05 March 2022

Başkanlar Eğitim Semineri

1-Açılış:

UR Rotary 2420. Bölge 2022 - Başkanlar Eğitim Seminerlerine hoş Geldiniz. Gelecek Yerleşkesini kullanımımıza olanak sağladığı için, Bahçeşehir Üniversitesine, çok teşekkür ediyorum.

Başta Rektör hocamız Şirin Karadeniz olmak üzere, Yerleşke Yöneticimiz Münevver Gençgönül ve bütün çalışanlara sonsuz teşekkürler. Gelecek Yerleşkesi, Gelecek Dönem tam uyumlu oldu.

2420. Bölge 2022/23 Gelecek Dönem Yenilikçi Dostlarım.

Bölge Sekreterlerim Ece Acar ve Cem Hakan Yurtsever.

Bölge Takımı, Grup Guvernör Yardımcıları, Komite Başkanları, Komite Üyeleri Kıymetli Eşlerimiz hoş geldiniz.
 
Belgin’le birlikte sizleri özlemle kucaklıyoruz. “İmagine Rotary” “Rotary ile Hayal Edelim” Başkanlar Eğitim Seminerine hoş geldiniz, İyiki geldiniz.

Kıymetli Kadına Nefes Kulübü Başkanım Nuray Aslan, kulübümüzün değerli üyeleri ve eşleri Başkanlar Eğitim Seminerine ev sahipliği yaptığınız için bölgemiz adına çok teşekkür ediyorum. Sizleri alkışlıyorum.

Bütün dünyayı derinden sarsan COVID19 etkileri sürerken, yürekleriyle, gülümsemeleriyle, üstün gayretleriyle, yorulmadan, bıkmadan Fark Yaratmaya devam eden dönem dostlarımızı kutluyorum. Gülperi Guvernörümüzü ve ekibini tebrik ediyorum.

2.Sevgili Belgin.

Sevgili Rotary Ailem. Alçak gönüllü, özverili, sağduyulu, göğsümüzü kabartan dostlarımız. Sizlere ve ailelerinize üstlenmiş olduğunuz görevler için teşekkür ediyor, sevgiyle kutluyorum.

Sevgili Gelecek Dönem Yenilikçi Başkanlarım, bugün içinde bulunduğumuz eğitim Kampüsünü mutlaka gezin bilgi alın. Mimarinin anlamlı çizgilerini deneyimleyin. Uzun koridorun bir zaman makinası olduğunu fark edeceksiniz.

Doğa içinde yürüdükçe siz de gençleşecek ve sonunda genç fikirlerin doğduğu yuvaya erişeceksiniz. Kuluçka Merkezine. Merak etmeyin geri dönüşünüz de asla eski halinizle buluşmayacaksınız.

Çünkü değişim kalıcıdır, yaşınızı değiştiremeyiz ancak genç düşünen olmanıza katkı sağlayabiliriz. Koridoru birden çok kat etmek tamamen serbest, sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.


3.Rotary Kuruluş

Sevgili Dostlar 1905 yılı 23 Şubat akşamı Chicago’da Paul Harris ve 3 arkadaşı buluşuyorlar. Benzersiz, özünde insanlık için iyilik olan hayallerini resmediyorlar.

Pınarın suları doruklardan dökülmeye başlıyor.

Dünyanın en saygın, en güvenilir, sivil toplum kuruluşunun tohumları o gece atılıyor. Pınarlar, derelere, ırmaklara, nehirlere dönüşüyor, çağlayan oluyor. Mavi sular kıvrılarak dokunuyor beldelere, yörelere. Toprağı yeşillerle donatıyor, hayat veriyor. Değirmenlerde, barajlarda temiz enerjiye dönüşüyor. Karanlıkları aydınlatıyor. Özlemle deryasına kavuşuyor. Buhar oluyor, yağmur, kar oluyor.

Erdemli serüven zirvelerden susuzluğu gidermek için yeniden başlıyor. Döngü, devinim duyarlılıkla, incelikle sürdürülüyor.

4.Rotary Vizyon

Bakınız Rotary geleceği ve hedefi nasıl tanımlıyor?

