04 January 2023

Altınbaş Üniversitesi - Mücevher Tasarım Sanatında Sanal Gerçeklik

 

@altınbaşholding Yönetim Kurulu Üyesi @imamaltınbaş @altinbasuni Görsel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nurcan Perdahçı ve Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Leyla Ulusman hocalarımızın davetine çok teşekkür ediyorum. 🙏🙏

Yunanca iki kelimenin ötesinde hayal edilen verilerin verisi evrenine yolculuğumuz Altınbaş Üniversitesinde konuşma konumuz oldu. Meta = Ötesinde Verse = Ayet yorumuyla ayetler ötesinde inşaatı süren gerçek ve sanal dünyanın birlikteliği zihinlerimizi zorlamaya devam ediyor. Öyle bir macera bizi bekliyor ki sanki yeniden tanımlanıyor yaşam.

Gerçek dünyanın tıpatıp aynısı eşzamanlı ve çevrim içi bir sanal dünya düşünebiliyor musunuz? Fırsatların sonsuzluğu, hemen beraberinde yasal düzenlemeler nasıl şekillenecek? Hiçbir iletişim sisteminin yetişemeyeceği ölçekte veri işleme yeteneği... Hedefimiz bekle ve gör mü? Yoksa şimdiden neler olup bittiğini derinlemesine anlamak ve yön vermek mi?

Oldukça çapraşık dikkatle irdelenmesi gerekecek sanat ve tasarımın sanallaştırılması. “Art for Art Sake” Sanat için sanat kavramına uygun eserlerin nasıl incelikle ve narince üretildiğinin farkındayız. İtiraf etmeliyim ki aynı kusursuzluğu, anlamı teknoloji kullanarak boyutlandırmak yakın bir gelecekte olanaklı hale gelmeyecektir. Duyguların, hayallerin, hikâyenin sanal ortamda tasarımının ve üretilmesinin gerçek dünyaya yansıması besbelli meşakkatli olacaktır. Gece loş bir ortamda mum ışığında yürüyormuşçasına cevap aramaya çalıştık. Doğa güçlerinin ağır bastığı sanat alanında sanallaştırmanın sabırsızca ilerlemesi kesinlikle çala taban olmayacaktır.

Telaşın sonucu eserlerin gizemini ve sihrini tehdit edecektir. Estetik ve lezzet sepetten çıkarılınca geriye siyah beyaz yorumlar kalacaktır ki takdir ve beğeni can çekişecektir.

Yeni keşiflere ve icatlara daha şimdiden hazır olmalıyız, umursamalıyız. Bir sonraki yüz yılda 2 duyumuz “ses ve görüntü”  ötesinde bilimsel araştırmalar alkışlanacaktır. Hal böyle olunca gerçek ve sanal ortamların iç içeliği de kaçınılmaz olacaktır.

Canlı, çevrim içi, eş zamanlı Gerçek ve Sanal iki dünya hayal edin. Tepeden tırnağa insanların, nesnelerin, doğanın ağ bağlantısının sağlandığını düşleyin. Bir çırpıda ve anlık zaman diliminde gerçek ve sanal ortamlar arasında geçişin imkân dâhilinde olduğu bir dünya.

Evinizin rahat koltuğunda dinlenirken, sanal ortamda o anda İstanbul Boğazı’nda seyreden bir geminin güvertesinden muhteşem manzaraya baktığınızı düşünün. Benzer şekilde gerçek ortamda dolaşırken kullanmakta olduğunuz bir giyilebilir yardımcı cihazla cazip sanal dünyayı da izleyebilmenin kabiliyetinin edinildiğini kavramaya çalışın.

Besbelli büyük verinin düzenlenmesi, tasnifi ve anlamlandırılması biricik duruma indirgenmesi ve sunulması çetin olacaktır.

Üstelik düzenleme gizlilik, güvenlik ve yasal yapı ile çerçevelendirilecektir. Toplumsal yaşamın bambaşka eksene evrileceğini yadırgamamalıyız. Yapay arkadaş ve yapay zekâ değişen oyun kuralları ile bizi tanıştıracaktır.

Sezgilerimiz ile bütünleşik öngörüler gelişmeye tutunmamız için can simidi olacaktır. Sanat’ın zarifliğini, manasını hayranlıkla seyretmeye ve anlamaya zaman ayırdığımız kuşkusuz.

Duygusallığın Metaverse kapsamında nasıl ele alınacağı merakla beklemektedir. Soluksuzca ilerleyen sürecin bir rastlantı neticesinde somutlaşacağına inanç yüksektir. O halde neden gözleri parlayan üniversite gençlerimiz böyle bir gayretin içinde bulunmasın? Altınbaş Üniversitesinde gezdiğim ve gördüğüm sanat yaklaşımı ile umutlandım. Özlenen ortamın sağladığı duyarlılık öğrencilere ilham kaynağı olmuş. Mesleklerini icra etmenin tadını çıkaran, hevesle öğrenime devam eden genç yetenekleri kutluyorum.

Hayallerinize sınır koymamanız dileklerimle.

İcrayı San'at Eyle