01 January 2023

2023 - İnce Eleyip Sık Dokumak – Dikiş Nakış

Rüzgâr kuvveti yüzeyden 10m yükseklikte hava akımı hızının km/saat olarak tanımlanmasıdır. Sıfır “0kuvvet” sakin seviyeden başlayarak on iki “12kuvvet” kasırga şiddetine kadar “Bofor tablosu” sınırları belirtmektedir. En yüksek şiddetli esinti 120 km/saat hızına çıkmakta ve geri dönüşü olmayan yıkıma sebep olmaktadır.

Geçtiğimiz birkaç yıldır pandeminin de yavaşlatma tesiriyle teknolojinin durağan veya dalgalı seyrine tanıklık edildi. Bilimsel yeniliklerle iç içe bulunan ülkelerin uğraşları sanal ortalarda beklenen dayanıklılığı sağlayamadı. Perakende alanında ise değişen kavramların ve başarının bir uyumluluk projesi olduğu düşünüldü. İcatların ve keşiflerin yürütülme hızının kaplumbağa hareketine dönüşmesi zaten beklenmiyordu. Sanal ortamlara göçün yenilikçilik katsayısının yüksek olduğu alanların öncelikle değişime ayak uydurulması beklendiği şekilde gelişti. Buluşçuluğun 2022 geçtiğimiz yıl “1kuvvet” esinti düzeyine gerilenmiş olduğu da gözlerden kaçmamaktadır.

Bütünsel bakış açısıyla değerlendirildiğinde canlılığın yeniden kaldıraç etkisine kavuşacağı varsayılabilir. Kaygıların, sanal/gerçek/melez ortam çelişkilerin süratle ortadan kalkacağı öngörüleri tartışmasız kabul görmeye başlamıştır. Denizcilik terimleri doğrultusunda limandan çıkış, açık denizlere yelken açma zamanı geldi çattı. Kıyıdan henüz uzaklaşmadan sert rüzgârların “5kuvvet” kaptanları zorlamayacağına şüphe yoktur. Yine de hazırlıkları gün ışığı doğmadan tamamlamanın çalkantılara göğüs gerecek bilgilerle donanmanın hayal kırıklığı yaşamamak için şart olduğu unutulmamalıdır.

Uzaklıkları daha net görebilmek için dürbünümüzle neler görebileceğimizi hayal etmek daha kolay olacaktır.

Müşterilerin, diğer bir anlamda pazarın çeşitliliği inanılmaz biçimde incelmektedir. Geleneksel pazarlama yaklaşımı ifadesiyle dikey alanlar daralmaktadır. Dolayısıyla herkes için tek tip stratejisi terk edilmek durumundadır. Bireysel özgünlüğün farkına varılmıştır. Zaman çakışmış, kararlar anlık seviyede verilmeye başlanmıştır. Alanların neden dilimlendiğini çok iyi anlanmalı ve analiz edilmelidir. Çakılı kalmak, başını kuma gömmek, bildiğini okumak örneğinde olduğu gibi sonuç felaketle tamamlanacaktır. Hoşumuza gitmese de istekleri ince elemek durumundayız. Kaldı ki her günü yeniden farklı yaşamamın bedelini planlamak mecburiyetinde kalınacaktır. Yanılgıya yer olmadığı dünyamızda sık dokumak yetkinliğine kavuşabilmenin sırrı ne olup bittiğini yakından izlemekten geçmektedir. Yani antenler açık, güçleri en yüksek değerde bulunmalıdır.

Açık denizlere yol almak yerine karaya oturmamak oyunun kuralı olacaktır. Çeşitliliği ve pazarın dilimlendiğini, zamanın geçmiş, bugün, gelecek aynı anda yaşandığını kabullenmeyi umursamalıyız. Şöyle bir mola vermek, gözleri kapamak ve geleceği hayal etmek… Ardından narin parmaklarla, dikiş nakış inceliğinde ihtiyaçlar ile sistemin nasıl örtüşeceğini kaleme almalıyız. Şekillendirmek ve yazmak alışkanlık olunca, zihin berraklaşacaktır.

Okudukça sorunuzun ne olduğunu tahmin edebiliyorum. İyi hoşta nasıl başarılacak bütün bu anlatılanlar? Araç, gereç, yatırım, eğitim, kültür nasıl kusursuzca çözümlenecek? Bir kaptan, orkestra şefi ve lider olarak önce kendinize güvenmek, gelişmeye açık alanlarınızı belirlemek ve gidermek sorumluluğunu benliğinizde hissetmelisiniz.

Devamını;

“İcrayı San’at Eyle” düşünüşünde bulacaksınız.