Önce kendi içimizde, sonra yaşadığımız toplumlarda ve nihayetinde tüm dünyada kalıcı değişimi yaratmak üzere bir araya geldiğimiz ve harekete geçtiğimiz bir dünya hedefliyoruz.

Değişim kalıcıdır, kaçınılmazdır, çağdaşlıktır. Değişimi özümsemek pırıl pırıl yeniliklerin habercisidir. 2022/23 dönemimizde düşlerimiz cömertçe yeniliğe dönüşecektir.

Öğütülmüş deneyimlerimizin, dillere destan güzelliklerle buluşmasını diliyorum.

Rotary Vizyonunun sözcüklerini hızlıca erişebileceğiniz bir ortama not edebilirsiniz. Toplantılarda hatırlatıcı olabilir. Sunumlarda başlangıç görseli olarak kullanabilirsiniz. Kurgumuzun yaşantımıza olumlu yansıdığını ve gönülleri feth ettiğini kısa zamanda gözlemleyeceksiniz.

Uluslararası Rotary kuruluşundan 117 yıl sonra bir ilkle buluşuyor. GLD UR Başkanı Jennifer Jones’u coşkuyla alkışlıyorum. Güler yüzü, yaşama bağlılığı, neşeli kişiliği ile sımsıcak bir dönemin başlayacak olmasının heyecanını sevgiyle paylaşıyor. Şimdi Uluslararası Asamble'de açılış konuşmasını birlikte izleyelim.

5.Jennifer Jones

Etkileyici ve yalın… Jennifer Jones önderliğinde beklentileri aşacağız. Hayallerimizi gerçeğe dönüştüreceğiz.

Teknoloji bir kıvılcımdı, meşaleye dönüştü, ortamı ısıttı, parlattı, aydınlattı. Zaman ve mekân bağımlılığımız yok oldu. Coğrafi yer değiştirme tersine hızlandı. Şehirden köye göç başladı. Belirsizlikler ivmelendi. Sayısal uçurum “digital divide” genişliyor. Bilişsel uçurum “cognitive science” derinleşiyor.

Keşiflerin, buluşların anahtarı yapay zekâ olacaktır. Geride bize ne mi kalacak? Geliştirebileceğimiz “İnce Yeteneklerimiz”, doğal zekâmız ve çeşitliliğimiz. Rotary ailemiz biz geleceği öngörebiliyoruz. Yapıcı bilgeliğimize ihtiyaç belirgin şekilde yükselecek. Rotary ailemiz çekinmeden 200 ülkenin her köşesine, bucağına, köyüne erişiyor. Ulaşılması imkânsız olarak değerlendirilen konumlarda, zor koşullara aldırmadan, buluşuyor.

Dünyayı tanıyoruz, farklılıkları kucaklıyoruz. Dertlere derman oluyoruz.

Genişleyen, derinleşen uçurumların aşılması için araçlar geliştirilmesine küresel projelerle destek olacağız.

6.Köy

Şair Ahmet Kutsi Tecer’i Dinleyelim. Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında Anadolu’yu anlatıyor.

Orda bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür

Orda bir ev var, uzakta
O ev bizim evimizdir
Yatmasak da, kalkmasak da
O ev bizim evimizdir

Orda bir ses var, uzakta
O ses bizim sesimizdir
Duymasak da, tınmasak da
O ses bizim sesimizdir

Orda bir dağ var, uzakta
O dağ bizim dağımızdır
İnmesek de, çıkmasak da
O dağ bizim dağımızdır

Orda bir yol var, uzakta
O yol bizim yolumuzdur
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur

Bölgemizde ulaşmadığımız, ayaklarımızın basmadığı, şehir, ilçe, yöre, kalmayacağını hayal ediyorum.

7.Tema

Şimdi sizlerle “Rotary ile Hayal Edelim Temamızın öyküsüne değinmek istiyorum.
Avustralyalı sanatçı Ricky Fellon tasarımını Aborjinlerin masalsı hikâyelerinden esinlenerek hazırlamış.

Avustralya yerlilerinin toprağa saygı ve düş zamanı inancı üzerine kurulu, şifahi gelenekleri ve manevi erdemleri bulunmaktaydı. Rüyalar, düşler hem yaradılışın antik zamanını hem de günümüz gerçeğini ifade etmekteydi.

