15 February 2023

Deprem Bölgesine Hareket

2420. BÖLGE DEPREM FALİYET RAPORU

Sevgili dostlarım hepimizi derinden etkileyen 6 Şubat 2023 depremi şehirleri, binaları yıkmakla kalmadı aynı zamanda zihnimizde uzun yıllar sürecek ıstıraba sebep oldu. Depremin haberinin sabahın ilk ışıklarıyla birlikte alınması 2420. Bölgemizde hareketli dakikaları başlatmış oldu. Öncelikle afet komitemizin acil kriz yönetimi ve önceliklerinin belirlenmesi ile destek ve yardımlarımız planlandı.

Depremin büyüklüğünün tarihimizde yaşanmış en büyük felaketlerden birisi olarak tanımlanması üzüntümüzü en yüksek seviyeye tırmandırdı. Öğle saatlerinde aldığımız ikinci deprem sarsıntısı bilgisi ile bu kez tedirginliğimize engel olamadık.
Türkiye Rotary Bölgeleri gün içinde sıklıkla sanal ortamda bir araya gelecek, görev dağılımı değerlendirildi.

Eylem planımızın temeli, kısa dönemde acil ihtiyaçların karşılanması, yaraların sarılması, hemen ardından kalıcı yapıların kurulması üzerine kurgulandı. Amaca dönük olarak daha önce sizlerle paylaşılan plan çerçevesinde güncel durum 12 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Bölge Görevlileri ve Komiteleri toplantısında şu şekilde sıralandı.


1-2420. Bölge Afet fonuna yönlendirdiğimiz kulüplerimizin ve üyelerimizin bağışları 1 MTL rakamını geçmiştir. Sağduyulu, iyi yürekli Rotary Ailemiz kalıcı projede kullanılmak üzere gönlünüzden destek oldunuz. Kalıcı projemizin ayrıntıları belirlendi. Yaralıların uzun yolculuk sonrasında yetiştirileceği hastanelerin uzaklığı göz önünde bulundurularak yerel müdahale kliğini çalışması tamamlandı

2-Mobil Multi Klinik “MMK” projemizin kavramsal tasarımı komitemizin uzman doktorları tarafından belirlendi. Klinik ayrıntılarını aşağıda bulunan şema üzerinde görmeniz mümkün. Sağlık cihazları dahil olmak üzere, mobil röntgen ve ultrason konteynerleri ve hasta odaları, doktor kabul odaları, tuvalet, su tankları, jeneratörden oluşan bütünleşik çözümün tahmini bedeli 300 K$ seviyesinde olduğu belirlendi. Kronik hastalıkların takibi, ani gelişen hastalık ve yaralanmalarda hastaların hayatta kalmasını sağlayacak ve tedavisinin yapabileceği projenin şartnamesi yazılmış ve 3 firmadan teklif alınmıştır.

3-Afet fonunda yukarıda belirttiğimiz şu ana kadar birikmiş olan miktarın sizlerin duygusal bağışları ile çok daha yukarıya çıkacağını inancımız sonsuz. Bölge hesabına göndereceğiniz katkılarda sadece “Bağış” yazılmasını rica ediyoruz.

4-Projenin sağlık bakanlığı onayları için başvurusu yapılarak yer belirleme faaliyeti devam etmektedir. Kısa zamanda sonuçların tarafımıza iletilmesi beklenmekte ve kurulumun 2 hafta içinde tamamlanması için görüşmeler sürdürülmektedir.

5-Bahsedilen projenin UR Vakfı üzerinden desteklenmesini sağlamak amacıyla Küresel Bağış başvurusu hazırlanmış ve önümüzde ki hafta başında onaylanarak gönderilecektir.

6-UR afet fonuna küresel bağıştan bağımsız olarak başvuru belgeleri hazırlanmış ve aynı şekilde hafta başında onay mekanizması tamamlanacaktır.

