18 February 2022

Uluslararası Asamble - Orlando (Sanal Ortamda)

Sevgili Rotary Ailemiz,

2022 UR Asamblesi, Orlando’da gerçek ortamda planlandı ancak yaşanmakta olan salgın süreci nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi. Eşlerimizin programları Guvernörlerle bütünlük içinde yürütüldü. 7 Şubat Pazartesi başlayan etkinlik, 15 Şubat Salı günü sona erdi. Türkiye saati ile her sabah 07.00’de kayıtlı yayınların eşlerimizle birlikte izlenmesi ve sonrasında Guvernörlerin akşam 17.00’de canlı katılımı ile gurup toplantılarında, çalıştaylarda bulunma kurgusu başarıyla uygulandı.

Açılış konuşmasında UR Gelecek Dönem Başkanı Jennifer Jones temamızın felsefesini, renklerin anlamını, düşüncelerini açıkladı. Coşkuyla ve heyecanla içimizi ısıttı. Imagine Rotary – Rotary ile Hayal Edelim.
Şimdi sizlerle kendi görüşlerimin de bulunduğu Asamble buluşmalarının kısa hikâyesini paylaşmak istiyorum.

Avustralyalı sanatçı Ricky Fellon tasarımını Aborjinlerin masalsı hikâyelerinden esinlenerek hazırlamış. Avustralya yerlilerinin toprağa saygı ve düş zamanı inancı üzerine kurulu, şifahi gelenekleri ve manevi erdemleri bulunmaktaydı. Rüyalar, düşler hem yaradılışın antik zamanını, hem de günümüz gerçeğini ifade etmekteydi.
Düş zamanı hikâyelerinden bir tanesi şöyle;


Tüm dünya uykudaydı. Her şey sessiz, hareketsizdi ve hiçbir şey büyümüyordu. Hayvanlar yer altında uyumaktaydı. Bir gün gökkuşağı yılanı uyandı ve dünyanın yüzeyinde süründü. Her şeyi bir kenara itti, bu onun tarzıydı. Tüm bir diyarı gezdi ve yorulduğunda kıvrılıp yeniden uyumaya başladı. Böylece her yere izini bıraktı. Sonra geri döndü ve kurbağalara seslendi. Onlar da su dolu kocaman mideleriyle ortaya çıktılar.
Gökkuşağı yılanı onları gıdıklayıp güldürdü. Sular ağızlarından çıktı ve gökkuşağı yılanının izlerini doldurdu. Göl ve nehirler böyle yaratıldı. Daha sonra çimenler ve ağaçlar büyümeye ve yeryüzünü yaşam doldurmaya başladı.

Temamızın tam merkezinde konumlanmış, Aborjinlerin, rehber yıldızı, kuzey kutup yıldızı, yön gösteriyor. Yolculuğumuzu ışığıyla aydınlatıyor. İlham kaynağı oluyor. Yıldızı çepeçevre kuşatan halka, birbirimize olan bağlılığımızı, vazgeçilmez dostluğumuzu vurguluyor.
Yedi nokta, odak alanlarımızı, esirgemeden paylaştığımız samimi duygularımızı, karşılıksız sevgimizi, sorunlara çözüm bulma, kaynaklarımızı hizalama yetimizi dile getiriyor. Duraksamadan çalışmanın, üretmenin el aleti yeşil çubuk doğayı çağrıştırıyor. Ve arka plan, beyaz, duruluğu, sadeliği, yalınlığı, saflığı, güveni, şeffaflığı ve asla vazgeçmeyeceğimiz barışı temsil ediyor.

Jennifer Jones “hayallerimizin peşinden koşmaya başladığımız an, hayatımız anlam kazanacaktır” diyor.

Kayıtlı 8 tematik konunun işlenmesi kıymetli konuşmacıların anlatımları sıcak ve kucaklayıcı nitelikteydi. Kayıtlı yayın esnasında canlı sohbet, selamlaşma ve farkındalık sağlandı. Asıl etkili öğrenme ve tanışıklık, kayıtlı yayınlarla örtüşen, grup buluşmalarında gerçekleşti. Her defasında dünyanın farklı ülkelerinden 20 Guvernör ile bir arada bulunmamızın kıymeti ölçülemez boyuttaydı. 9. Ekran karşılaşması toparlayıcı ve gelecek dönem hedeflerimizin kendimiz tarafından tasarlaması ve paylaşılması ile sonuçlandı. Avrupa gurupları olarak 10. Toplantıda bir araya gelmemizin anlamı bağlantılarımızın kuvvetlenmesi ve birbirimize daha samimi duygular içinde kenetlenmemiz olarak yorumlandı.

Eşlerimize yönelik buluşmalarda, Gelecek Dönem UR Başkanı Jennifer Jones ve eşi Nick Krayacich ardından özenle seçilen konuşmacılar birlikte gelecek için umut dolu hayallerini paylaştılar.