Düş zamanı hikâyelerinden bir tanesi şöyle.

Tüm dünya uykudaydı. Her şey sessiz, hareketsizdi ve hiçbir şey büyümüyordu. Hayvanlar yer altında uyumaktaydı. Bir gün gökkuşağı yılanı uyandı ve dünyanın yüzeyinde süründü. Her şeyi bir kenara itti, bu onun tarzıydı.

Tüm bir diyarı gezdi ve yorulduğunda kıvrılıp yeniden uyumaya başladı. Böylece her yere izini bıraktı. Sonra geri döndü ve kurbağalara seslendi. Onlar da su dolu kocaman mideleriyle ortaya çıktılar.

Gökkuşağı yılanı onları gıdıklayıp güldürdü. Sular ağızlarından çıktı ve gökkuşağı yılanının izlerini doldurdu. Göl ve nehirler böyle yaratıldı. Daha sonra çimenler ve ağaçlar büyümeye ve yeryüzünü yaşam doldurmaya başladı.

Temamızın merkezinde, Aborjinlerin, rehber yıldızı adını verdikleri, kuzey kutup yıldızı, yolculuğumuza yön gösteriyor, ışığıyla aydınlatıyor. İlham kaynağı oluyor.

Yıldızı çepeçevre kuşatan halka, birbirimize olan bağlılığımızı, vazgeçilmez dostluğumuzu vurguluyor. Yedi nokta, odak alanlarımızı, esirgemeden paylaştığımız samimi duygularımızı ifade ediyor. Karşılıksız sevgimizi, sorunlara çözüm bulma, kaynaklarımızı hizalama yetimizi dile getiriyor.

Duraksamadan çalışmanın, üretmenin el aleti yeşil çubuk doğayı çağrıştırıyor.

Beyaz arka renk, duruluğu, sadeliği, yalınlığı, saflığı, güveni ve asla vazgeçmeyeceğimiz barışı temsil ediyor.

Sevgili Yenilikçi Bölge önderleri, Hayallerimizin peşinden koşmaya başladığımız an, hayatımız anlam kazanacaktır.

Jennifer Jones dünü hayal etmeyiniz, yarını hayal ediniz diyor.

Mark Twain şöyle sesleniyor.

“Hayallerinizi kovmayınız, çünkü onlar gittiler mi belki siz kalırsınız, ancak artık yaşamıyorsunuzdur demektir”

8. Jennifer Jones

Çeşitliliğin, Hakkaniyetin, Kapsayıcılığın renkli unsurlarının hayal edin. Değişim ve liderlik için yeni fırsat kapılarının açılacağı bir dönemi kucaklamaya çok az bir zamanımız kaldı.

Çeşitlilik geniş açılı balıkgözü mercekle çevremize bakmak, renklerin tamamını görmek ve farkına varmaktır.

Hakkaniyet her birey için terzi dikimi pamuklu atlas kumaştan giysi hazırlamaktır. Kapsayıcılık ayrı ayrı her bireyin yetkinlik ve yetileri çerçevesinde katkı sağlayacağı bir ortamı yaratmaktır. Sözde, mış gibi, varmış gibi davranmak “Tokenism” hiç değildir.

DEI kavramını, görüntüde değil gönüllerimizde yaşatalım. Takımlar kuralım. Engelleri kaldıralım. Rotaraktörler, İnteraktörler, paydaşlarımızla birlikte kapsamlı çalışma içinde bulunalım.

Fikir üretelim. Etkinliklerde DEI kavramının öncelikle ele alınmasını teşvik edelim.

9.IBT/BRT

Genç bir öğrenci, sorumluluk sahibi çocuklarınız olmasını istiyorsanız onlara sorumluluk verin diyor.

Gençlerle buluşmayı hiç ihmal etmiyorum.

Genç tanımı yenilikçi düşünenler olarak adlandırılırsa sanırım daha kolay anlaşılacaktır. Gençlere öncelik veriyorum, tercih ediyorum gözlerindeki merakı, enerjiyi görüyorum.

Hep böyle kalsınlar, sezgilerine güveniyorum. Kendimi onların yanında daha iyi hissediyorum çünkü birbirimizden karşılıklı “cross mentiship” öğreniyoruz. Umutlanıyorum, kaygılarım azalıyor.

