. Sayın Bakanımız Ekrem Pakdemirli ile olan görüşmesinde devlet planlama ile temel bütçe görüşmelerinin devam ettiği, ödemeler konusunda ise zor bir yılın bizi beklediği haberini alıyoruz. Pazarlama ile konuşmak ve projeleri iptal etmek, ertelemek zorundayız. Seyahat kısıtlaması, yatırım, fazla mesai yeniden düzenlenecek, ofislerde yerleşim birleştirilecek ETAS.
  • 1988 03 04 - PBX satışları için Amerikan işaretleşme sistemi AUTOVON tasarımı konusunda mutabakat sağlanıyor. Yangın algılayıcıların PBX ile iletişiminin geliştirilmesi gündeme alınıyor. 1 Milyonuncu DMS hattı Acıbadem santralinde servise giriyor. 
  • 1988 03 26 - Cem Duna TRT GM olarak göreve başlıyor, hedefte Türkiye için hep birlikte yenilikleri kucaklamak.
  • 1988 02 28 - Benim özlemle beklediğim sigara yasağı sonunda THY iç hat seferlerinde başlıyor. Kapalı bir mekanda saatlerce duman altında oturmanın eziyeti bitiyor.