01 July 2020

Zamansız Sanal Mekanlar

Özlemle, içtenlikle peşinden sürüklendiğimiz yenilikçilik, zaman zaman bir kaplumbağa bazen de telaşla koşan bir tavşan misali cazibesini benzersiz sürdürüyor. Şimdi ise basmakalıp sistemlerden vazgeçmemiz için yaşam yeni deneyimleri benimsememizi mi hızlandırıyor? Kısıtlamalar, evde kalma, sosyal mesafe, maske, anlayışla karşıladığımız çepeçevre koruma önlemlerine alıştık gibi. Tanıklık ettiğimiz sürecin bir açılır/kapanır pencere benzeşimi olduğunu dışarı bakışımızın ötesinde doyumsuz değişimin esintilerini hissederek, yarını yeniden tasarlamayı planlamak olarak değerlendireceğimiz fırsat olduğunu kestirmemiz daha doğru olmaz mı?


Zor olanı seçmek, aracı ilerisi kapalı otoyoldan çıkarmak, geleneksel alışkanlıklarımızdan vazgeçerek dağ yollarına sapmak… Hevesle doğanın, şartların değişimine tanık olmak, arazide de çevik hareket ederek aynı sonuca erişmenin kolaylıklarını öğrenmek. Aslında farkında olmadan, öncesinde bocalama yaşadığımız bilmeceyi şimdi çok daha etkin çözebilmenin sırlarını yakalamak. Ve… Birdenbire yeni hünerler ile becerilerimizin küresel gücünün devre dışı kaldığını kabullenmek. Tedirginliği bir tarafa bırakmak ve zamanın eşitlendiği, mesafe ve mekânın ortadan kalktığı bambaşka bir sistemin içinde yerimizi almak, çabalamak, gayretli olmak…

Dünyanın her ülkesine, en ücra köşesine, her hangi bir zamanda önemli bir görüşmeye katılmak, hemen sonucunda bambaşka bir mekânda zahmetsizce kişisel aile kucaklaşmasında buluşmak. Kalıcı olarak edindiğimiz yetimizden ürkmek yerine yeni doruklara tırmanmanın seçeneklerini değerlendirmek dolana dolana tırmanmak yerine mancınık ile yeni sisteme zıplamak.

Ustalıkla değerlendirmek sizin elinizde, hangi yöntem, nasıl sorusunun cevabı sadece tek başınıza hareket etmemek olacaktır. Takım ile birlikte tırmanışın sayısız beklenmeyen sezgilerin algılanmasında fark yaratacağını adımların atılması esnasında yaşanacak yanlışlıkların, takım arkadaşlarını birbirlerine bağlayan ağ ve ipler sayesinden giderileceği kuşkusuzdur.

Peki, zamansız mekân platformu için yanıp tutuşurken ihtiyaç duyduğumuz özgüveni uzakta aramak yerine yanımızdan hiç ayırmadığımız çantamıza bakmaya ne dersiniz? Durup düşünmek, yıllarca incecik ayrıntıları ile dikiş, nakış misali biriktirdiğimiz yetilerimiz. Çantayı açıp baktığımızda karşılaşacağımız dört temel bölüm içinde kabiliyetlerimiz sıralandığını, ağırlıklarının verdiğimiz önem çerçevesinde şekillendiği fark edilecektir. Yetenekler ve ince beceriler olarak da ayrıştırılabilecek olan bölümlerin anlamı duyarlıkla listelenmelidir.

Zamansızlığa ayak uydurmanın kıstasları, bölümlerde listelenen bilgilerin hangisinin, birinci, birlikte taşınacağı, ikinci, yatay eksende geliştirilecekler (reskill), üçüncü, dikey eksende kazanımlar (upskill) ve belki de en önemlisi dördüncü, geleneksel davranışlarımızdan unutmamız gerekenler (unlearn) olacaktır.

1 Açık denizlere yelken açmak, 2 doğru öngörü yapabilmek, 3 kendimizi yetiştirmek, zamansız sanal mekânların kapılarının açılmasında anahtar olacaklardır. Eskiyi unutmaya cüret etmekle başlayarak ünlü düşünür Mevlana’nın sözlerini hatırlamak ne kadar anlamlı, sanki tam da bu günleri dizeliyor.

Her gün göçmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan donmadan akmak ne hoş
Dünle beraber gitti cancağızım
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım

Üzerimize düşeni, iğne ile kuyu kazmak misali önce kendimizin farkına vararak, sürekli öğrenmeyi benimseyerek ve… Öğrendiklerimizi paylaşarak ekranda yeni benliğimizle yer almak… Hadi başlayalım.

Sıkıntılı sürecin biran önce sona ermesi dileklerimle, yeni sanal ortamların yaşamımızın kaçınılmaz paydaşı olacağı bilinci ile başarılar diliyorum.