10.Üyelik

Sevgili Yenilikçi Bölge Liderleri ve Eşlerimiz…

Rotary’ye üye kazandırmak için esirgemeden verdiğimiz uğraş ve didinmenin kıymetinin bilincindeyiz. Ancak AVM lere giriş yapılan döner kapı misali aynı hızla ayrılışlara üzülüyoruz.

Sevgili Yenilikçi Gelecek Dönem Başkanlarım. Üyelerimizin beklentilerine duyarlılıkla yaklaşmalıyız. “bir fikrim var” diyen üyelerimizi titizlikle dinlemeliyiz.

Hizmetlerimiz doğrultusunda sorumluluk almalarını cesaretlendirmeliyiz. Sahada bulunma, liderlik ve ince yetilerini geliştirme ve nihayetinde ömür boyu sürecek küresel dostlukların kurulmasına kaynak sağlamalıyız.

Kulüplerimizi, dolayısıyla üyelerimizi yüceltmeliyiz.

Amacımız tutku ile kulübüne bağlanan, sorumluluk alan üyelerimize rehber olmaktır. Omuz omuza üyelerimize hizmet etmezsek topluma da hizmet edemeyiz.

Üyelik kavramının yeniden tanımlanmış hali Rotary ve Rotaract birlikteliğidir. Eşitliktir. Farksızlıktır. Rotaraktörler bölge komitelerinde her seviye ve kademede bundan böyle yer alabileceklerdir.

Sevgili Yenilikçi Başkanlar, sizler, eşlerinizle, eş koordinatörlerinizle birlikte üyelerinize sıfır yakınlıkta bulunmalısınız.

Eğitici, öğretici, dinleyici, yol gösterici, kucaklayıcı yeteneklerinizle kulübünüze önderlik etmelisiniz. Sizler kulüplerinizin sözcüsü, temsilcisisiniz. Üyelerimizi yalnız bırakmayarak sahada hemen yanı başlarında, başlarını koyabilecekleri bir omuz olmalısınız. Özgüvenle hayaller kurmalarını cesaretlendirmeli, sınırsız yakınlık göstermelisiniz.

Sevgili Dostlar, tutku ile üyelerimizin kalplerine dokunmayı hayal edin. Topluma daha fazla hizmet etmeyi, sorunlara çare olmanın mutluluk gözyaşlarını hayal edin.

Üyelerimizle sıcak iletişim kurmak, özen göstermek, önemsemek… Rotary’nin enerjisini hissetmelerini sağlamak… Grup Guvernör Yardımcınızla, Bölge Takımıyla sıklıkla iletişim içinde bulunmanızı rica ediyorum.

Yeni Bölge yapımızın sekizli kulüpleri olarak etkisi yüksek projeler geliştirebilirsiniz.

Salgın dolayısıyla üç yıl önce UR vakfına bölgemizden sağlanan yıllık bağışların miktarı kısıtlı. Hal böyle olunca dostluklar kurarak küresel projeler geliştirmek her zamankinden daha önemli olacaktır.

Unutmayın iyilikler önce hayal kurularak başlar.

11.Değerlerimiz

Kıymetli Başkanlarım, geçmişimizi onurlandırmak, geleceğimizi kucaklamak döngüsü içinde Rotary’yi kabul görmenin ötesinde coşkuyla yeni ufuklara taşıyacağımıza güveniyorum. Bizi tanımlayan saygın değerleri anımsayalım. Liderlik… Çeşitlilik… Dürüstlük… Dostluk… Hizmet… Hayranlıkla, beğeniyle görkemli duruşumuzu içselleştirmeye devam edeceğiz.

Hepimizin düşleri, rüyaları olduğu bir gerçektir. Hayallerimizi yaşama geçirmek övgüyle bahsedilen yenilikçi yararlar sağlamak bir seçenektir. Bir dünya hayal edin, dertlerine çare arayan, bize güvenen, bizimle umutlanan...

