07 January 2023

1899

Buharlı gemi Kerberos 19/Ekim/1899 tarihinde İngiltere Southampton limanından göçmenleri New York Amerika’ya götürmek üzere yola çıkar. Dört ay önce aynı amaçla Atlantik okyanusuna açılan ikiz gemi Prometheus’dan ise haber alınamamaktadır.

Yolcular sürekli geçmişleri ile yüzleşmekte ve kâbuslar görmektedir. Yazılım temelli kendisini tekrarlayan bir benzeşme süreci “simulation” gerçeği ilerleyen bölümlerde daha anlaşılır olacaktır. İnsanların davranışlarının araştırılması ve beyin üzerine kurgulanmış heyecan ekrana yansımaktadır. Tarihi gemilerin içinde sistemlerin çalışmasına imkân sağlayan teknoloji donanımın da benim kişisel görüşüm olarak kuantum bilgisayarı çağrıştırdığıdır. Aslında maceranın tamamının gelecek medeniyetlerin tasarladığı ancak son bölümde ortaya çıkacaktır.

Zaman zaman konuşmalarımda dile getirdiğim Eflatun’un gölgeler mağarası felsefesi filme dikkatlice yerleştirilmiş ve neredeyse kurgunun temel görüşünü oluşturmakta. Dolayısıyla yaşanmakta olan duygusal tepkilerin Eflatun’un anlatımı ile örtüşmesinin anlamı dizinin bilimsel dayanağının özenle seçildiğini gösteriyor.

60 M€ bütçe ile çekimleri tamamlanan yapımın görsel kurgusunu beğeni ile izleyeceğinizi tahmin ediyorum. Kendinizi kaptıracağınız seyri doyumsuz öyküde biraz Matrix biraz da Inception bulacağınızı tahmin ediyorum.

Yeni bölümlere devam edilebilir miydi emin değilim. Seriyi sona erdirmek ve serüveni tadında bırakmak kararı yerinde olabilir. Öte yandan cevabını aradığımız karmaşıklığın bir sonraki sezonda cevabını bulabilirdik. Fikir sahipleri Jantje Friese (sol) ve Baran bo Odar (sağ) kutluyorum ve yeni filmleri merakla bekliyorum.

Bilim, Fizik, Yazılım teknikleri ile bezenmiş ve daha da önemlisi hikâyeleri özenle yazılmış diziyi takdir ettiğimi belirtmek isterim.