24 December 2022

Kadına Şiddet

 

Değerli Rotary Ailem, seçkin misafirler sizleri sevgi ile selamlıyorum.

Açı Lisesi, Kadın Dans Tiyatrosu ve Yönetmen İlayda Özne Tezcan, size ne kadar teşekkür etsek yeterli olmayacaktır. İyi yürekli oyuncuları kutluyorum, biraz sonra izleyeceğimiz gösteri için emeklerine teşekkür ediyorum.

21. Yüzyılın hemen başında Birleşmiş Milletler “Yüzyılın Hedefleri” “Millennium Development Goals” MDG 2015 Gelişme Hedeflerini açıklamıştı. Günümüzde “Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri” “Sustainable Development Goals” SDG 2030 finansal kaynak ihtiyacını da kapsayacak şekilde güncellendi. 17 ana alan birleştirici, birlikte, özlenen yaşam kalitesine erişmek için tanımlandı.

Maddeler içinde 5. Ana konu cinsel eşitliktir. Sizden ricam SDG BM raporunun madde 5 belgesini indirin, inceleyin, anlatın. 2020 yılında 96 ülkeden elde edilen veriler 17 hedefin 5. Maddesinde kadınları ilgilendiren konuları ve belirlenen çıktıların özetini sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu çarpıcı sayılarla karşılaşacaksınız.

1- %50 ülke içinde parlamentoda kadın kotası bulunmamaktadır.
2- %63 ülkede kadın tacizleri yasalarında eksikler bulunmaktadır.
3- %50 ülkeden fazlası kadınların bazı alanlarda çalışmasını sınırlandırmıştır.
4- 736 Milyon 15 yaş ve üzeri kız ve kadın en az bir kez fiziksel ve cinsel tacize uğramıştır.
5- En az 2 milyon kadın farklı tacize uğramıştır.
6- Çocuklu kadınların haftada ortalama en az 31 saati bakım için harcamıştır.
7- Az ve orta gelişmiş ülkelerde 234 milyon kadın internet erişimine sahip değildir.
8- Ve maalesef sadece %19 ülkede bütçelerin cinsel eşitlilik için takip edildiği sistemler vardır.

Verilere dayalı tanım koymanın öneminin hepimiz farkındayız Sizlere örnekler sunduğum belgeyi BM sitesinden indirebilirsiniz. WA veya mail yoluyla ben de sizinle paylaşabilirim.
Sevgili katılımcılar ben arama motorlarında Kadına Şiddet kelimelerinin öncelik almasını açıklayamadığım gibi kavrayamıyorum da. Dünya ülkeleri yenilikçi kavramlar geliştirirken nasıl oluyor da biz hala çıpalarımızdan kurtulamıyoruz. Bilimi, sanatı, sporu, sosyal yaşamı, hayatı omuz omuza eşit paylaştığımız zaman çağdaş dünyada ileri düzeyde yer alabiliriz.

UR Başkanımız Jennifer Jones “DEI” Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılığın çağrısını “hiç kimse dışarda kalmasın” başlığıyla vurgulamakta ve dünyaya sürekli duyurmaktadır. Duraksamadan, incelikle, karış karış, düzenli tırmanışa devam etmeliyiz.
Saygı, hoşgörü, özgüven, sağduyu, duyarlılık, karşılıklı öğrenme, sevgi dolu hayranlıkla, imrenilen bir toplumda, onurla yaşamak dileklerimle…

Övgüyle hatırlanacak etkinliğe ev sahipliğini üstlenen Dolmabahçe ve Fındıklı Kulübümüzü ve eş Başkanlar Hazal ve Melih’i kutluyorum, çok teşekkür ediyorum.