Yunanca Gri ve ilik kelimelerinin tanımladığı büyük acıların kaynağı POLIO virüsü… Tamamen bertaraf edilmesi için kulüplerimizin ısrarlı mücadelesini destekleyin. Musluğu açar açmaz, tükettiğimiz temiz suya 2 Milyar insanın ulaşamadığını düşünün. Hastalıkların salgınların sona erdiği, her çocuğun okuma ve yazma öğrendiği, ekonomik gelişmenin sürdürülebilirliğe dönüştüğünü bir dünya…

Şefkatin, sevginin, iyi niyetin, eşitliğin, barışın hâkim olduğu bir dünya görüşüyle sabah uyandığınızı hayal edin. Dillere destan yeşil, mavi, bir gezegen hayal edin. Kulübünüze, güneşli günlerde şapka, yağmurlu günlerde şemsiye olmalısınız.

12.Mevlana

Gülün çılgınca güzelliğini, narin yapısından yaydığı o harikulade kokuların değerini ancak güle yaklaşınca ve koklayınca fark ediyoruz. Ünlü Düşünür Mevlana ne güzel söylemiş.

Sen çiçek olup etrafa gülücükler saçmaya söz ver, toprak olup seni başının üstünde taşıyan bulunur. Gül olup etrafa rayihalar saçmaya söz ver, seni anlatmaya bağrı yanık bir bülbül bulunur.

Sevgili Başkanlarım sizi başımızın üstünde taşımaya hazırız.

Başkanlık döneminizde olağanüstü bir bahçede incelikle, hassasiyetle emek vereceksiniz. Heyecan daha şimdiden sizleri hayal kurmaya yönlendiriyordur.

Sevgili Yenilikçi Liderler ve eşlerimiz, biz insanlara, doğaya, topluma, âşığız. Özveriyle, uz görüyle değişimi, girişimi benimseyerek, hemen şimdi çekinmeden öykümüzü anlatmalıyız. Paylaşacak o kadar çok kıymetli hikâyemiz var ki, ne olur sorun, birbirimizden öğrenelim.

13.Afet

Felaketlere hep üzülmüşümdür. Gezegenimize geri dönüşü olmayan zararlar veriyoruz. Doğal afetlerin kaçınılmazlığının farkındayız. Hüzünlü olan ise ne öncesinde hazırlık, ne yaşandığı sürece yönetim, ne de sonrasında ders çıkarma ve onarım…

Orman yangınında bir ağaç insanlığa sesleniyor…

Yürüyemiyorum - Koşamıyorum

Tarihin başlangıcıyla birlikte buradayım
Yürüyemiyorum, koşamıyorum
Yeşillikler içinde yaşıyorum
Hissediyorum, duyabilene konuşuyorum

Hayranlıkla seyrediyorsunuz
Aslında gördüğünüzden çok fazlasıyımdır
Keşke çözebilseydiniz
Hayatın sırrını

Yuva oluyorum yaşama
Yemiş oluyorum canlılara
Koruyorum, sahip çıkıyorum doğaya
Yumuşatıyorum sert iklimleri

Bir gün bir çığlık duyarsanız
Seslenişimdir alevlerin sıcaklığına
Durun yaklaşmayın!
Zarar vereceksiniz insanlığa

Zaman akıyor
Duyanlar olmuştur haykırışımı
Bir yudum su
Anlayamadım bekleyişinizi

Biz yok olduk
Sizin gözyaşlarınız kurudu
Kaderimiz hep aynı
Vakit geldi tek yürek yeniden doğmaya

2021 08 12 Suat Baysan
 

14. Bekleyen Yolcu Kalmasın

Ülkemizin saygın kuruluşlarından “Tübitak” Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu hakemlik sorumluluğunu üstlenmiştik.

Ülkemiz coğrafyası içinde üniversitelerimize ziyaretlerde bulunduk. Yüksek teknoloji tesislerinin ve laboratuvarların durum tespitinde çalıştık, raporlar oluşturduk. Bir ziyaret derin izler bırakarak aklımdan hiç çıkmayacaktı.

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi… Gururla kurulmuş nükleer algılayıcılar araştırma ve tasarım yerleşkesi “NÜRDAM” inceleme çağrısı almıştım. 28 Kasım 2019. Üniversite yakın. Uçakla gitmek anlamsız… Arabayla gitmek riskli çünkü hız tutkusu hemen ortaya çıkıyor. Belgin’le konuştuk otobüsle gitmeye karar verdim.

