18 November 2022

Stall - Wind Down

Yerinde Saymak – Sarmal Düşüş

İngilizce “Stall” kelimesinin çok yönlü ve çeşitli anlamları olduğunun farkındayız. Kelimenin teknik konuları kapsayan tanımından esinlenerek ayrıntılara değinelim.

Mekanik iş yaratma kuvvetinden hareketle konuya bir örnekle devam edelim. Akıntıya karşı seyir halinde olan bir geminin motorlarının ürettiği itiş gücü akıntı debisini yenebildiği sürece gemi ileriye doğru yol alabilmektedir. Üretilen güç ile akıntı direncinin aynı seviye ulaşması neticesinde, kuvvetler eşitlenecek ve gemi yerinde sabit duracaktır. Akıntının debisi arttıkça aynı noktada kalabilmek için bile daha çok motor gücüne ihtiyaç duyulacaktır. Türkçemizde “yerinde saymak” deyimi de durumu çok net ifade etmektedir.

Nehirde seyir halinde olan bir geminin artarak devam eden tersine akıntıya karşı ısrarla yol almaya çalıştığını hayal edebiliriz. Makina dairesinde bulunan çarkçıbaşının ilerleyebilmek için motorun devir hızını aynı oranda yükseltmeye çalışması kaçınılmaz olacaktır. Tam yol ileri yani kapasite sınırlarının zorlanmaya başlamasının ardından öyle bir an gelecektir ki motor bir anda duracak “stall” ve enerji üretilemez olacaktır. Aslında akıntı güç savaşını kazanmıştır. Söz konusu durumda gemi akıntıya kapılacak ve kontrolsüz sürüklenmeye başlayacaktır.

Benzer olayların uçaklarda da olabileceğini ve felaketlerle sonuçlanan etkilerini geçmişte izlemiştik. Tırmanışa geçen bir uçağın yükseliş açısının genişliği ve neticesinde motorların gücünün yetersiz kalması ve bir an uçağın havada asılı kalmış gibi durması…

İngilizce “wind down” deyimi de benzer şekilde birçok anlamda kullanılabildiği biliyoruz. Deyim özellikle rüzgâr kelimesini çağrıştırdığı şekli ile konumuzda yer almayacak. Sözcüklerden sarmal biçiminde aşağı düşüşü karşılığı olarak yararlanılacak. Mesele, uğraşmanın, didinmenin harikalar yaratmanın, şartları zorlamanın nasıl olurda neticesi alınamaz, olduğudur. Hevesle başlanan projelerin, kolları sıvamanın, koşulsuz adanmışlığın sonuçları her zaman beklentileri karşılayamayabilir.

“Start-Up” kuruluşlarının nasıl heyecan içinde yüzme bilmeden suya atlamak gibi yarışmaya katıldığına hep tanıktık etmişizdir. Ezberleri bozacağına inanan genç arkadaşlarımızı hayallerini gerçekleştirmek üzere sazlıklara dalmalarını takdirle karşılıyorum. Üstüne üstlük bir de sisli ve puslu hava koşullarına rağmen mücadelelerini sürdürmelerinin kıymeti ölçülemez. Gerçekleştirmeyi planladıkları başarıyı el yordamı ile planladıklarını da biliyoruz. İçlerinden akıl erdiremediğimiz oranda yenilikçi ürünler tasarlanması da tesadüf olamaz. Günün sonunda bacası tüten işletmelerin kalkınmanın anahtarı olması özlemini taşıyoruz.

Dolayısıyla hiçbir girişimin “stall” yakıtı tükenen ve vazgeçilen konumda bulunması asla arzu edilmemektedir. Açıkçası yeni fikrin pompadan yakıt almaya devam etmesini sağlamalıyız, dayanmalıyız. Yeter ki teknoloji ötesinde pazar için doğru seçimin yapıldığına inancımız kaybolmasın. Gençlerin saflıkla başlayarak “wind down” olmamaları için bilgi ve deneyimlerimizi bir yatak örtüsü gibi onlara aktarmalıyız. Yetiştirici gücümüzü narin projelerin geliştirilmesinde faydaya çevirmeliyiz. Gün ışığına çıkış merdivenlerinde her ileri adımda ayaklarının kaymaması için uyarılar yapabilmeliyiz. Bir sonraki basamağın konumunu tahmin etmekte ve öngörülerde bulunmakta tereddüt etmemeliyiz. Bakınız matematiksel olarak bütün ayrıntıları bilinen bir projenin yenilikçiliği sorgulanmalıdır. Girişimcileri gidilmemiş yollara sapmanın ürkekliliğinden kurtulmanın cesaretlendirilmesi görevimizdir. Fikirler, gökyüzünden sarmal düşen yağmur yerine bereketli damlacıklar olarak yeryüzüne erişmeliler. Düşünceler ancak bu şekilde yeşerebilir küresel boyutta ürünlere dönüşebilir. Zahmet çekmeden ulaşılan her durağın katma değerinin düşük olacağı kesinlikle anlaşılmalıdır.

Sarmala kapılmanın kesinlikle bocalama olarak nitelendirilmemesi görüşündeyim. Savrulma olayını yönetmeyi, deneyim ile bağdaştırmak çelişki olamayacaktır. Önemli uyarı, gidişatın erken fark edilerek daha fazla kaynak israfı yapılmadan yere dokunuşun kontrollü yavaşlatılmasıdır. Her kayıptan ders çıkarmak hasarın sebeplerini araştırmak konuya bilimsel yaklaşımdır. Hata ve sorunu fark etmeden yapılan devam ısrarı mıknatıs misali kaynakları kendisine çekecek ve tüketecektir. Diğer yandan doğru analiz üzerine kurgulanmış sabır yaklaşan ışığın habercisidir.

Kaçınılmaz başarılı yönetim felsefesi, yukarıda bahsedilen ikilem içinde, nasıl doğru seçimin yapabilmesini sağlayacak yetkinliğe sahip olmaktır.

Küresel rekabetten geri kalmamak için yatırımcı girişimci kenetlenmesi en büyük dileğimdir. Temel araştırmaya yeterli kaynağı ayırmak, kovalamacada ön sıralara yerleşmenin sihirli denklemidir. Araştırma, geliştirmenin ön koşuludur ve uzgörü sorusunun cevabıdır.