7-Projenin planları ve sunumu hazırlanmış Türkçe ve İngilizce olarak sizlere ve yurt dışı kulüplere gönderilmek üzere hazırlanmıştır. Bölge afet fonu hesapları bu amaç doğrultusunda kullanılabilecektir. Dokümanı yurt dışı dost ve kardeş kulüplerinizle paylaşabilir desteklerini isteyebilirsiniz.

8-Bir konteyner kampı kurulması çalışması yerinde incelemenin yapılması neticesinde kararlaştırılacaktır. Sahada paydaşlarla birlikte yürütülen görüşleler önümüzdeki günlerde netleşecek ve duyurusu yapılacaktır.

Sevgili Rotary ailem her geçen gün depremin etkisini acı olarak hissediyoruz. İlk günden itibaren erken davranmak üzere ve hayatları kurtarabilmek umuduyla yardımlarını esirgemediniz. İstanbul Avrupa yakasında Beylikdüzü ile Eşit ve Erişilebilir RK, Anadolu Yakasında İzmit RK sizlerin nakdî destekleri ve gayretleri doğrultusunda ihtiyaçları belirleyerek malzeme temin etmekte ve valilik onayıyla afet bölgesine sevk etmekteler. Aşağıda bu güne kadar geçen 6 gün içinde sağlanan çeşitli malzeme ve adetlerini sıralandı. TIR ve kamyonlarla ulaştırılan ürünlerin gönderim ve satın alma süreçleri hassasiyetle takip edilmektedir.

9-Gönderilen Ürünler ve malzemeler
1200 Çadır
1800 Battaniye
900 Mont
625 Isıtıcı
52 Koli Konserve
42 Koli Medikal Malzeme
48 Koli Hijyen Malzemesi
1 adet Multi Fonksiyonel Karavan
8 Koli Işıklı Fener
4 Koli Mum
200 Adet KED Işıklı Fener
3 Koli Powerbank
2 Adet Ekskavatör, Jeneratör
1 Adet Mobil Mutfak
20 Aileye Otel Konaklama
200 Koli Gıda
2 Adet Shelterbox
9-Ayni katkıların maddi değeri 11.614.232 TL seviyesine ulaşmıştır.
Övünçle sayacağımız bağışlarımız gözyaşlarımızı biraz dindirmiş olarak anılarımızda yer alacaktır.

10-2420. Bölge ofisinde toplantılarda buluştuğumuz Shelterbox yöneticileri görüşmeleri hafta boyunca devam etmiştir. Geleneksel olarak alışık olduğumuz kutu içinde bütünleşik çözüm Shelterbox tarafında artık sunulmamaktadır. Her durumun farklı çözümü olduğunu ifade eden yöneticiler ürünlerini de duruma göre değişkenlik gösterecek şekilde paketlemektedir. Dolayısıyla Türkiye ve Suriye depremleri için öneriler geliştirmekte ve ayrışık ürünler temini için çalışmalarını yürütmekteler. Türkiye’ye gelen ekip Pazartesi günü Gaziantep yöresine hareket edecektir.

11-Sevgili Rotary ailemiz, yaşanmış deneyimlerin bize öğrettiği gerçeklerden hareket edeceğiz. Sürecin kısa dönemde bitmeyeceği ve asıl görevimizin yeni başladığının farkındayız. Rotary Ailemizin duyarlılığı, duygusal ancak uzman yaklaşımı, günler ilerledikçe daha belirgin olacaktır. Öksüz çocuklar, evsiz kalan aileler, öğrenim, sıkıntılı iş imkânları, yeniden inşa edilecek kentler, kasabalar, köyler. Altyapısı ortadan kalkmış yerleşim yerleri.

Bölge Afet ve Acil durum planlarını yeni baştan düşünmeli ve tasarlamalıyız. Şimdi Rotary zamanıdır, bilgimizi paylaşma, kucaklama, sarıp sarmalama.
Rotary’ye olan ihtiyaç her zamankinden çok daha fazladır. Hep birlikte güzel günler hayal edecek umutları yeşerteceğiz.

Sağlıcakla kalın çok değerli Rotary Ailem.