İnternetten biletimi aldım, ziyaretten bir gün önce öğleden sonra Dudullu otobüs terminalindeydim. Avrupa yakasından gelen otobüsü beklemeye başladım ve nasıl olduysa, hakikaten tam zamanında gelmişti.

Terminalde çay içiyordum, biraz bekledim ve sonrasında o tiz sesle kendime geldim “Bolu İstikametine Yolcu Kalmasın” diye sesleniyordu muavin. Ses kulağımda müzik gibi yankılandı. Ne kadar özlemiştim geçmişi ve gelenekleri. Otobüse binmeden önce bir kez daha duymak istedim ve son yolcu olarak içeride yerimi aldım. “Bolu İstikametine Yolcu Kalmasın”.

Hakemlik görevini tamamlamanın huzuru içinde iki gün sonra döndüm.

Hatıralarımdan hiç silinmeyecek sözcüklerin bugün Rotary topluluğumuzda kapsayıcılık olarak ele alınmasının mutluluğunu yaşıyorum.

Evet, Sevgili Bölge Görevlileri, Başkanlarımız, eşlerimiz, dostlarımız, arkadaşlarımız…

Çeşitlilik, Hakkaniyet, Kapsayıcılık, hiç kimseyi dışarda bırakmamak…

İngiltere’de öğrenciliğim süresince, Limanda Gemiye, Garda Trene, Terminalde Otobüse İngilizce, “all on board” çağrısını şimdi daha açıklıkla anımsıyorum.

Öyleyse “Kendinden Önce Hizmet Yolcusu Kalmasın” bize yakışmaz mı?

Dışarıda kimsenin bırakılmadığı dönemimizin, coşkuyla doya doya yaşanmasını, gönlümüzce kutlanmasını diliyorum.

15.UR Vakıf

Toplumumuzun değişimi hayal edebilmesi, yarın sabah somutluklarla buluşması için UR Vakfına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Vakfımıza verdiğimiz katkıların, doğru projeleri seçmenin nasıl nadide netice verdiğine, yaşamları nasıl değiştirdiğine defalarca tanıklık ettik. Sıkıntılarla boğuştuğumuz bir süreçte, gayretli kulüplerimizin %100 EREY sevincini yaşadıklarını, geleceğimize yatırım yapmış olmanın huzurunu tattıklarını hayal ediyorum.

Ne dersiniz var mısınız? Vakfımızın güçlenmesi, yokuşları tırmanmamıza araç olacaktır. Vakfımız bizi topluma tutunduran tutkaldır. Umutsuzluğa dermandır. Yüzlerdeki gülücüklerdir. Bağışlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kayalara vuran dalgalar gibi kısa bir süre sonra çekilmeyeceğiz. Değer vereceğiz, etkimizi arttıracağız

Sonra bir hayal inşa edeceğiz, daha sonra hayalimiz bizi inşa edecektir.

Pablo Picasso “Hayal ettiğiniz her şey gerçektir” diyor.

16.Öğrenme

MyRotary Öğrenim Merkezini sıklıkla ziyaret etmeliyiz. İnanın kulüplerimizin ve üyelerimizin özgüveni şaşırtıcı yeni boyuta sıçrayacaktır. Ciddi emeklerle hazırlanmış içeriği özümsemenizi samimiyetle tavsiye ediyorum. Kulüplerimizi daha sayısal “dijital” ve daha bilişsel “cognitive” alışkanlıklara yönlendirmeliyiz. Mesleklerimiz, tanınırlığımız, beğenilerimiz, bilim ve sanat hayranlığımız, bizi biz yapan değerleri düşünün.

Sizlerle paylaşılan Türkçe içerikleri dinmeyen merakla tüketin. Gece okuma kitabı yapın. Bilgisayarınıza indirin.

“Challange” devam ediyor. CBR Nezih Yutmaz kutluyorum.

Kulüplerimizin Learning Center birincisine özel ödül sözü veriyorum.

Sevgili Başkanlarım. Eğitim sistemleri değişiyor, ters yüz oluyor. “Flip Class” öğretmenin etrafına dizili öğrenciler yerine öğrencinin etrafına dizili öğretmenler.