Asamble süresince yanımızdan hiç ayırmadığımız çalışma kitapçığını “workbook” geleceğimizi, değişimi, beklentileri, fikirlerimizi, projelerimizi ve hayallerimizi somutlaştırmak amacıyla kullandık. Düzenlilik içinde tam zamanında başlatılan ve biten birleşimlerde modaratörlerin davranışları yenilikçi yaklaşımları hem öğretici hem de eğlendirici yanıyla örnek oldu. Kısa yorumlar, özgüven, duyarlıklı gözlem, konuşmaya ve birbirimizden öğrenmeye teşvik… Söz alanların da sisteme ayak uydurması ve örnek kısa ve öz anlatımları neticesinde katılımcı bir ortam oluşması sağlanmış oldu.

Cazip ve çekici yeni öyküler yazmamıza yardımcı olacak, yeryuvarın her köşesinden doyumsuz hikâyeleri dinledik. Kendi benzersiz uğraş ve çabalarımızı gururla anlattık. Not edilmesine imkân sağladık, örnek olduk. Yeni ufukları keşfettiğimiz konu başlıklarını kısaca sıralıyorum.

1-Birlikte yolculuğumuz…
2-Katılımcı merkezli deneyim yaşamak için nasıl bir Rotary hayal edebiliriz? Üyelerimizin beklentilerini karşılamak… Çeşitlilik, Hakkaniyet, Kapsayıcılık?
3-Erişimimizi Genişletmek… Genç liderler için çekicilik…
4-Uyum Yeteneğimiz… Rotary’nin değişime yaklaşımı…
5-Hizmetlerimiz etkisi… Hikâyemizi anlatmak… Vakfımız…
6-Biz Rotary… Kurumsal İletişim…
7-Sürdürülebilir değişim yaratmak… Görevimiz, Polio.
8-Gelecek dönem için planlama…

Salgın sonrasında tüm dünyada değişim rüzgârları daha kuvvetli esmeye başladı. İş yapış tarzımız, öğrenmemiz, yaşamamız, eğlenmemiz yeniden tanımlanıyor. Zaman ve mekân kavramları şekil değiştiriyor, ortamlar iç içe geçiyor. Çeviklik, ince yetenekler, liderlik unsurları, değişimin ve uyumluluğun sürtünmesiz yaşama geçirilmesi ile doğru orantılı gelişiyor. Rotary Ailemizin bağlantılı üstünlüğünü hızlıca toplum için yenilikçi hizmetler üreterek harekete geçirebiliriz.

UR Asamble’de sıklıkla Rotary vizyonu dile getirildi, içselleştirildi.
Önce kendi içimizde, sonra yaşadığımız toplumlarda ve nihayetinde tüm dünyada kalıcı değişimi yaratmak üzere bir araya geldiğimiz ve harekete geçtiğimiz bir dünya hedefliyoruz.
 
Değişim, kalıcıdır, kaçınılmazdır, çağdaşlıktır, değişimi özümsemek pırıl pırıl yeniliklerin habercisidir. Üyelik, Rotary ve Rotaract birlikteliği olarak sürdürülecektir. Dünya değişirken Rotary liderleri öncü görüşleri benimsemiş paydaşları ile katılımcı sistemler geliştirmiş olacaklardır. İyilikler önce hayal kurarak başlar.

Musluğu açar açmaz, tükettiğimiz temiz suya 2 Milyar insanın ulaşamadığını düşünün. Hastalıkların salgınların sona erdiği, her çocuğun okuma ve yazma öğrendiği, şefkatin, sevginin, iyi niyetin, eşitliğin, barışın hâkim olduğu bir dünya görüşüyle sabah uyanıldığı, dillere destan yeşil, mavi, bir gezegen hayal edin… Polio virüsünün tamamen bertaraf edildiğini hayal edin.

Toplumumuzun değişimi hayal edebilmesi, yarın sabah somutluklarla buluşması için UR Vakfı’na her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Vakfımıza verdiğimiz katkıların, doğru projeleri seçmenin nasıl nadide netice verdiğine, yaşamları nasıl değiştirdiğine defalarca tanıklık ettik. Vakfımıza sahip çıkmak bilinirliliğimiz, tanınırlığımız açısından şimdi daha değerli ve anlamlıdır. Küresel dostlukların kurulmasında sıkıntılara derman olunmasında, yaşamları değiştirmede, yüzlerde gülücüklerin oluşmasında vakfımız biricik aracımızdır. Vakfımız kurumsal iletişim aracıdır, hayranlık uyandıracak benzersiz dokunuştur.

UR Asamble, anlayışların, algıların, alışkanlıkların dolayısıyla davranışların değiştiği dünyayı yakından tanımamıza ve değerlendirmemize fırsat yaratmıştır. Rotary’nin öncü, uz görülü duruşu, Liderlik, Çeşitlilik, Dürüstlük, Dostluk, Hizmet değerleri, Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık felsefesi ve 7 odak alanı çerçevesinde topluma sürdürülebilir güzellikler sunması övgüyle devam edecektir.

Bir solukta tamamlandı. Birbirimizi kucaklayamasak da aramızda denizler, gökyüzü, kıtalar olsa da yollarımızın kesişmesi sağlandı. Sevimli duygularımızı, iyilik dolu bakışlarımızı, birbirimize aktardık. Eğitmenlerimiz incelikle yönettiği, yeni hatıraların yazıldığı, yeni dostlukların pekiştiği, düşsel Asamble beklentilerimizi fazlasıyla aşarak nihayetlendi.

Rotary ile Hayal Edelim.