Öğrenci merkezli akran öğrenme temelli…

Bugün ilk defa Başkanlar Eğitim Seminerimiz de yeni yaklaşımı uygulayacağız. Sizler konuşacak biz dinleyeceğiz. İleri bildirimlerinizi bekliyoruz. Ben Rotary’yi bir okul olarak algılıyorum, öğreniyorum, sonra anlatıyorum. Öğrenmeyi öğreniyorum, yönetişimi “governance” öğreniyorum.

17.Zeugma…

Yunanca sıralı kayıklardan oluşan köprü...

Kıymetli Dostlar, 8 Mart 2018 Anadolu Bilişim Buluşmaları etkinliğine katılmak üzere Gaziantep’teydim. Yetkililer, hocalar, öğrenciler, halk katılım yüksekti. Konular ilginç, öğrenciler meraklı, sorular ardı ardına geliyor, çok memnunuz. Gittiğim her ülkede, her şehirde mutlaka iki önceliğim olur. Müze ve Üniversite Tutkusu… Paneller, konuşmalar tamamlandı. Tabiki öğleden sonra Gaziantep Arkeoloji Müzesine gidecektim… İnanılmaz tasarımı, görsel ve sanatsal, tebrik ediyorum.

Çingene Kızı, karanlıklar içinde sadece kendisi aydınlık. 2000 yıllık eserin, karşısında ne kadar zaman geçirdiğimi hatırlamıyorum, gözlerine hayran kalmıştım.

Ertesi gün etkinliğin kapanış konuşmasını rektör hocamızla birlikte yaptık. Öğrencilerin gözlerine baktım, iç dünyalarını sezmeye çalıştım. Bir gün önce gördüğüm çingene kızı izlenimlerimi anlattım. 2000 yıl önce bize armağan edilen eserin karşısından çakıldığımı özetledim. Konuşmamı şu soru ile tamamladım. Müzeyi bugünden 2000 yıl sonra ziyaret eden bir kişi acaba sizlerin bıraktığı hangi eseri hayranlıkla seyredecekler? Salona derin bir sessizlik ve düşünce hâkim oldu.

Öğrencilerin gözlerinin ötesinde neden olmasını hayal etiklerini düşündüm. Neden olması kıymetli Başkanlarım.

Siz, biz, genciz, umutluyuz, çalışkanız. Gelecek nesillerin babaları, anneleri, dedeleri, nineleri, atalarıyız. Öyleyse geleceğe, gururla adımızı anacakları eserler bırakmalıyız. Güçlü önsezilerimizle öngörülerimizle yarını tasarlamalıyız.

18.Tamamlama

Cumhuriyetimizin 100. Yılı projelerini coşkuyla planlamalıyız. Etkinlikleri festival olarak hayal etmeliyiz, önerilerinizi bekliyoruz.

Mevlana’nın anlamlı sözcükleri bakın nasıl da yankılanıyor kulaklarımızda.

Gülüşünü seversin, Sesini seversin, sohbetini seversin, Sevmek için illa ki, Yüzünü görmek şart değil, Yüreğinde duruşunu seversin.

Sevdiklerinize gül verin, gülünüz yoksa gülüverin.

Öyleyse şimdi şevkle harekete geçme zamanı, geleceğimiz için büyülü düşünmeye, hayallerimizi gerçekleştirmeye hazır mıyız?

Orda bir ihtiyaç var uzakta
O bizim hizmetimizdir
Orda bir çığlık var uzakta
O bizim insanımızdır, bizim doğamızdır

2022/23 dönemi yenilikçi otobüsü kalkıyor bekleyen yolcu kalmasın.

Sevgili Dostlar. Rotary ailemiz bize güvendi. Liderlik sorumluluğunu gururla üstlendik.

Sizlere ailelerinize, fedakârlık için sonsuz teşekkür ediyorum, muhteşem bir dönem diliyorum.

Konuşmamı, Dünyamıza barışın hâkim olması dileklerimle.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle tamamlıyorum.

Yurtta Sulh Cihanda Sulh

Asamblede, yeniden buluşuncaya dek, esen kalın sağlıcakla kalın.